Eixarcolant

Foto: 

Cedida

Una cita amb les plantes oblidades

El 17 de setembre tindrà lloc a Igualada la 7a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades
Surtdecasa
,
13/09/2022
Menjar i beure

El proper 17 de setembre tindrà lloc a Igualada un esdeveniment únic per (re)descobrir què són i per a què serveixen les plantes oblidades, perquè construir un model de producció i consum d’aliments més sostenible és tant possible com imprescindible. Un espai on descobrir les plantes oblidades, combinant els coneixements tradicionals i la innovació. "Enguany destaquem la diversitat de projectes i activitats que hi tindran lloc" explica Marc Talavera, portaveu del Col·lectiu Eixarcolant, organitzador de l'esdeveniment. Més de 100 activitats, repartides en diversos blocs i dutes a terme per més de 100 ponents. I també una fira amb 70 parades on descobrir tota classe de productes silvestres i els projectes que hi ha al darrere. "En aquesta edició, les parades seleccionades hem intentat que siguin representatives de la diversitat de projectes vinculats a les plantes oblidades i algunes de les propostes s'han hagut de quedar fora per manca d'espai" diu Talavera. El Col·lectiu Eixarcolant és una entitat sense ànim de lucre que fomenta la recuperació -i adaptació a la realitat actual- dels usos corresponents a espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals, com a eina per afavorir un model agroalimentari més sostenible, saludable i just, que proporcioni aliments de qualitat a l’abast de tothom, i que afavoreixi el desenvolupament sostenible de l’entorn rural. Us hem destacat allò que no us podeu perdre, i compte, perquè en un mateix dia passen moltes coses!

  • imatge de control 1per1

1. Sortides etnobotàniques, l'art de caminar al servei de les plantes
Des de la plaça de l'Espai Cívic Centre, surten les passejades etnobotàniques per les rodalies. La millor manera de fer treball de camp amb el guiatge expert de persones com Guillem Moreu i Natacha Filipi (Els corremarges) o Astrid van Ginkel de Fitomón, per posar un exemple. En aquestes rutes es posarà en relació els usos que han fet les persones de les diverses plantes al llarg de la història per fer múltiples funcions, des de curatives fins a gastronòmiques. Aquestes passejades posen l'art de caminar i del desplaçament al servei de la descoberta de les plantes dels marges i del nostre entorn més proper.

 


2. Aprendre el valor de les plantes en diferents camps
Pel que fa a les xerrades, hem de destacar que n'hi ha amb un format més tècnic i d'altres amb un format més divulgatiu. Algunes de les tècniques estan dedicades al valor nutricional de les plantes dels Països Catalans, així com la recuperació de la cultura gastronòmica dels bolets, passant per un aprenentatge i tast de les begudes fetes amb plantes. Pel que fa a les xerrades aplicades, trobem propostes com una sessió que posa l'accent en la importància dels pol·linitzadors i els seus productes o una altra d'etnobotànica pirinenca. A la tarda, una proposta que crida l'atenció és una que porta per títol 'El camí a l'extinció i què podem fer al respecte' que ens oferirà vies per combatre la crisi climàtica. Així, aquest esdeveniment ens mostra com construir un model agroalimentari sostenible de forma amena però amb rigor.

3. Actuacions musicals i cultura d'arrel
La música d'arrel també és una forma més d'apropar-nos a l'essència de la nostra terra i de recuperar l'herència expressiva dels nostres avantpassats. A la plaça del Gasògen, tindran lloc les diferents actuacions previstes, amb una oferta de molts estils musicals, des de bossa nova amb Bossa Nova Trio; música tradicional i popular catalana amb Les Incògnites o Folk@Mitjes amb Nandó Taló i Héctor Beberide. La música hi farà acte de presència durant tota la jornada.

 


4. Les millors receptes per incorporar a la vida quotidiana
Pestos, iogurts, kombutxes o galetes. El pati de Les Escolàpies és el lloc elegit per tastar alguns dels productes que es poden fer amb herbes oblidades. Receptes delicioses que podreu incorporar a la vostra vida quotidiana, i que a més tenen un valor nutricional excepcional. A més, hem de dir que hi haurà un dinar silvestre per 700 persones i que els restaurants d'Igualada faran diferents menús amb plantes oblidades el dia de la fira, així com els dies previs i posteriors.

  • imatge de control 1per1

5. Més activitats infantils que mai
Marc Talavera assegura que enguany s'ha ampliat l'oferta d'activitats infantils per aquelles persones que vulguin gaudir del dia en família. Què hi podran fer els més menuts? Hi haurà tallers de cistelleria per petits, altres espais per convertir una canya en un instrument o un guiatge per preparar menjar silvestre. Tampoc hi faltarà el clàssic pintacares silvestre o un taller per fer sucs monstruosos amb colors ben atrevits com per exemple el color blau o el color vermell sang.

Més informació: 

A

També et pot interessar