Ermita de Santa Magdalena, Talamanca

Foto: 

Roger Mula

Talamanca és memòria

Amb les actuacions del projecte 'Viure al poble', el municipi es consolida com a porta nord del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac
Albert Compte Riba
,
16/08/2016
Entorn
Proper al massís del Montcau, en ple Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac s'alça enmig de la serra de Rossinyol, el poble medieval de Talamanca. Amb la pedra i la vegetació com a actors principals del paisatge urbà d'aquest municipi històric, el nucli oferix als visitants un passeig pel conjunt monumental del castell de Talamanca, l'església de Santa Maria i acabada de restaurar, vora la vila, l'ermita de Santa Magdalena. A banda, Talamanca conté altres espais d'interès històric i de recuperació patrimonial, com són la tina de ca la Jana, la plaça de la Creu, el Monument Memorial 1714, la placa commemorativa a la filla adoptiva del poble, Muriel Casals o l'antiga pedrera, la plaça dels Saldoners.

Els orígens de Talamanca i els seus entorns es remunten pels voltants del s. X segons els arxius històrics, si bé alguns emplaçaments, com el punt on s'aixeca la restaurada ermita de Santa Magdalena assenyalen ja, l'existència de poblats ibers en punts molt propers. La toponímia, com en altres indrets de difícil concreció es considera que prové de l'estada dels sarraïns a la zona, durant les intrusions del s.VIII i que ve a significar una descripció del terreny i les vies de comunicació, la suma de l'àrab talc "el vessant coster" i al-manqab "del camí".

Sarcòfags de Berenguer de Talamanca i a sota, el de la seva esposa, Blanca | Foto: Roger Mula
Carregat d'història, el poble mostra el seu patrimoni històric, arquitectònic i cultural amb dos centres d'interpretació del terme municipal, el primer ubicat a la vora de la recent restaurada ermita de Santa Magdalena i el segon, dedicat a la Batalla de Talamanca, darrera victòria dels grans enfrontaments lliurats durant la Guerra de Successió. Amb un complert audiovisual amb recreacions en 3D protagonitzades per l'actor Lluís Soler, aquest segon centre d'interpretació, situat a l'interior del castell conté testimonis escrits i utillatge militar del què va ser la batalla dels austriacistes contra l'exèrcit borbònic el 13 d'agost de 1714.

  • imatge de control 1per1

Ermita de Santa Magadalena, porta nord del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac | Foto: Roger Mula
També, el nucli antic ha estat equipat amb panells explicatius que narren el passat de cada punt d'interès del poble, acompanyats d'audioguies per a una millor difusió dels textos que il·lustren la ruta. Des de fa cinc anys s'han inaugurat monuments, com el Memorial 1714, s'han acollit obres religioses d'alt valor local, com el sarcòfag de Berenguer de Talamanca, cedit pel Museu de Manresa i que permet una visita més complerta a l'església de Santa Maria o s'han dissenyat nous reclams turístics, com les rutes a cavall per paratges significatius de la història i el patrimoni municipal. Es tracta d'un seguit d'actuacions que s'han desenvolupat sota el projecte turístic 'Viure al poble'. Finalment, a la casa veïna del consistori s'hi pot contemplar una placa dedicada a la filla predilecta del poble, Muriel Casals, estiuejant del municipi des de la dècada dels 50.

Absis de l'ermita de Santa Magdalena amb la volta celeste | Foto: Albert Compte Riba
El terme és també la porta nord d'entrada al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac, la qual és presidida per l'ermita de Santa Magdalena, acabada de restaurar, a la qual se li ha millorat l'accés, s'ha recuperat el fresc que representa la volta celeste i també s'ha mesurat amb radioestèsia l'absis, confirmant una important font d'energia tel·lúrica. El paratge de cingles, valls i canals que envolta Talamanca i la resta de pobles bagencs de l'entorn conté testimonis de l'activitat viticultora del segle XVIII i XIX que proveïen de vi a Europa i Amèrica del Sud. Al sota-bosc de les pinedes que basteixen els turons, encara s'hi perfilen les terrasses de pedra seca acompanyades de les barraques de vinya i també, les estructures característiques del territori, testimoni de l'expansió del negoci anys abans de l'arribada de la fil·loxera, les tines per transformar el most en vi a peu de vinya. Es tracta d'unes cabanes completament integrades en el terreny, aixecades amb parets de pedra lligada amb morter de calç, les quals a l'interior es recobria amb cairons de ceràmica vidriada que les feia impermeables i eren acabades amb una falsa cúpula, construïda a partir de contrapesos. Més endavant, es van acompanyar per una petita dependència, seguint el mateix tipus de construcció perquè els jornalers fessin nit i vigia per evitar el robatori del vi.

Tines al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac | Foto: Toni Pereira
Ja sigui a peu per alguna de les rutes dissenyades pels entorns del nucli urbà, a cavall, seguint els escenaris reals de la batalla del 1714 o bé pels racons del nucli antic i el castell, Talamanca és un dels municipis bagencs de llevant amb més atractiu turístic per als amants de la història i les famílies que vulguin fer una petita escapada en plena natura al centre de Catalunya.

Més informació: 

Els recorreguts del municipi estan equipats amb audioguies (Izi.TRAVEL) i adaptats, amb accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.
Talamanca
Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac

A

També et pot interessar