Amposta Ciutat Diversa

Foto: 

Cedida
Captura d'un dels vídeos publicat sobre Amposta Ciutat Diversa

Amposta Ciutat Diversa 2021 reivindica la diversitat de les persones

Cada mes es programen activitats vinculades a una diversitat concreta per visibilitzar, sensibilitzar i respectar les diferències
Idoia Perich
,
13/04/2021
Activa't
Des que l’home té consciència de si mateix i viu en societat, la diversitat de qualsevol persona ha esdevingut diferenciadora. Aquest fet ha marcat segregacions incòmodes i, per aquest motiu, cíclicament cal treballar per posar de manifest que la diferència és riquesa, és valor i és beneficiosa per a tothom. Amposta Ciutat Diversa 2021 es proposa treballar per remarcar aquestes diversitats i fer-les inclusives a la ciutat, amb tot el que això suposa. Realçar-les per presentar-les com una oportunitat i sensibilitzar sobre les problemàtiques que viuen alguns col·lectius. De tot plegat, en parlem amb l’Assumpta Eixarch, cap de l’àrea de Serveis Socials i Drets de Ciutadania de l'Ajuntament d'Amposta.
La diversitat és un fet inherent a la persona i ho hauríem de prendre com a quelcom enriquidor

Hi ha col·lectius diversos que s’inclouen a la societat, però no sempre s’hi integren o ho fan amb certes dificultats, amb barreres que impedeixen la inclusió de les persones. Amposta no és una excepció i, com qualsevol altra ciutat, compta amb població de característiques diferents, un tret que volen convertir en motiu d’orgull i no pas viure’l com quelcom limitador. Assumpta Eixarch ha treballat en el projecte Amposta Ciutat Diversa i ho explica: "Tenim més de 70 nacionalitats empadronades a la ciutat, pluralitat pel que fa a la diversitat religiosa, persones que porten generacions aquí i que pertanyen a ètnies minoritàries i moltes més diversitats". La idea és, per tant, que cadascuna aporti un coneixement, un punt de vista, una manera de fer i un benefici a la població.

"Aquesta diversitat estava silenciada i creiem que hem de treballar per facilitar la integració dels diversos col·lectius que, pel motiu que sigui, poden tenir dificultats en fer-ho", apunta Eixarch. Perquè la diversitat pot ser, alhora, ben diferent. La iniciativa neix des de l’Ajuntament d’Amposta, però vol ser una eina de canvi per a la població i el consistori vetlla per no passar per alt cap de les anomenades diversitats: la funcional en persones amb discapacitats intel·lectuals i trastorns del desenvolupament, la diversitat de gènere, la cultural, la d’orientació sexual, la funcional física i sensorial i la individual, entre altres. "Volem reflectir totes i cadascuna de les diversitats i, si n’hi ha alguna que hem passat per alt, convidem a posar-se en contacte amb nosaltres per poder treballar per aplanar el camí de la integració", comenta Eixarch. Amb tot, està clar que és un projecte que engloba a la població i que, en aquest sentit, ofereix i demana corresponsabilitat a tota la ciutadania.

 

Captura d'un dels vídeos publicat sobre Amposta Ciutat Diversa
Pel que fa a aquesta integració, es parteix de la premissa que no es tracta d’una feina d’un dia, d’un mes, ni d’un any. "Entenem que això no esdevindrà el 2021, sinó que tan sols és quan s’inicia el camí per detectar en què cal parar atenció, això ens donarà les línies de treball per als pròxims anys". I aquest treball ja ha començat a agafar forma amb les diverses activitats, cada mes centrades en una diversitat diferent i plasmades en una agenda que es nodreix d’exposicions de sensibilització, obres de teatre que conviden a la reflexió, xerrades per donar a conèixer la realitat d’alguns col·lectius i moltes altres propostes ben interessants.

Preguntem a l’Assumpta Eixarch què ha fet que l’Amposta Ciutat Diversa se celebri aquest any i no un altre. "El de la diversitat era un tema redundant i transversal, vèiem que anava sortint vinculat en àmbits diferents i vam pensar que convenia parar-hi atenció", comenta. Perquè de fet, convivim amb la diversitat contínuament i això ha de ser motiu de millora com a societat. "Hi ha diverses maneres de veure el món arran de diferents necessitats i és enriquidor per al conjunt de la societat, tothom se’n beneficia", assegura Eixarch. Per això, segueix, "és una feina que hem de seguir fent perquè tendim a remarcar les diferències com a quelcom negatiu, i no ho poden ser en cap cas, cal treballar en positiu, estem junts en això". I és que facilitar la integració d’un col·lectiu, de rebot també ajuda a aplanar el camí d’altres persones. Eixarch ho exemplifica en quelcom ben visual: "disposar els passos de vianants amb voreres amb rampa ajudarà a les persones amb diversitat de mobilitat reduïda, però alhora, també a qui porta un cotxet amb una criatura o un carro de comprar. Però cal tenir en compte que hi ha molts àmbits per treballar, i no tots són igualment tangibles".

 

Captura d'un dels vídeos publicat sobre Amposta Ciutat Diversa
Des de l’àrea de Serveis Socials i Drets de Ciutadania de l'Ajuntament d’Amposta saben que aquest és un tema de base per construir una societat més participativa, lliure i democràtica i que aquest és el marc en què volen viure. “Potser no canviarem el món, però milloraran algunes coses!”, assegura Eixarch, i aquesta és l’actitud positiva i la direcció amb què cal treballar per construir un món millor. Potser no podem fer tot el que convindria per millorar el món, però cal que fem tot el que estigui al nostre abast per millorar-lo.

A

També et pot interessar