Descobrim els racons més amagats de Copons

Foto: 

cedida

Descobrim els racons més amagats de la vila de Copons

Municipi anoienc amb gran història de traginers i comerciants
Marta Carles
,
13/11/2017
Entorn
La comarca de l’Anoia compta amb 33 municipis, tots amb històries, tradicions i llegendes arrelades al territori. Un d’aquests municipis és Copons. De la mà del seu alcalde, Cesc Salamé, i d’Anoia Turisme us proposem una visita per aquesta població per descobrir el seu passat comercial més rellevant, l’encant dels seus carrers, i el paisatge natural que envolta a la població. Us apunteu?

Un passat de traginers i comerciants
La vila de Copons és coneguda per molts pel seu passat arrelat a l’ofici de traginers. La seva situació estratègica, un lloc de pas important del Camí Ral entre Calaf i Igualada, i un bon grapat de famílies comerciants destacades que vivien a la vila, van fer que el segle XVIII Copons visqués la seva època més pròspera. Les principals famílies comerciants, els Jover, els Segura, els Brunet i els Ramon, eren traginers que comerciaven amb el sector tèxtil. Amb carros amb cavalleries venien les manufactures a diferents llocs de Catalunya com Igualada i Barcelona, i també a d’altres mercats més llunyans com Castella i La Corunya. De camí de tornada a la vila, els traginers portaven farina per als 18 molins que hi havia al llarg del riu Anoia (des del molí de la Roda fins al molí de cal Madora). L’alcalde, Cesc Salamé, qui ens acompanya en aquesta visita per Copons, ens explica que durant aquella època, el municipi era conegut com “el poble de les amazones” per les llargues temporades que els homes passaven lluny del municipi.

Foto: Escultura 'Diàspora'

També ens diu que de tot aquest passat, Copons en conserva “el patrimoni històric, arquitectònic i cultural, recollit i documentat en diverses publicacions i en diferents suports”. Un altre testimoni d’aquest passat de comerciants i traginers és la composició escultòrica 'Diàspora' que podem veure al mateix municipi. És una obra de ferro i pedra, inaugurada el 2004 i situada davant de la pista poliesportiva del municipi. Simbòlicament, l’escultura fa referència a la tasca dels traginers i a l’esplendor que va viure la població durant el segle XVIII gràcies al comerç. Els blocs de pedra simbolitzen la mercaderia o càrrega a transportar, mentre que la part de ferro simbolitza la força que els movia, que en origen eren bèsties de càrrega.

  • imatge de control 1per1

Els carrerons i les porxades del nucli
Un dels racons que no us podeu perdre durant la visita és la plaça Major de Copons, formada d’arcs de pedra, l’alçada dels quals és diferent, ja que corresponen a diferents èpoques. Va ser construïda durant l’època de prosperitat de la vila gràcies a la inversió de les rendes obtingudes per negociants i comerciants coponencs. La plaça s’inclou a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Us recomanem fer un passeig per aquesta plaça i gaudir dels carrers laberíntics i romàntics de la vila, fixant la vista a les façanes de les cases de dalt a baix i els detalls que amaguen. El batlle coponenc, que ens acompanya en aquest passeig, ens fa apreciar que l’alçada de les cases és clarament per sobre de la mitjana de Catalunya. I ens explica que aquest fet és un senyal de l’”enriquiment que va suposar el comerç amb Espanya i també un senyal del poder de les famílies benestants”. Una peculiaritat urbana que encara es conserva intacta en aquest nucli anoienc.



També és destacable l’actual església parroquial de Santa Maria de Copons. La primera referència documental de l’església parroquial de Santa Maria data de l’any 1035 i es correspon amb un temple d’estil romànic que formava part del recinte emmurallat del castell, per la banda de migdia. El temple va ser acabat el 1754 i consta d’amples naus i d’un esvelt campanar octagonal. A l’església s'hi accedeix per una gran escalinata que dóna accés al pla de Missa des dels carrers de Vilanova i d’Àngel Guimerà, salvant així el gran desnivell existent. Al davant s’alça una creu de terme.

