paleorutes

Foto: 

cedida
Un grup recorrent les p@leo_rutes

Viatgem al passat més llunyà de Piera i els Hostalets de Pierola

Dos dies de ruta per reviure la història des de l’època del Miocè, passant per l’edat mitjana, i acabant a l’època modernista
Marta Carles
,
09/08/2016
Entorn
Conèixer la història del nostre territori, descobrir qui són els nostres avantpassats, com i on vivien, la fauna que hi habitava, la geologia de terreny, etc. ens ajuda a entendre moltes coses del present, a més d’enriquir el nostre coneixement. Per això, et proposem fer un viatge al passat de les viles de Piera i Hostalets de Pierola a través d’una ruta de dos dies molt dinàmica, divertida i didàctica, on la tecnologia 3D i els mapes convencionals seran les eines de suport.

Comencem l’itinerari al Centre de Restauració i Interpretació de Paleontologia (CRIP) d’Hostalets de Pierola. Un centre que va néixer amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni paleontològic que alberga el municipi, un dels més importants de l'època del Miocè. Els Hostalets de Pierola compta amb jaciments paleontològics únics a Europa que són fonamentals per entendre l'evolució dels grans primats antropomorfs del Miocè (fa entre uns 23 i 5 milions d'anys). En concret, a l'abocador de Can Mata s'han localitzat importants troballes com el Pierolapithecus catalaunicus (conegut com a Pau), l'Anoiapithecus brevirostris (en Lluc) o el Pliobates cataloniae (la Laia).

El CRIP és el punt d’inici i final de les p@leo_rutes, o itineraris que podem seguir. Per fer-ho cal descarregar l’aplicació dels tres recorreguts al mòbil, o utilitzar les tauletes que hi ha al mateix centre i que són a disposició de tothom. Amb el dispositiu mòbil a la mà, escollim quina de les rutes que ens proposen volem fer, i ja podem començar l’aventura seguint les indicacions dels guies virtuals.

Presentació de les P@leo_rutes

Una ruta és 'El món d'en Pau', on s’explica tot allò relacionat amb la descoberta del Pau, una de les troballes més importants de la paleontologia mundial en l’estudi de l’evolució dels homínids. La segona ruta és 'Resseguint el Miocè', que dóna a conèixer com era el paisatge del Miocè fa 12 milions d'anys. I la tercera és 'La recerca del paradís perdut', que dóna a conèixer la biodiversitat que envoltava la zona on va viure el Pau.

Per complementar aquest viatge històric recomanem visitar l’exposició ‘Una finestra al miocè’ que hi ha al CRIP, una mostra on hi veurem algun dels fòssils dels animals que es recreen a les p@leo_rutes.

Del Miocè a l’època del Modernisme
Ara que ja som uns experts en paleontologia i l’època del Miocè, no ens movem d’Hostalets de Pierola, però avancem uns quants milers d’anys fins a segle XIX, en plena època Modernista. Per començar a ambientar-nos, recomanem dinar o fer un mos al Casal Català Modernista del Hostalets, un edifici erigit el 1926 per l’arquitecte Josep Godoy Casals.

El Modernisme va ser un moviment cultural sorgit a occident a finals del segle XIX, amb una important incidència en l’arquitectura i les arts decoratives. Va destacar per trencar amb el conservadorisme de les formes i els materials, apostant per les línies corbades, l’ornamentació inspirada en la naturalesa, i l’ús del ferro forjat o la rajola esmaltada. Els Hostalets de Pierola es va obrir al moviment modernista a partir del 1893, amb l’arribada del tren al municipi veí de Piera. La proximitat amb Barcelona va fer que una part de la burgesia barcelonina decidís instal·lar en aquest municipi anoienc les seves cases d’estiueig, portant en alguna ocasió, el mateix arquitecte que havia construït les seves cases a Barcelona. Molts dels edificis encara es conserven i els podem descobrir seguint la ruta Modernista. Amb l’ajuda d’una guia i un plànol ens anirem movent per la trama urbana del municipi descobrint una quinzena d’edificis modernistes, dels quals sabrem perquè es van aixecar i quina era la seva funcionalitat, i veurem els elements arquitectònics més importants d’aquest moviment cultural.

