Mura, una adaptació de l'economia local

Foto: 

Cedida

Mura, un exemple d'adaptació de l'economia local

De la pagesia al guiatge turístic
Albert Compte Riba
,
12/10/2016
Entorn
La ubicació a l'interior del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, enmig de la serralada Prelitoral i a 35km de l'àrea metropolitana de Barcelona fan de Mura un llogaret privilegiat, ja sigui pels seus carrers empedrats, medievals, per les rutes que s'hi poden fer a peu, en bicicleta i a cavall o també, pel seu reclam turístic i històric, com és l'església de Sant Martí o ja en l'entorn veí, amb el Castell de Talamanca o l'ermita de Santa Magdalena, porta nord del parc natural. En segons quins paratges, la vida a pagès no dóna per tot l'any i des dels sectors agrícoles del municipi, durant els mesos en què el dia és més curt, reinventen les seves activitats per fer d'aquest municipi bagenc un reclam turístic de primer ordre.

En els darrers anys, la població de Mura ha crescut en habitatges destinats al turisme rural i en equipaments pensats per acollir públic escolar, com són les cases de colònies. La situació de bonança del municipi s'ha vist influenciada en gran mesura, pel públic familiar del Vallès i la zona metropolitana de Barcelona, que cerca durant el cap de setmana un recer tranquil on practicar un turisme reposat, amb contingut, cultural. I d'aquesta demanda, la pagesia del municipi ha sabut transformar els mesos de menor producció agrícola en un període a l'alça per a les activitats de senderisme, guiatge a través de rutes històriques, visites escolars o propostes culinàries.

Detall del sistema de politges per moure a dalt, la dinamo | Foto: Albert Compte Riba

El passeig pel casc antic de Mura, la ruta que mostra les tines de la Vall del Flequer o la visita cultural al Molí del Mig han estat els guiatges més sol·licitats durant l'any anterior i han abraçat el 75% de les 2000 visites que el municipi ha comptabilitzat. Són rutes que es poden fer en unes tres hores de durada, durant el matí abans de dinar i que mostren escenaris on s'han rodat pel·lícules, com 'Bruc' (2010), s'ensenya de quina forma es molia el gra durant l'Edat Mitjana i es feia electricitat a finals del s.XIX aprofitant sempre la força de l'aigua o es desvela el paisatge que va deixar l'edat d'or del món vitivinícola amb les tines, barraques i murs de pedra seca, actualment integrats en el paisatge boscós. Si bé els tres guiatges tenen un atractiu cultural per al públic en general, els dos darrers són també objecte d'interès per a les visites escolars, ja que, per una banda, la preservació del Molí del Mig, catalogat Bé cultural d'interès local i Museu Industrial, permet observar-ne el funcionament, talment com s'utilitzava en els segles passats i de l'altra, el bon estat de conservació de les Tines de Bleda i les de la Vall del Flequer permeten als joves visitants imaginar-se tot el procés viticultor, des de la collita del raïm fins el carregament en botes per a l'exportació del vi, tot en un mateix lloc, a peu de vinya.

Puig de la Balma, escenari del film 'Pa negre' (2010) | Foto: Toni Pereira

Altres guiatges et porten a veure el naixement de la Riera de les Nespres, els nuclis rurals veïns de Rocafort, el Puig de la Balma i Talamanca o les Coves de Mura. La primera d'elles és també de durada curta, ja que el naixement es troba en el mateix terme municipal. S'inicia al Punt d'Interpretació Turístic, un equipament municipal que obre tots els caps de setmana de l'any, es ressegueix la riera fins el Gorg del Pare, el qual deu el seu nom a la formació geològica que ha fet el mateix torrent i des d'aquest punt s'arriba als caus, les deus d'on brolla l'aigua de la terra. La segona permet visitar monuments romànics com l'església de Sant Martí de Mura, inscrita en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, el nucli antic de l'actual Pont de Vilomara i Rocafort o el terme municipal de Talamanca i el seu castell, amb prop més de mil anys d'història i testimoni d'alguns dels passatges més heroics de la història recent del poble català. Finalment, com a novetat, aquest any es vol obrir el guiatge a les Coves de Mura, un nou itinerari que també té una durada d'unes tres hores. Es tracta d'una visita que aprofita les adequacions que s'han fet des de la Diputació de Barcelona i el Servei de Parcs, els quals han equipat les coves amb sistemes d'il·luminació per accedir-hi amb més comoditat.

Detall d'un dels carrers característics de Mura | Foto: Toni Pereira

Què cal fer durant els mesos en què el dia és més curt i l'època de sembra encara no arriba? La pagesia de Mura ha trobat la resposta en el turisme i en la disposició per a donar serveis d'acompanyament i guiatge pels entorns naturals de la zona, als quals cal sumar-hi col·laboracions amb altres empreses o entitats, com és  Bages Terra de Vins, amb la qual es pot complementar una ruta per les Tines de la Vall del Flequer amb una visita guiada per una bodega i s'acaba amb el tast d'un vi autòcton de la comarca o amb els restaurants del poble, els quals ofereixen el producte local, fresc, de proximitat i es pot tastar al migdia, després de fer una vista al Molí del Mig o un passeig pel nucli antic de Mura.

Part superior de les tines, on al sostre s'hi observen les restes dels lliris que s'hi plantaven | Foto: Toni Pereira

A

També et pot interessar