Abans de sortir del poble i anar a descobrir el seu entorn natural, us recomanem fer parada a la fusteria del coponenc Josep Maria Tomàs per veure-hi la Col·lecció d’Eines Tradicionals de Fusteria. A la plaça Ramon Godó, 3, trobem aquesta singular col·lecció d’eines vinculades al món de la fusteria i de la boteria, antigues eines que van utilitzar els avantpassats de l’actual propietari, com raspes, ribots, guilleumes, xerracs, punxons, ribots de diverses mides, llimes, badaines...

L’entorn natural de la vila
Vist el nucli de Copons, és hora de conèixer les afores del poble i gaudir del seu entorn natural. L’alcalde coponenc ens recomana pujar el camí dels horts, dels molins, i fer un passeig fins al cim entre les muralles dels horts i la remor del rec.

En aquesta passejada descobrim que Copons disposava dins de la seva estructura urbana, de tres molins fariners, com són el de Dalt, amb testimonis de la seva estructura de la qual destaca la bassa situada al primer terme (636,4 m2), el del Mig, amb una bassa de 900,3 m2, i el de Baix, conegut abans com del Carbonell i després amb el renom de cal Madora. Aquest últim és el molí més ben conservat de tots els existents a la vila. Es troba situat just al costat de l’anomenada casa de la comtessa de Lacambra. Conserva bàsicament tota la seva estructura (sala amb les moles, un riscle, una tremuja i l’alçador del rodet) amb la bassa a la part posterior de l’edifici. Originàriament fou un molí fariner, però en els segles XVIII i XIX funcionà com a molí paperer, conservant el conjunt de finestrals a la part alta corresponents a l’estenedor.

Després de veure els molins i la zona dels horts, és moment de fer una passejada agradable fins al gorg de Nafre. L’estiu i la primavera són els millors moments per gaudir d’aquest Paratge Natural format per la força del riu. Aquesta formació natural s’explica perquè en aquest punt, la Riera Gran ha de vèncer un fort desnivell, i durant milers d’anys, l’aigua que salta ha anat erosionant el substrat geològic, formant un clot de gran fondària en forma de bassa que es va reomplint permanentment d’aigua. No és d’estranyar doncs, que banyar-se en aquestes aigües sigui un plaer habitual per a la quitxalla de la població, i també pels forans! Per arribar-hi només cal seguir la placa indicativa de “Gorg” que trobem al poble.

Per conèixer i gaudir de l’entorn natural de Copons hi ha moltes rutes que es poden fer tant amb bicicleta com a peu. Una de les més destacades és l’anomenada ruta del Molí de la Roda, amb bicicleta de muntanya. Comença a la zona esportiva de Copons, dura 3,5 hores i passa per Sant Martí Sesgueioles, la vall de la riera Gran i la carena de les Viudes.

Una sorpresa pels petits
Als voltants de Copons, enmig de la natura s’aixeca la carpa del Circ a les Feixes. Un circ permanent ideal per conèixer el circ i tot el què l’envolta, i fins i tot participar en algun dels espectacles. Passar un dia al Tot Circ és diversió assegurada! La visita comença amb un divertit espectacle protagonitzat pel pallasso 'Tastacirc'.

Després, es deixa el rol d’espectador per participar en un taller de circ i ser els únics protagonistes. Un taller amb trapezi, maroma d'equilibris, xanques de mà i de peu, hola-hops gegants, rodets d'equilibri, monocicles i rodetes, saltabrinques, minitramps i malabars de tot tipus... i els més petits poden gaudir de les caravanes de maquillatge, de camerino, instruments musicals, etc. Per acabar, es dina a La Vagoneta del circ o a la zona de pícnic que hi ha allà mateix. Reserva prèvia imprescindible.

Ja ho veieu, a Copons trobem història, cultura, natura, diversió, i com diu el seu batlle… molta tranquil·litat!

Més informació: 

A

També et pot interessar