Edificis modernistes dels Hostalets de Pierola. Foto: cedida

Descobrirem edificis com Cal Maristany, del 1911, construït per Josep Domènech i Mansana, així com la façana i el rellotge de la Casa Consistorial aixecat pel mateix arquitecte. Un altre dels edificis destacats d’aquella època ja ens sonarà, ja que és Can Roviralta (on hi ha l’actual CRIP), una mansió d’estiueig amb jardins i cellers adjunts aixecada a partir de 1897 per l’empresari indià comerciant de vins a l’Argentina, Josep Roviralta Figueres. Al llarg de la ruta també veurem algunes de les construccions que l’Ajuntament d’aquell moment va impulsar per presentar-se dignament davant d’aquesta prometedora i emergent classe social: el recinte del Comú, de 1903, que incorporava una font, passeig i safareig públics; el passeig de l’Estació, una carretera oberta, el 1904, que va comunicar el poble amb Piera sota l’ombra d’un centenar de plataners; i el passeig de Sant Antoni, un carrer arbrat d’acàcies i proveït de bancs de pedra per ensenyorir una via amb edificis notables, el 1911.
La ruta Modernista dóna a conèixer una quinzena d’edificis emblemàtics d’aquella època i esdevé un passeig molt agradable i entretingut. La ruta és llargueta i de ben segur que al acabar la gana es fa present i les ganes de descansar també. En aquest cas, sense moure’ns d’Hostalets el millor és fer nit a l’Alberg Can Roviralta.

El passat medieval de Piera
En aquest segon dia de la ruta, agafem el cotxe de bon matí per anar cap al poble veí de Piera on primer farem una visita al Castell  del municipi i al castell de Freixe i després anirem a fer una volta pel mercat de la fruita dolça.

Només arribant a Piera ja s’entreveu el castell, situat en una zona elevada formant un recinte emmurallat, a prop de l'Església de Santa Maria. És conegut com el castell de Jaume I, ja que hi feia llargues estades quan es desplaçava a la Catalunya interior, i l’any 1265 el rei hi va fixar un estatge reial permanent. Es tracta d’un edifici, datat al s.X, amb arquitectura militar, de planta rectangular amb una impressionant torre quadrada i estructurat en tres nivells: la sala d'armes i la masoveria, la planta noble i les golfes, i tot envoltat de grans jardins. El perfecte estat de conservació actual del castell permet, a més de realitzar visites guiades, ser l’escenari de celebracions diverses, exposicions i actes culturals.

Castell de Freixe. Foto: cedida

També podem aprofitar per visitar el castell de Freixe, una obra declarada bé cultural d'interès nacional. L’element més visible del castell és la torre cilíndrica, que conserva uns 6 m d’alçada. A aquesta construcció, que devia ser l’element originari, se li van afegir posteriorment l’església romànica de Sant Nicolau, altres dependències (de les quals se n’aprecien alguns murs) i unes muralles que es conserven parcialment als vessants sud i oest del turó. Va ser clau en el repoblament de l’Anoia, i dominava un terme ric en recursos naturals.
Pels que vulguin conèixer un tercer castell, hi ha el castell de Bedorc. S'hi arriba sortint de Piera per la carretera BV-224 en direcció a Masquefa hi ha una rotonda on hi ha un indicador que detalla Castell de la Ventosa. Cal seguir sempre els indicadors del castell en direcció sud-oest travessant urbanitzacions. Les restes del castell es conserven en dos turons contigus separats per un collet.

Amb aquesta visita acabem aquest viatge al passat de les viles d’Hostalets de Pierola i Piera, però abans de tornar cap a casa fem una última proposta: passejar pel mercat de la fruita dolça on trobarem productes de la terra que creixen als horts en aquesta època tan generosa. Un dels principals productes són els préssecs cultivats a les vinyes dels pagesos pierencs. L'alt valor qualitatiu del préssec de la Fortesa, amb denominació d'origen Penedès, es deu en primer lloc al fet que es tracta d'un cultiu 100% de secà en un terreny argilós i molt calcari, que fan que el fruit que se'n deriva tingui unes qualitats difícils de trobar en altres regions; i en segon lloc al fet que es cull en les condicions òptimes de maduració, mantenint les seves excel·lents qualitats aromàtiques i gustatives.

Préssecs del Mercat de la fruita dolça de Piera. Foto: cedida

Al voltant del mercat de la fruita dolça s’organitzen activitats paral·leles, com maridatges, balls folklòrics, xerrades per part d’alguns pagesos sobre com es cultiva el préssec i quins usos se'n pot fer, així com conferències sobre el consum saludable de fruita dolça. El mercat s’instal·la els diumenges d’estiu fins a setembre a la vorera del costat de la rotonda de la B-224 en direcció a Capellades, al costat de l’accés dret del polígon industrial.

Ara sí, amb el cistell ple, posem punt i final a la ruta.

A

També et pot interessar