La Fumera

Foto: 

Cedida
Membres de les tres colles de La Fumera de Sallent

El Poble es festeja!

Models de Festes Majors populars referents al Centre de Catalunya
Surtdecasa Centre
,
09/08/2019
Fires i festes
L'agost és sinònim de Festes Majors a molts pobles i ciutats de Catalunya. Dies festius i de gaudi, però molts d'ells amb models obsolets o no del tot inclusius per bona part de la seva població. Diversos col·lectius i veïns i veïnes s'autoorganitzen per ser part activa de la festa, per recuperar l’espai públic i crear marcs reguladors que prioritzin a les entitats i a les iniciatives de la ciutadania. Autogestió, horitzontalitat, treballant des de la base, de forma assambleària i plantejant alternatives, amb un esperit popular i comunitari, crític i polític. Destaquem 4 Festes Majors Populars i/o Alternatives al Centre de Catalunya, que s'han convertit en referents i estan totalment consolidades, fins al punt que ja no s'entenen les Festes Majors "oficials" sense la seva participació. I a més enguany, algunes d'elles anuncien grans canvis!

 Alguns dels organitzadors de la FMA de Manresa amb dos dels responsables de Cervesa Guineu i La Pirata

1. Festa Major Alternativa de Manresa
La FMA de Manresa arriba ja a la seva 28a edició, amb el lema 'Som la clau que obre tots els panys!' i organitzada actualment per l'Ateneu Popular la Sèquia, la CUP, Arran, la PAHC i la Gatzara. 28 anys d'una festa que ha anat creixent molt, arrelant-se a la ciutat. Enguany fa un gran salt definitiu, pel que fa al consum, ja que la FMA de Manresa es farà 100% amb cervesa artesana, la cervesa Guineu de Valls de Torroella i la cevesa Pirata de Súria, convertint-se així, en la primera festa de gran envergadura de les comarques centrals en fer aquesta aposta. Una Festa Major autogestionada amb més de 30 activitats culturals durant una setmana sencera, i on no es vendrà cervesa de cap multinacional. Un nou pas endavant, una aposta política de transformació social, que amb d'altres canvis que arribaran en els propers anys, convertiran la FMA de Manresa en més sostenible, més coherent i realment transformadora.
> Quan? Del 24 d'agost a l'1 de setembre
> Més informació
 

  • imatge de control 1per1

Membres de l'Associació Juvenil La Coll@nada

2. Festa Major de La Coll@nada d'Igualada
Si hi ha hagut un canvi considerable pel que respecta al conjunt de la Festa Major d'Igualada els darrers anys, aquest és sense cap mena de dubte, l'aparició de La Coll@nada. Diverses associacions juvenils de la ciutat, agrupades per canviar d'arrel la Festa Major de la ciutat. I ja en van 16 anys, amb activitats totalment consolidades (que representen més d'un 30% del total de la festa!) i és que ja no s'entén la Festa Major d'Igualada sense l'Operació Cigró, el Cercanit o els Jocs Bèsties. Actualment instal·lats durant tota la setmana a la Plaça Pius XII i amb la junta renovada recentment, enguany "alcen el vol" cap a l'autogestió, anunciant que renuncien als 10.000€ de subvenció que fins ara rebien de l’Ajuntament d’Igualada. Un nou pas endavant.
> Quan? Del 19 al 26 d'agost
> Més informació
 

I-SHENCE - Kp Festa Major [Començo al balcó]

3. Festa Major Popular de Capellades
Tot i ser un poble de poc més 5000 habitants, els moviments socials, associatius i juvenils de Capellades no tenen res d'envejar als de les capitals o ciutats mitjanes properes. Una bona prova n'és la Festa Major Popular de Capellades, que enguany arriba a la 19a edició. Una de les Festes Majors més esperades del territori, i en gran part gràcies a les activitats de la Festa Major Popular, com el Gran Asado, els concerts o el Cercatasques que atrauen a públic de tota la comarca.
> Quan? Del 10 al 17 d'agost
> Més informació
 

Documental 'La Fumera - 5 anys construint Festa Major a Sallent'

4. La Fumera de Sallent
La Fumera s'ha consolidat en només 6 anys com la Festa Major popular i participada que Sallent necessitava. Hereva de la Festa Major Alternativa de Sallent, La Fumera va sorgir amb la voluntat de preservar la memòria obrera del poble amb una intenció clara de fer que les places i els carrers siguin l'espai de tothom. Els veïns i veïnes s'agrupen en tres colles depenent del barri on viuen, La Bòbila, les Culleres i la Fàbrica Vella (en referència a les fàbriques), i cadasuna d'elles disposa d’una plaça, d’una xemeneia, una figura festiva “les treballadores” i el que les fa més característiques, les banderes i les camises del seu color. Les colles son el motor de la festa i els símbols de les colles son imprescindibles per crear aquest sentiment de comunitat. Amb un pressupost de més de 40.000€ generats sense subvencions, l'any passat van engegar una campanya de micromecenatge amb la qual van aconseguir reconstruir la xemeneia de la fàbrica de la Bòbila, enderrocada l'any 1974, l'única de les tres fàbriques que no mantenia la xemeneia.
> Quan? Del 4 al 9 de setembre
> Més informació

A

També et pot interessar