Marxa del Pelegrí 2018

Foto: 

Cedida

La Marxa del Pelegrí: naturalesa, esport i família per celebrar la Manresa Ignasiana

La capital bagenca celebra l'estada d'Ignasi de Loiola amb la 4ª edició de la caminada
Albert Compte Riba
,
10/04/2018
Entorn
Un cap de setmana d'esport i cultura us espera a tota la família al centre de Catalunya. Amb la 4ª edició de la caminada, 'La Marxa del Pelegrí' es consolida com a una de les propostes amb més interès del Bages, pel seu recorregut en plena natura, per les opcions de rutes alternatives per a petits i grans, com també, per les activitats, fires i tallers que durant tot el dia tindran lloc a la Capella del Rapte amb la 'Festa de l'Acollida'. La 'Marxa del Pelegrí' recorda les passes que va seguir Ignasi de Loiola en el seu Camí Ignasià de pelegrinatge fins a Jerusalem i que el va portar a fer una estada d'11 mesos a la capital bagenca, on va viure una transformació espiritual que canviaria la visió de l'església del seu temps.

Seguint les petjades d'Ignasi de Loiola
El diumenge 15 d'abril tindrà lloc la 4ª edició de 'La Marxa del Pelegrí', una ruta en la que podreu resseguir les passes que va fer Ignasi de Loiola fa exactament 496 anys, des del Monestir de Montserrat fins a la ciutat de la Llum. En el marc de Manresa 2022, celebració del 500 aniversari de l'arribada de Sant Ignasi a l'Antic Hospital del Rapte, la capital bagenca escalfa motors amb aquesta cita que us permetrà combina esport, natura, història i cultura, resseguint paratges únics de la comarca del Bages i amb opcions de diferents rutes per a tota la família. Un cap de setmana replè d'activitats i novetats per a totes les edats amb ofertes gastronòmiques i enoturístiques pensades per als més gourmets.

Cova de Sant Ignasi i Pont Vell | Font: Manresa Turisme

L'opció tradicional, la 'Modalitat Montserrat'
'La Marxa del Pelegrí' tradicional és un recorregut de 26km que uneix el Monestir de Montserrat amb la Capella del Rapte de Manresa i que recorre diferents punts d'interès cultural i paisatgístic de la vessant nord de Montserrat. Comença entre les 08h i les 08:30h des del monestir, al qual s'hi podrà arribar prèviament en tren i cremallera, amb un viatge especial que us hi pujarà des de Monistrol a les 07:19h.

Abans de començar el descens s'agafen forces al mateix monestir, amb un esmorzar a base de coca i beguda. Al llarg de les cinc hores aproximades que dura el recorregut, els diferents punts d'abituallamen ofereixen brou calent per passar les primeres hores de fred, el 'Mossec del Pelegrí' (una botifarra cuita amb herbes aromàtiques), fruits secs de la terra i per fer passar el cansament, xocolates, sucres i llaminadures. Després de les parades a Santa Cecília, Sant Cristòfol de Castellbell i a la Serra de Montlleó, cal destacar un nou equipament en la ruta, el nou 'Refugi del Pelegrí' de Castellgalí, en el qual els participants també hi troben aliment i beguda per continuar primer, fins a l'Oller del Mas i finalitzar la marxa ja a Manresa, al Claustre del Museu Comarcal.

La ruta té una durada aproximada d'unes 5 hores, es presenta amb una dificultat mitjana i se'n recomana la inscripció prèvia, limitada a 700 inscrits, per tal d'oferir aliment, beguda i assistència tècnica a tothom qui ho desitgi.

'Marxa del Pelegrí' | Font: Manresa Turisme

La 'Marxa del Pelegrí' per a tota la família
Per l'edició d'aquest any, la proposta de recorregut s'amplia per a tots els públics amb dues modalitats més. Si bé la ruta original transcorre amb uns 1000mts de desnivell negatiu i 600 de positiu, l'organització ofereix  dues rutes circulars, alternatives a la 'Modalitat Montserrat', pensades per als més xics i també per als menys avesats a l'esport de muntanya, amb inici i final a la mateixa Capella del Rapte: són la 'Modalitat Lluvià', amb 15km de recorregut i la 'Modalitat Oller', de 10km. Podreu gaudir d'una passejada sense desnivells, senzilla, pels entorns de la plana de Manresa, un passeig per l'Anella Verda que coincideix amb el darrer tram de l'etapa.

De fet, els més petits de la casa no només tenen aquestes alternatives a la ruta clàssica, sinó que al claustre de la capella hi hauran activitats, tallers i diversió per a tota la família, obertes a tothom, perquè la 'Festa de l'Acollida' no pari durant tot el dia, amb música ambient, mostra, degustació i venda de productes gastronòmics vinculats a la 'Cuina del Pelegrí': el dolç, els vins històrics de la DO Pla de Bages, el brou i el recent 'Mossec del Pelegrí', una botifarra elaborada amb herbes aromàtiques. I per a tots els visitants que vinguts d'altres pobles vulguin fer estada a Manresa, des de l'organització s'ha creat aquest any el paquet enoturístic 'Pack de la Marxa del Pelegrí', amb activitats d'oci i cultura que comencen ja el dissabte, amb una oferta complerta per descobrir alguns dels secrets de la ciutat Cor de Catalunya.

Façana sud de La Seu de Manresa | Font: Manresa Turisme

L'apunt històric
La 'Marxa del Pelegrí' és el darrer tram que conforma el Camí Ignasià, la ruta que uneix Azpeitia, al País Basc amb Manresa. Ignasi de Loiola l'emprengué un 25 de març de 1522 per iniciar el pelegrinatge que l'havia de portar a Jerusalem i travessa  la península per Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya, arribant al Monestir de Montserrat. La importància de l'efemèride està en l'acollida que va rebre a l'Antic Hospital de Santa Llúcia de Manresa i la transformació amb la qual reemprengué el camí, onze mesos després, en el transcurs dels quals va escriure els 'Exercicis espirituals', llavor del que seria posteriorment La Companyia de Jesús, en l'actualitat l'ordre amb més pes dins l'església catòlica.

 

Més informació: 

Tots els inscrits rebran un record de l'edició, una samarreta tècnica i un petit lot de productes gastronòmics vinculats a la 'Cuina del Pelegrí'.

Inscripcions a les diferents modalitats de la marxa del pelegrí amb opcions per al Cremallera en la 'Modalitat Montserrat'

'Pack de la Marxa del Pelegrí' amb bagesterradevins

A

També et pot interessar