Albert Compte Riba
,
03/04/2016
Fires i festes

Arriba la 84ª edició de la Fira de la Primavera de Navàs

El 8, 9 i 10 d'abril Navàs és Fira
Arriba la 84ª edició de la Fira de la Primavera de Navàs

Foto: 

TICdate
D'una fira ramadera a una fira multisectorial, fins a transformar-se en un aparador de les noves tecnologies aplicades a l'oci i l'expressió cultural. La Fira de la Primavera de Navàs ha trobat un espai on, sense deixar enrere la tradició ha sabut donar cabuda a les noves tecnologies fetes a casa, en un moment on les fires multisectorials lluiten per mantenir en els seus aparadors, productes d'una industria que en molts casos s'ha vist deslocalitzada. Parlem d'aquesta proposta amb en Genís Rovira, regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Navàs.

El context
Les fires i els mercats s'han adaptat als nous temps. Les poques que han pogut mantenir el seu caire original esdevenen cites anuals costumistes, arrelades a l'activitat productiva local; altres s'han transformat en una mostra del mercat municipal, multisectorial, empeses per la producció industrial; finalment, unes terceres han trobat el reclam necessari amb la singularitat de la seva proposta. Aquest és el cas de la Fira de la Primavera de Navàs, que de forma ininterrompuda -exceptuant el període del 1937 al 1939- es celebra en el municipi bagenc cada segon cap de setmana després de Pasqua. Per en Genís Rovira, regidor de promoció econòmica del municipi, la proposta “vol donar cabuda a totes les iniciatives, tant de les tradicionals com de les que permeten dotar el municipi d'una oferta singular”.

Vídeo promocional d'algunes de les activitats organitzades dins el TICdate. / Font: TICdate.

El sector turístic és un element de pes en la presentació de propostes econòmiques, tant municipals com per a organismes d'àmbit territorial superior. I la dinamització de cites clau en el calendari s'ha vist subjecta a aquestes noves necessitats. A Navàs han fet els deures i després d'un seguit d'intents d'oferir una fira multisectorial i observar com d'atapeïda està l'agenda catalana amb aquest tipus de dates en el calendari han optat per l'especialització. “Enguany és la tercera edició de la Fira de la Primavera en la què s'inclouen un seguit de propostes, tallers, actes i exhibicions, centrades en l'àmbit tecnològic i comissionades per membres de l'Escola Diocesana de Navàs” ens comenten des de la regidoria. No deixa de tenir una estructura de relat el fet que aquesta escola, centre creat l'any 1945 per Vicenç Vidal i Casacuberta, enginyer i copropietari de la Colònia Vidal de Puig-Reig, que en el seu moment impulsà un dels motors industrials tèxtils la zona, ara sigui la llavor per comissionar l'àmbit punter d'una fira centrada en el mercat de les noves tecnologies, sota el nom de TICdate.

Taller de drones de la passada edició del TICdate / Imatge: Cedida.

El programa
Enguany, el divendres i el dissabte estan reservats a les propostes més innovadores. Es podran escoltar concerts a mig camí entre la tradició clàssica i les noves tecnologies, amb la proposta 'Instriònics i Reciclofònica' acompanyats de l'orquestra de l'escola de música Mestre Josep Mª Castella, el vermut electrònic amb ' Santi i Mariona',  el projecte 'The Hits' amb el violinista Eduard Freixa i el pianista Marc Pusó o la demostració de l'Eix-Lleure, Salut i Esport, actuals campiones de l'estat espanyol en la modalitat Fit Kid. Els visitants també podran participar en un taller de drones,  crear un mapping amb una posterior exhibició durant el vespre dels treballs aconseguits, participar amb un taller de percussió a càrrec de Santi Serratosa i viure l'experiència virtual de conduir cotxes de cursa amb un simulador professional.

Vídeo turístic del municipi de Navàs fet gravat a vista de drone / Font: Ajuntament de Navàs.

Alhora, sense deixar de mirar enrere, la Fira de la Primavera de Navàs manté una graella d'activitats tradicionals pel diumenge, centrades aquesta 84ª edició, amb el 50è aniversari dels gegants pubills del municipi, el Jordi i la Montserrat, “els quals reben aquest nom en honor a la recapta econòmica que van fer diferents pubills de Navàs per encarregar-ne la seva creació” recorda en Genís. Així, tant la plantada, com la cercavila, la mostra castellera amb els Castellers de Berga i els Salats de Súria, l'exposició -commemorativa d'aquest cinquantè aniversari-, o el concert geganter, amb Brams, Pastorets Rock i PD Genís de Masadella, per aquesta edició tindran regust a aniversari pubill. Diumenge també serà el dia on està programada una desfilada de moda infantil, exhibicions de balls folklòrics i l'actuació del pianista Roger Illa.

Plantada de gegants a la Plaça de l'Ajuntament / Imatge: Cedida.

La implicació
La creació, la innovació, la tecnologia i la tradició d'arrel es retroben en aquesta nova edició de la Fira de la Primavera, a la qual s'hi ha sumat el comerç local amb la campanya 'Fira't', una iniciativa de la regidoria de Promoció Econòmica que engloba més de 40 establiments col·laboradors amb la finalitat d'oferir i donar més visibilitat, tant al producte autòcton i com el comerç municipal. Els dies 8, 9 i 10 d'abril Navàs és Fira.

Més informació: 

Podeu consultar altra informació relacionada amb aquest esdeveniment a l'Ajuntament de Navàs, a la web del TICdate i també a la pàgina de 'Fira't'. A la nostra agenda hi trobareu la graella horària d'activitats preparades per tot el cap de setmana.

També et pot interessar