Fonoll

Foto: 

Cedida

El fonoll, protagonista de l'11è Mercat de les Espècies d’Argençola

Se celebrarà el 12 de juny i comptarà amb una programació que exposarà els usos de la planta especial d’enguany
Helena Martín
,
08/06/2021
Entorn
Què en saps del fonoll? Tant com si en tens molts coneixements com si no en saps absolutament res, hi ha una cita que no et pots perdre si tens inquietud per les plantes. El Mercat de les Espècies d'Argençola torna a la presencialitat després d’una edició virtual a causa de la pandèmia, i ho fa amb el fonoll com a planta protagonista. L’onzena edició de la fira se celebrarà el dia 12 de juny i comptarà amb activitats durant tot el dia, que requereixen inscripció prèvia. 

Ens edicions passades va ser el torn del ginebró, el saüc, la farigola o les herbes de la ratafia, i aquest 2021 toca parlar del fonoll, una planta que segons afirma Francesc Ferrer, integrant de l’associació cultural El Trill, que organitza la fira, "és molt abundant a Catalunya i acostuma a despertar passions o a no agradar gens". Astrid Van Ginkel, biòloga i també impulsora del Mercat de les Espècies, explica que el pròxim 12 de juny s’exposaran els preparats medicinals i alimentaris del fonoll, així com tots els seus usos i aplicacions, d’entre els quals l’experta en destaca que és molt digestiu i que ajuda a la secreció de llet materna. 

Les possibilitats del fonoll
La jornada començarà amb una Sortida de reconeixement de flora i etnobotànica per la Serra de Cantagalls a càrrec d’Els Corremarges, Mercè Cartanyà i Astrid Van Ginkel, que donarà pas més tard a ‘Entra al fenollar’, una activitat en què s’explicaran els usos i elaboracions que es poden fer a partir de la planta protagonista de l’edició. Des d’aromateràpia, caramels, tintura, oli macerat, amanida o coca, en aquesta sessió el col·lectiu Eixarcolant, Els Corremarges, Les Champaneles i Fitomon obriran els horitzons de possibilitats del fonoll. 

  • imatge de control 1per1

Per als més experts en la matèria, durant el matí també se celebrarà la Jornada Tècnica, que comptarà amb dues xerrades de Marisa Benavete i Pilar Herrera de Les Champaneles, que parlaran sobre remeis populars de plantes silvestres, i Astrid Van Ginkel reflexionarà al voltant de les propietats del fonoll. El dinar constarà d’una crema de fonoll, coca de pastanaga i ceba amb beixamel de fonoll, quiche de fonoll i arròs amb llet de fonoll, i a la tarda seguiran les sessions pràctiques amb un taller d’elaboracions a partir de la planta de l’edició 2021. 

Aquest any, però, els organitzadors lamenten que no hi haurà cap exposició al voltant de la planta central perquè la poca previsió respecte a si es podrien celebrar fires per motius Covid no ha permès preparar-la. Totes les activitats mantindran les condicions de seguretat Covid i per això requereixen inscripció prèvia, que es podrà fer fins al dijous 10 de juny.

 

Imatge d'una edició anterior del Mercat | Foto: Ramon Sunyer
Intercanviar coneixement i base científica
Paral·lelament a la programació planificada hi haurà paradistes, que Van Ginkel assegura que són fidels a cada edició: "Tothom hi posa el seu granet de sorra. Hi ha gent que ve cada any i d’altres que ens descobreixen i els agrada el concepte", diu. Francesc Ferrer, que és l’encarregat de reunir els paradistes, afirma que tots venen amb moltes ganes d’aprendre i d’intercanviar experiències entre ells: "Intentem celebrar una fira amb sentit i qualitat, que aquest sigui un punt de trobada amb base científica, experiència pràctica i coneixement". Aquells que encara no estan endinsats en matèria d’usos de plantes, però, també poden gaudir de la fira, ja que "es donen eines perquè tothom s’enganxi al carro", diu Ferrer. 

La biòloga assegura que és molt necessari la tasca del Mercat de les Espècies perquè "tenim un patrimoni de biodiversitat impressionant a Catalunya, una flora silvestre que trepitgem cada dia i de la qual no en sabem el nom". "No només es tracta d’ampliar coneixement, sinó que conèixer els usos de les plantes també pot provocar que la nostra dieta no sigui tan monòtona i ens pot fer gaudir del plaer de cultivar, recol·lectar i estar en contacte amb la natura", explica l’Astrid.

"Des de l’inici del Mercat de les Espècies hem mantingut l’esperit, tot i que ens agradaria no haver de lluitar tant per a fer-lo, que sigui més fàcil la confiança institucional cap al projecte", afirma Ferrer. Onze anys d’intercanvi d’experiències no són fàcils de mantenir, però tant Ferrer com Van Ginkel esperen el dia 12 de juny amb les mateixes ganes que la primera edició. 

Més informació: 

A

També et pot interessar