Fira del Camí Ral

Foto: 

Ajuntament de Vilanova del Camí

Els 5 imperdibles de la Festa Major d'Hivern de Vilanova del Camí

El diumenge 15 torna una nova edició de la Fira del Camí Ral
Surtdecasa
,
09/01/2023
Fires i festes
Vilanova del Camí torna a celebrar un any més, la seva Festa Major d'hivern, en honor al seu patró, Sant Hilari. En el marc de la Festa Major, el diumenge 15 se celebrarà l'acte més destacat, la vint-i-quatrena edició de la Fira del Camí Ral, que enguany commemora l'arribada del Ferrocarril a Vilanova del Camí el 1893. T'hem destacat allò que no et pots perdre.

1. Productes artesans i demostracions d'oficis
La Fira del Camí Ral es podrà visitar durant tot el dia, de 9 a 20 hores. Trobareu parades i accions a la plaça Major, el carrer Major, Onze de Setembre, Santa Llúcia i plaça del Mercat. Els visitants a la Fira podran gaudir com cada any de la mostra de productes artesans dels països catalans, i també de la vuitena edició de la mostra d'artesans locals i entitats del municipi, una acció per posar en valor la riquesa cultural i associativa així com l'artesania local. També podreu veure demostracions d'oficis qu es podien trobar al segle XIX al Camí Ral i la plaça del Mercat s'omplirà d’atraccions de fusta perquè gaudeixin els més petits de la casa.

 

  • imatge de control 1per1

Ambientació d'època en una edició anterior de la Fira | Foto: Cedida
2. El ferrocarril com a protagonista
Tradicionalment, la Fira s'ha centrat en algun episodi històric. L'hivern de 1893, Vilanova del Camí va veure arribar per primer cop, i després d'anys d'espera, una màquina de tren. La modernitat s'obria pas a ritme de ferrocarril i el Camí Ral deixava de ser la via de transport principal. El diumenge a les 11h tindrà lloc una cercavila amb vilanovins i vilanovines, que en forma de comitiva es dirigirà cap a la plaça on rebran el ferrocarril. I on a les 12h, tindrà lloc un espectacle participat per les entitats locals i la societat civil, per commemorar l'arribada del tren.

3. El Domàs de la Fira
Una de les novetats d'aquesta edició de la Fira del Camí Ral, és l'estrena d'un domàs que guarnirà finestres i balcons del recinte firal. Un domàs dissenyat a partir d'una de les imatges que configuren el cartell d'aquesta Festa Major d'hivern dissenyat per l'il·lustrador igualadí Xavi Mula. Així, es recupera un element tradicional, que a Vilanova del Camí i fins als anys setanta, havia guarnit els balcons del carrer Major per solemnitzar el pas de les festes: De la cavalcada dels Reis, passant pels Tres Tombs vilanovins o el Corpus Christi.

 

El diumenge se celebrarà la tradicional Pujada als Dipòsits | Foto: Cedida
4. Nova edició de la Pujada dels Dipòsits
El mateix diumenge 15 de gener, se celebrarà la 36a Pujada als Dipòsits que sortirà de la plaça Extremadura a les 10h. La cursa es pot córrer també de manera no competitiva i en aquest cas, la sortida es farà a les 9:10h. A les vuit del matí sortirà la caminada de la Colla Excursionista que aprofitaran per canviar la senyera del Pujol de la Guàrdia i que es trobaran amb els atletes als Dipòsits on compartiran la tradicional botifarrada.

5. Més activitats en el marc de la Festa Major d'Hivern
Aquestes festes de Sant Hilari tindran un marcat caràcter de germanor, ja que es formalitzarà l'agermanament de Vilanova del Camí amb la ciutat Pozo Alcón, de la província de Jaén. L'acte tindrà lloc el dissabte 14 a les 19h, amb la recepció, signatura de la carta i una mostra de danses típiques de Catalunya, Vilanova del Camí i Pozo Alcón. El programa de festes s'encetarà el dia abans, divendres 13 a les 19:30h, amb la presentació de l'àlbum 'Avui és festa... Memòria Gràfica Cultural, Festiva i Familiar de Vilanova del Camí 1939-1975'.

Més informació: 

A

També et pot interessar