Foto: 

Cedida

Testimoni Escènic: teatre també als pobles petits

Ja fa 3 anys que una xarxa que implica ajuntaments, companyies i públic aconsegueix difondre les arts escèniques al Bages
Aloma Vilamala
,
15/03/2016
Espectacles
Des de la residència d’artistes Cal Gras, ja fa 3 anys que s’impulsa un projecte per dinamitzar les arts escèniques a les comarques del Bages i el Moianès. És Testimoni Escènic, una xarxa gràcies a la qual companyies i poblacions troben un punt en comú i ofereixen als habitants d’Artés, Avinyó, Cabrianes, Navarcles, Navàs, Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, Santa Maria d'Oló i Santpedor una programació teatral.

Des que va arrencar aquesta proposta, 29 companyies ja han participat d’aquest programa, que ofereix una residència artística a les companyies i un mínim de 3 actuacions a la comarca. Testimoni Escènic és un programa que aporta una mica d’aire. Tant a les companyies, que aconsegueixen actuacions i un lloc on treballar en residència, com per als ajuntaments, que obtenen un catàleg d’espectacles a un preu raonable en una època de vaques magres. La tercera peça és el públic, que gaudeix d'una programació que, d'una altra manera, probablement no seria viable.

La proposta es pot entendre, doncs, com una xarxa de col·laboració entre les companyies, els ajuntaments, la residència Cal Gras i el públic. Entre ells fan possible la programació a petites sales, una activitat que després de la crisi es va fer insostenible per a molts ajuntaments. A la vegada, implica els espectadors de manera activa. Ells veuen una preestrena, és a dir, un espectacle que està acabant el seu procés de creació. Després dels espectacles, se celebra un col·loqui en què actors i públic posen en comú les seves percepcions.

Com funciona aquesta xarxa d’espectacles?
Les companyies es presenten a la convocatòria per formar part del programa. Si hi entren, tenen dret a una residència gratuïta a Cal Gras, on poden treballar, crear, polir, aixecar l’espectacle. Un cop enllestida la residència, la companyia presenta el resultat de la feina a diverses poblacions del Bages (o Santa Maria d'Oló, al Moianès). A la xarxa hi participen vuit ajuntaments: Artés, Avinyó, Navarcles, Navàs, Sallent (i Cabrianes, que forma part del mateix terme municipal però té un teatre propi), Sant Joan de Vilatorrada, Santa Maria d'Oló i Santpedor. Els ajuntaments que participen amb el programa paguen una quota i tenen accés al catàleg d’espectacles de Testimoni Escènic, aconseguint així programar en les seves petites sales.

Les propostes que vénen
El millor que es pot fer per donar suport a la inciativa és assistir als espectacles. Aquest divendres 17 de març la Cia. Cal Teatre oferirà el seu espectacle 'El bosc com balla' en un passi dedicat a escolars al Teatre Catalunya d’Avinyó. El 10 d’abril aquest escolar també es podrà veure a Cabrianes.

Al seu torn, la companyia Mov-i-Ments actuarà a La Creueta (Navarcles) el 19 de març, amb la preestrena del seu espectacle, 'Lady, Frank & Stein'. Una proposta a cavall entre el teatre visual, físic i el clown. El doctor Frank vol reviure la seva estimada, però la seva ajudant ficarà la pota en el moment crucial de l’experiment… L’espectacle es podrá veure maig, juny i juliol a altres poclacions.

El 10 d’abril serà el torn de la Cia. Cactus, que en aquest cas oferirà un espectacle de carrer, 'La Guàrdia Reial'. Es tracta d’un espectacle d’improvisació que passa tant per espais públics com per interiors. Allà on va La Guàrdia Reial ofereix la seva tasca de protecció i ajuda, sempre amb el seu tarannà elegant.

En aquesta edició de Testimoni Escènic, també s’ha acollit la companyia Alta Gama, que presenta el 17 d’abril a Navarcles un xou de clown amb música en directe i acrobàcies sobre una bicicleta. L’espectacle, protagonitzat per una parella de pallassos, es titula 'Payasos sobre ruedas' i presenta situacions hilarants a partir d’allò quotidià.

Més informació: 

Actes d'agenda amb els dies i horaris de les funcions:

'Payasos sobre ruedas' de la Cia. Alta Gama
'Lady, Frank & Stein' de la Cia. Mov-i-ments
'El bosc com balla' de la Cia. Cal Teatre
'La Guàrdia Reial' de la Cia. Cactus

Venda d’entrades i informació a Testimoni Escènic.

A

També et pot interessar