Territori de Masies

Foto: 

Cedida

Mercè Codina (Territori de Masies): "Els territoris rurals són i han de ser per viure i per viure’n"

Territori de Masies és una cooperativa de defensa del territori que agrupa la població del sud del Solsonès, part del nord de la Segarra i l’oest del Bages
Idoia Perich
,
11/09/2021
Entorn
Ubicats al santuari El Miracle, Territori de Masies és una cooperativa de defensa del territori que agrupa la població del sud del Solsonès, part del nord de la Segarra i l’oest del Bages. Neixen amb l’última espurna del foc que el 1998 van castigar la zona i de la seva cendra en treuen la força per explicar i reivindicar un territori que acull una gran extensió de terreny esquitxat de masos i d’iniciatives vinculades a aquest paisatge. Territori de Masies acull diversos projectes que giren al voltant de l’essència d’aquest indret. Parlem amb Mercè Codina (Solsona, 1992), la tècnica de la cooperativa.
A través del turisme rural les dones es van poder emancipar i començar a tenir una remuneració pel que fins aleshores ja era el seu treball

- Qui forma Territori de Masies?
Territori de Masies és una cooperativa rural sense ànim de lucre que principalment està formada per socis agraris, de serveis, de consum i altres col·laboradors. Així doncs, també hi ha restaurants de la zona, productors, cases de turisme rural, veïns del territori que creuen en el projecte i entitats o empreses que se senten vinculades amb la terra i la seva dinamització en diversos àmbits. Recollim moltes de les iniciatives que s’impulsen a la zona.

- On us ubiqueu exactament?
Estem al sud del Solsonès i incloem a més a localitats veïnes, perquè també en formen part territoris que pertanyen a altres comarques, com al Bages i la Segarra. Els límits els defineix el tipus de territori i la forma de ser i de fer, que estableix unes sinergies. El fet que la iniciativa sorgís aquí va molt lligat als focs que es van patir l’any 1998, en què la zona va quedar molt estroncada. Tot va néixer llavors, amb la idea de recuperar un espai, de dinamitzar-lo i de donar-li vida.

  • imatge de control 1per1

 

Assemblea fundacional de la cooperativa Territori de Masies | Foto: Cedida
- Des del naixement fins avui, Territori de Masies ha anat agafant forma, fidel a una essència inicial.
Sí, els objectius principals sempre han estat els de la promoció del turisme al sud del Solsonès, però en tots aquests anys ha anat evolucionant. Primer cap a la promoció del patrimoni pagès, i ara, també cap a la reivindicació i la promoció col·lectiva del territori. Ha estat una evolució molt natural, vam veure que no es podia promocionar el territori sense tenir en compte tot el que l’acompanya. Convertir-nos en cooperativa, ara fa dos anys, a estat un pas més d’aquest camí per poder continuar fent accions per promoure el territori. Tot plegat, però, neix el 2009 des del procés ‘Actua’, el 2013 ens vam constituir com a associació i el 2016 vam dur a terme el projecte ‘Tasta Territori’ on tot va créixer, amb més socis. Ara bé, el nostre objectiu segueix sent el mateix: Viure del territori per mantenir-lo viu. Els territoris rurals són i han de ser per viure i per viure’n.

- I com ho porteu a la pràctica?
Oferim rutes divulgatives, exposicions, editem publicacions que parlen del territori, la memòria popular i el paisatge. Ara tenim en marxa diferents projectes. El de ‘Tasta Territori’ és un bon exemple perquè engloba tot l’espai per fomentar el consum dels productes de proximitat. Dins d’aquest projecte, a més, hi ha diverses accions, com ‘La Nevera Plena’, que és la botiga en línia on es poden adquirir els productes dels socis del territori. En aquest mateix sentit, disposem de l’agrobotiga, ubicada al Miracle, on tenim la nostra seu, i així fem xarxa dels punts de venda de productes de proximitat. Un altre projecte del qual ens sentim especialment orgullosos és el de ‘Les croquetes de Territori de Masies’, Amb un producte tan senzill com una croqueta creem moltes sinergies, amb la combinació de la feina de diversos productors i la venda als restaurants i a les botigues. Les croquetes fan de llaç aglutinador en aquest sentit.

- Així s’enfoca tant de cara als residents com als visitants?
Sí, i tant. Més enfocat al turisme tenim la campanya ‘Mou-te pel Territori’, que acompanya als visitants per la zona a través de sis rutes amb sis temàtiques diferents. Alhora, cada ruta s’articula a través de quatre eixos que ens defineixen, que són l’alimentació, l’acollida, el patrimoni i el paisatge. Les publicacions, que posem a l’abast de tothom, també tenen un marcat vessant divulgatiu i pedagògic.

- I, alhora, treballeu per la sostenibilitat i el manteniment del territori.
Sempre, és un punt comú en totes les accions que tirem endavant. Especialment en aquest sentit, la darrera de les iniciatives a la que hem donat forma és ‘Coop de Sol’, que va sorgir de la comissió de consum de la cooperativa per tal de fomentar l’autoconsum energètic a través de la compra col·lectiva de plaques solars. Fins al moment, hi ha acollides vint-i-sis unitats familiars i ja hem començat a fer les primeres instal·lacions.

 

Vesprada de Claret, el passat estiu | Foto: Cedida
- Destaqueu el paper de la dona al territori i amb la iniciativa.
De fet, Territori de Masies és una iniciativa molt equitativa pel que fa al gènere, hi ha involucrats tant homes com dones i ens repartim en les diverses comissions de treball. Això sí, des de la cooperativa hem tirat endavant iniciatives per a visibilitzar el que ha estat el paper de la dona rural, perquè sovint ha estat del tot invisibilitzada. Les dones abans estaven a casa, sí, però a casa, hi ha molta feina! Hem dut a terme diversos projectes per donar valor a aquest paper, com el de ‘Vaivens femenins’ o el documental sobre turisme rural i dones, perquè aquí va ser a través del turisme rural que les dones, d’alguna manera, es van poder emancipar i començar a tenir una remuneració pel treball que feien fins aleshores. El turisme rural possibilitava això i al documental ho expliquem.

- Què diferencia aquest territori de qualsevol altre?
Vivim en un territori molt disseminat, no hi ha pobles com a tals, el nucli més gran potser té uns trenta habitants i la resta de la població està repartida en masies que esquitxen el paisatge, això imprimeix un caràcter i una manera de fer. El fet que hi hagi Territori de Masies és un punt aglutinador de les nostres iniciatives, que poden ser també petites, però així adquireixen més veu. Treballar conjuntament és una manera de compartir, de fer pinya, de donar-nos a conèixer i de conèixer-nos millor nosaltres mateixos.

- Hi ha àrees de Catalunya superpoblades i amb molt de turisme, altres que busquen repobladors. Territori de Masies s’inclouria en aquesta darrera?
No sé fins a quin punt aquí ens pot interessar fer una crida a aquests nivells. Tenir el gruix de visitants que tenim ens permet enfocar cap a quin tipus de turisme volem i pot sostenir el territori. Volem reivindicar i promoure el territori, però d’una manera conscient i sostenible.

- En un dels diversos vídeos en què expliqueu Territori de Masies dieu que ‘les societats humanes reclamen connexió amb la natura’, com afecta això, a la natura?
Tot depèn de la connexió que hi facis, amb la natura. Si és des de l’agroecologia i des del respecte a l’entorn no hi afecta. Nosaltres potenciem aquests vessants. Seguirem reivindicant el paper de la pagesia en la gestió dels boscos i fent molta pedagogia en aquest sentit.

Més informació: 

A

També et pot interessar