Aloma Vilamala
,
14/04/2016
Llibres

Tigre de Paper. El rugir de la paraula

Tigre de Paper és una editorial manresana que vol despertar consciències a través de la literatura

Foto: 

Cedida
El plaer per la literatura i l’espai per la reflexió i el compromís social són els dos grans eixos sobre els quals es construeix Tigre de Paper, que el 2011 van iniciar dos manresans. Els criteris per publicar són tres: el llibre ha de ser en català, tenir una bona qualitat literària i en el seu interior s'hi ha de trobar crítica social. Prioritzen la novel·la, però han editat també assaig, biografies i un parell de llibres de poesia.

El seu nom és una cita de Mao que diu que “l’imperialisme és un tigre de paper”. Arnau Carné, un dels responsables de l’editorial, explica que “Mao afirmava que l’imperialisme, tot i rugir molt com un tigre, no deixava de ser fràgil, i per tant, vencible, com el paper. En el cas de l’editorial la idea es capgira, i és a partir del paper, del poder de les paraules, el tigre combat l’imperialisme, les explotacions, les desigualtats”. Després de 4 anys i mig de camí, l’editorial ha publicat 34 obres d’una trentena d’autors, amb unes vendes que van dels 300 als 1.200 exemplars per llibre. El segell compta amb diverses col·leccions: Lletrafelina per les novel·les, Feraferotge per la narrativa “inclassificable”, Urpes per les obres d’assaig i Les 7 vides per les biografies.

Els inicis
Els responsables de l’editorial van començar buscant algunes obres ja editades però que es trobaven descatalogades (com és el cas del primer llibre que van treure, 'La guerra just acaba de començar' de Miquel López Crespi, llibre editat saltant-se la censura l’any 1973, i que no s’havia tornat a publicar). També hi ha el cas de publicacions que no es trobaven en llengua catalana (com és el cas de la segona i tercera obra editada: 'Tropel, una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia' de Carlos Medina Gallego, una obra que només s’havia editat en castellà a Colòmbia; i 'Harraga' d’Antonio Lozano, obra molt reconeguda només editada en castellà). A partir d’aquí, quan Tigre de Paper ja s'havia donat a conèixer com a editorial, els autors van anar trucant la porta; mentre que es va seguir la tasca de recuperar llibres ja editats descatalogats o bé que no existien en llengua catalana. Finalment, darrerament han començat a fer algun encàrrec concret directament a autors, com una antologia sobre la propietat privada i el treball assalariat que s’està preparant i s’editarà de cara el maig.

Les novetats d’aquest Sant Jordi
L’editorial acaba de treure del forn, de cara Sant Jordi, quatre novetats: ‘Alè de Taronja Sencera’, el primer llibre de poemes del cantautor Cesk Freixas, que es va estrenar en la literatura amb ‘Paraules a Gaeta’, un conjunt de relats curts editat també per Llibre de Paper, que va esdevenir un dels llibres més venuts de la trajectòria de l'editorial. El segon títol és ‘La Claveguera Marró. L’NSU i el terror neonazi a Alemanya’, de Roger Suso, periodista de La Directa. Aquest assaig explica com l’any 2011 un escamot neonazi va ser descobert després de tres atemptats amb bomba, quinze robatoris a bancs i una desena d’assassinats comesos arreu del país entre 2000 i 2007. La tercera novetat és ‘Estralls de Memòria’, del valencià Jaume Rausell, una novel·la que descriu la lluita de classes en un poble de La Ribera, al País Valencià, els anys previs i durant la Guerra Civil. Finalment, el segell publica ‘Déu no perdona les verges’, tercera part de la trilogia 'A l'oest del Jordà', del periodista palestí Musa Abdel-Muti Issa.

Com comprar els llibres de Tigre de Paper?
L’editorial distribueix els seus llibres de tres formes diferents: per una banda compta amb els seus subscriptors, que formen part del club del llibre 'La bandada de les lletres'. Els subcriptors no paguen cap quota, simplement paguen pels llibres. A mesura que s'editen els van rebent a casa, i els adquireixen amb un 15% de descompte. L’editorial assegura no editar-ne més de 10 i la seva línia editorial fa que la fidelització sigui possible. El club del llibre assegura a l’editorial un mínim de vendes de cada llibre editat. Per altra banda, Tigre de Paper treballa amb diferents distribuïdores: Virus, al Principat; GEA llibres, al País Valencià; i Palma Distribucions, a les Illes Balears. Finalment, tenen la venda directa, a través de la botiga online o de les diferents parades que munten en fires arreu del territori.

Els seus responsables afirmen haver detectat un gran interès. Carné afirma que "segurament l’efecte de la “crisi econòmica” ha dificultat el nivell de consum en llibres, sobretot de la gent que més pateix la precarietat laboral i social, però a la vegada també ha servit per despertar moltes consciències, i obrir l’interès a la crítica social a molta gent que de cop ha vist que vivia en un sistema molt perjudicial per la vida d’una immensa majoria de la població". Si voleu implicació social, doneu un cop d'ull al seu catàleg. 

Més informació: 

També et pot interessar