Albert Compte Riba
,
14/09/2017
Música

Música, poesia i història per descobrir el nucli antic de Piera

El municipi mostra la seva riquesa patrimonial amb la segona edició del cicle 'Música i patrimoni'
Piera 'Música i patrimoni 2017'

Foto: 

Cedida
La vila de Piera celebra aquest cap de setmana la segona edició de 'Música i patrimoni', una iniciativa cultural que posa en valor el ric paisatge urbanístic del nucli antic del municipi a través de quatre espais públics i privats, dels quals se n'explicarà els detalls històrics i on, en cadascun d'ells s'hi oferirà un concert. Seran quatre actuacions on es podrà gaudir del passat mitològic català amb l'espectacle 'La filla de l'aigua', de la cia. Bru∫3ria, les composicions medievals de la Corona d'Aragó, de la mà d'Arte Psalentes, cantates italianes del s.XVII interpretades per Eulàlia Fantova i Ferran Pisà i també, una suite barroca alemanya, acompanyada d'una una folie francesa que oferirà la pianista Ariadna Cabiró. Una tarda de dissabte per gaudir de la música, la història i conèixer el ric patrimoni de la vila de Piera.

Cafè-concert 'Suites i folies' al jardí noucentista de Cal Víctor Riu
El primer acte del cicle es desenvoluparà a les 16:30h al jardí posterior de la casa que l'empresari barceloní i mecenes local Víctor Riu va aixecar sobre l'antic convent dels Trinitaris, abandonat des de la desamortització. Inclòs en el patrimoni Arquitectònic de Catalunya, l'edifici va ser aixecat per Enric Catà i Catà l'any 1928, arquitecte que en aquells moments participava en la projecció del Palau Nacional de Montjuïc. El jardí, de tipus mediterrani -dit també a la italiana-, amb nombrosos elements vegetals i terrasses de diferents nivells ornamentades amb balustrades serà l'escenari del repertori alemany -amb una suite de J. S. Bach- i francès -amb una folie de Couperin- del segle XVIII que oferirà amb clavicèmbal, la pianista Ariadna Cabiró.

'Mirando il cielo' a la capella gòtica de  Sant Sebastià
A les 18h, la soprano Eulàlia Fantova i el llaütista Ferran Pisà amb la tiorba seran els encarregats d'omplir la Capella de Sant Sebastià de cantates italianes del segle XVII. La capella és un edifici de caire eminentment litúrgic, alçat el s.XVI per ordre del prevere Miquel Marquet, en honor al màrtir romà. D'estil gòtic, el visitant accedeix a la planta rectangular de la capella a través d'una portalada amb un arc de mig punt, des d'on pot contemplar en el seu interior la volta de creueria original. Una placa commemorativa en recorda la restauració que s'hi va fer el 1920 del segle passat.

De la Plaça de la Sardana a la Font de l'Abeurador amb 'La filla de l'aigua'
D'origen preromà, les déus d'aigua han format part del patrimoni cultural català i europeu en forma de misteris, llegendes i mites, a qui la tradició popular ha atribuït poders màgics i misteriosos. Des de les nàiades gregues, passant per Chrétien de Troyes amb 'El cavaller de la carreta', fins a Jacint Verdaguer a 'El canigó', la literatura europea s'ha fet ressò d'aquestes riques llegendes que es perden en la nit dels temps. Les actrius i cantants Neus Soler -també violinista-, la Jone Arteagoitia i l'Àurea Vidal, sota el nom de cia. Bru∫3ria oferiran a les 19h un espectacle-concert basat en aquestes figures llegendàries.

'La tardor de l'Edat Mitjana' a l'església de Santa Maria
Sota un títol que fa referència al ric període cultural de les corts de la corona catalanoaragonesa de Pere III, Joan I «Aimador de la Gentilesa» o Martí l'Humà, Arte Psalentes oferirà un concert d'Ars Nova i la seva expressió més moderna en el seu període, l'Ars Subtilor. “Es conserven varis documents que relacionen les composicions que interpretarem amb les corts aragoneses. Es tracta d'unes peces que es van desenvolupar en paral·lel al gòtic i l'organització dels primers Jocs Florals a Tolosa, Llenguadoc. Va ser un període molt ric culturalment, on les corones van deixar de gastar les riqueses en batalles i alguns dels reis com Joan I van actuar com a mecenes i promotors de la creació artística”, segons ens comenta el  Daniel Buxeda, membre d'Arte Psalentes, que per al concert de clausura del cicle 'Música i patrimoni' tocarà  l'orgue portatiu i el clavicytherium. L'acompanyaran la Laura Martínez Boj a la veu, la Galina Escobar a la viella i el Tonatiuh Cortés a les flautes de bec. Amb el repertori medieval d'Ars Nova i Ars Subtilor que es podia escoltar a la Corona d'Aragó dels segles XIV i XV començarà a les 20:15h, el darrer acte d'aquest itinerari cultural pel nucli antic de la vila de Piera.

També et pot interessar