Joan Estellé: “Quan la gent es connecta i comparteix, ja comença el canvi”

La jornada TEDxAmposta tindrà lloc el proper 20 de desembre a l'auditori de la Unió Filharmònica
Surtdecasa Ebre
,
30/12/2013
Activa't
Fa dies, fins i tot mesos, que alguna cosa passa a les xarxes socials de la nostra comunitat digital més propera. A molts ens arribava l'embranzida del projecte en forma de posts breus a les xarxes socials. Per l'entusiasme que desprenien aquestes  publicacions vam saber que un nucli petit de persones d'Amposta tenien entre mans una idea que poc a poc s'anava convertint en un moviment amb més persones captivades per aquella passió negra i taronja. Ha arribat el moment d'esclarir la incertesa i descobrir una mica més què és això del TED.
 
Un dels seus impulsors, l'empresari i activista social Joan Estellé, ens explica com va néixer aquest projecte que amb el lema Protagonitza el canvi reunirà una quinzena de pensadors, artistes, innovadors, investigadors i empresaris de les Terres de l'Ebre per presentarpetites píndoles amb idees que val la pena difondre, ja sigui sobre educació, administració, art, ciència, entreteniment, accions socials o millora personal.
 
Així, el proper 20 de desembre el primer TEDx a les Terres de l’Ebre, una iniciativa que opera amb llicència de TED a Nova York, tindrà lloc a l’auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta des de les 9:30h fins les 15:30h amb temps també per esmorzar i dinar.
 
- Abans de tot, per qui encara no ho conegui, què és el TED?
El TED va ser fundat el 1984 i és l’acrònim de Technology, Entertainment, Design. És un projecte nascut a Nova York que consisteix en l'organització d'una conferència anual on participen alguns dels més fascinants pensadors i ‘doers’ (persones que fan coses) del món. L’esperit és transmetre idees que valen la pena ser difoses.
 
- De fet, en el cercle vermell que hi ha a l'escenari han parlat persones molt conegudes...
Sí, el TED ha recollit les idees de ponents extraordinaris com Bill Clinton, Bill Gates o Bono. A partir d'aquest TED central, s'ha creat una enorme xarxa de TEDs locals que porten el nom de TEDx. Aquests TEDx s'organitzen en diferents llocs del món seguint les pautes del TED, però amb una organització i recursos humans locals. Aquí a Catalunya ja s'ha fet en llocs com Manresa, Vic o Barcelona. 
 
- És un esdeveniment sense ànim de lucre, veritat?
Sí, la feina prèvia l'hem fet un equip organitzatiu format per 25 voluntaris que ho fan de manera totalment altruista. Ningú al TEDxAmposta pot cobrar res per la seva dedicació, ni tan sols els mateixos ponents.
 
- Recordes com vas conèixer el TED?
Va ser l'any 2006. No recordo qui me'n va parlar, però quan vaig conèxier el projecte em va entusiasmar. Vaig començar a veure ponències internacionals pel Youtube i de seguida vaig tenir la il·lusió de portar aquest projecte a les Terres de l'Ebre. I per fer-ho, necessites una llicència del TED, tota una fita que ha estat difícil d'aconseguir.
 
- Com ha estat el procés per obtenir aquesta llicència?
Ja et dic, ha costat molt. De fet, Amposta és la ciutat més petita de l'estat espanyol on s'organitzarà un TED. Me'n recordo que al principi semblava que tant el meu company de batuta, l'assessor i empresari Pascual Almudeve, com jo, érem uns somiatruites. Però al final, ja se sap que la curiositat i les ganes mouen el món. Vam voler fer un TED Terres de l'Ebre, però des de Nova York ens van tombar la proposta perquè als estatuts del TEDx diuen que els esdeveniments s'han de fer en comunitats petites, siguin barris, poblacions o nuclis més concrets.
 
- Què esperes del TEDX Amposta? Per a què servirà?
El que esperàvem del TEDxAmposta ja s'està produint tan sols en el procés previ a la data de l'esdeveniment. Quan la gent es connecta i comparteix, comença el canvi. Això és màgic. S'han creat unes relacions noves que ens estan enfortint individual i col·lectivament. Però clar, sense cap mena de dubte, aquest procés arribarà al seu punt àlgid el dia 20 de desembre al TEDxAmposta.
 
- Per què s'hauria d'assistir com a públic?
Convido a tothom a que hi vingui. Si no, deixaran passar un tren carregat de valor.
 
- Des del teu punt de vista, quin és el canvi que necessiten les Terres de l'Ebre?
No sóc ningú per a fer un diagnòstic i molt menys proposar un tractament per a un territori que estimo, però que té molta complexitat. El que sí que tinc clar és que, si ens quedem amb els diagnòstics i amb les receptes, no evolucionarem. Podem equivocar-nos amb el camí, la velocitat o la direcció, però segur que ens equivocarem si ens quedem aturats.
 
--
Més informació: 
 
  

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar