Albert Compte Riba
,
21/11/2017
Espectacles

Candela Antón: “'Merlí' ha estat una espècie de viatge cap a l'interior de la Berta”

L'actriu que dóna vida a la Berta Prats a 'Merlí' visitarà amb els companys de rodatge el 15è Zoom Festival
L'actriu Candela Antón (Berta Prats)

Foto: 

Cedida
Ha participat en sèries com 'Polseres vermelles' d'Albert Espinosa i Pau Freixas, en llargmetratges com 'Blog', dirigida per Elena Trapé i dalt dels escenaris amb l'obra '¿Quién conoce a Anaïs Antón?', del dramaturg Daniel Tollesson, entre curtmetratges i altres projectes. Actualment prepara 'Félix Nihilson, tragicomédia del caracol furibundo', una obra de teatre que veurà la llum l'any que ve. Parlem amb l'actriu Candela Antón de Vez Obradors (Barcelona, 1994), la Berta Prats de la sèrie 'Merlí', sobre el seu personatge de la sèrie de TV3, el tancament de la darrera temporada i el seu treball com a actriu. Podreu veure-la a ella, als companys peripetètics i a tot l'equip de la sèrie el dissabte 25 de novembre a partir de les 18h, en el marc de la quinzena edició del Zoom Festival, amb la projecció del 10è capítol de la 3ª temporada.
“La interpretació és sempre un meravellós i fecund mirall en el què observar la pròpia vida d'un mateix”

- Com és la Berta segons la Candela?
La Berta és una noia rebel, intel·ligent, sensible. Una adolescent que es troba perduda, com tots acostumen a estar, amb profundes pors i dolors que, amb la característica alquímia de la joventut, acaben transformant-se en ràbia cap al món sencer.

- T'esperaves l'evolució que ha patit aquest personatge?
La Berta ha estat un personatge àmpliament canviant en el transcurs de tota la sèrie. A mi m'agrada dir que 'Merlí' ha esta una espècie de viatge cap a l'interior de la Berta. M'explico: durant la primera temporada, la Berta era una jove dura i malhumorada que, en aparença no apreciava res ni patia de cap manera. Al final d'aquesta primera temporada entrem un poc més en la realitat d'una adolescent amb patiments, com és la difícil relació amb la seva mare, com li costa d'encaixar amb els companys... Durant la segona temporada topa amb personatges molt diferents, la Coralina i el Millán, cada un d'ells, des del seu pol oposat crearan una profunda commoció en el món de la Berta. D'alguna forma, entre els dos faran aflorar a la Berta més honesta. La tercera temporada versarà més sobre la relació que manté amb l'Ivan que, com anirem veient serà tumultuosa i convulsa.

- La Berta Prats ha ajudat a l'Ivan a trobar un poc més el seu lloc o és l'Ivan qui ha ajudat més a la Berta?
Crec que la màgia de la relació entre ambdós personatges és que els dos són i es troben un poc desubicats. Des de les seves perspectives rareses, els dos s'ajuden de forma mútua, tot i que a vegades sembli que no en són conscients.

- Les sessions que vau fer fora de plató al principi de la sèrie són exercicis ordinaris de les produccions o va ser una novetat?
Abans que res i perquè és francament important, m'agradaria dir que en cap moment vam rodar en plató, els decorats sempre eren naturals, amb el que indubtablement li otorga una estètica realista i meravellosa a tota la sèrie. Dit això, la veritat és que depèn molt de cada producció, tot i que en televisió no s'acostuma a dedicar temps a l'assaig i a la cohesió del grup d'actors i actrius. El fet que ho fessin a 'Merlí' també ens ha permès que, de cara a la pantalla es vegi al grup de joves molt més autèntic, amb una veu i una vida pròpies.

- Com vius el tancament de la sèrie?
La veritat és que em produeix una multiplicitat d'emocions, algunes inclús contraposades. Acabar de rodar un projecte de tanta intensitat i durada sempre dóna molta pena, saber que no tornaràs a rodar amb la totalitat de l'equip, encara que te'ls puguis trobar de forma individual en altres projectes, tancar una etapa... En fi, també cal dir que han estat uns meravellosos anys, però que tots estem contents de tancar aquest capítol de les nostres carreres i les nostres vides.

- Ara que 'Merlí' arriba al final, si no haguessis donat vida a la Berta, quin altre personatge t'hauria agradat fer i per què?
Irònicament m'hauria agradat encarnar a l'Ivan, suposo que perquè comparteix una certa foscor amb la Berta.

- Cinema, TV o teatre?
Les tres coses tenen les seves belleses i matisos, la veritat és que crec que pocs actors podrien decidir-se entre una o altra... l'equivalent més clar seria... a quí estimes més, al papa o a la mama? En el meu cas, ara mateix prefereixo la crua immediatesa del teatre, però en altres moments he preferit la profunda tranquilitat del cinema.

- Quina perspectiva t'ha donat treballar l'adolescència des de l'adolescència?
La veritat és que la interpretació és sempre un meravellós i fecund mirall en el què observar la pròpia vida d'un mateix i a l'inrevés.

- En quins altres projectes treballes actualment?
Actualment produeixo juntament amb la meva companyia de teatre, una meravellosa obra que es diu 'Félix Nihilson, tragicomédia del caracol furibundo'. Esperem que l'any vinent es pugui veure als teatres! I que vingueu a veure-la :D

Més informació: 

Videobook de Candela Antón

També et pot interessar