Filosofia

Foto: 

Cedida

Neix un Cercle de Pensament Crític a les Terres de l'Ebre

El primer acte organitzat per En-Kontr@ se celebrarà dissabte dia 8 de setembre a L'Ametlla de Mar
Surtdecasa Ebre
,
06/09/2018
Activa't
Aquest dissabte 8 de setembre tindrà lloc el primer esdeveniment organitzat per l'anomenat Cercle de Pensament Crític de les Terres de l’Ebre En-Kontr@, integrat pels professors de filosofia Lluís Montull, Benjamí Torné i Rafael Haro. En-Kontr@, que és una paraula a cavall entre "encontre" i "en contra", vol motivar un debat social des del punt de vista de la reflexió filosòfica oferint converses des de diferents disciplines com la sociologia o el periodisme que generin un ambient de reflexió pausada entre la població.

"Crear un debat entre gent que es dedica a l'ofici de pensar i la població en general", aquest és l'objectiu del col·lectiu, com assegura un dels impulsors, Rafel Haro. "La idea és plantejar un debat seriós sobre les qüestions que ens afecten des de la nostra contemporaneïtat i que ens sacsegen degut a la voracitat del sistema en què vivim", diuen. Aturar-se i reflexionar és la seva proposta per replantejar "què estem fem, què estem vivint i què volem per al món futur".

De fet, el col·lectiu porta temps gestant-se a les aules, entre converses que havien establert els professors cada cop amb més freqüència davant dels episodis polítics i socials del passat mes d'octubre. "Aquestes converses que van començar el setembre passat a través del correu electrònic, van arribar a motivar 100 pàgines d'escriptura entre nosaltres", assegura Haro en referència a aquest diàleg epistolar que van establir els professors per comentar l'actualitat. "Ens recolzàvem amb autors de diferents disciplines, i ens vam veure amb la necessitat d'apropar-ho a la gent", assegura.

En aquesta primera sessió, la paraula resistència ha estat l'elegida per poder abordar aquestes qüestions. "La passada tardor teníem la impressió que hi havia molta gent que es deixava arrossegar pels comentaris, que no pensava per ella mateixa. Per això, la paraula resistència ens evocava aquest jo m'aturo i resisteixo per plantejar les coses des de la reflexió personal i col·lectiva".

Aquesta primera sessó, que ja compta amb una setantena de persones inscrites, comptarà amb la presència de figures destacades com el politòleg Ramón Cotarelo i el filòsof Xavier Antich. També participaran en una taula rodona Joaquim Ballabrera, Teresa Ferré, Lluís Montull i Anna Zaera, ponents des de la filosofia, l’ecologia, la sociologia i el periodisme, que debatran a la Confraria nova de pescadors de l’Ametlla de Mar, a partir de les 10 hores.

Aquestes jornades, que neixen amb la pretensió de ser itinerants per tot el territori, "conviden a aquest debat a totes aquelles persones que entenguin el pensament crític com un dels requeriments fonamentals per habitar i ser en aquest món", diuen els impulsors.

A

També et pot interessar