Flix

Foto: 

Cedida
Embarcador de Flix

El Flix post-fàbrica aposta per un nou hivernacle cultural

Joan Bagés accepta el repte de repensar la Unió Social de Flix per fomentar la creació a la Ribera d'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
25/01/2018
Activa't
El microclima de Flix ha fomentat una alta fecunditat creativa en els últims anys. Molts coincideixen que és un poble fèrtil pel que fa a la generació d'artistes. Després del tancament d'Ercros, el municipi no vol servir només d'expenedor de talent a l'exterior sinó que vol cultivar-lo a peu de carrer. Amb aquesta intenció, ja hi ha iniciatives que s'han començat a moure. L'organització del Sirga Festival, de la mà del flixanco Joan Bagés, ha decidit fer un pas més en l'aposta cultural pel territori i posar un peu en un dels centres culturals històrics del poble.
"La idea és revertir el pensament que la creació es produeix només als nuclis urbans i que la gent dels pobles té el rol de guardians d'una suposada expressió artística pròpia dels pobles"

Si fins ara aquest Festival Internacional de Músiques de Recerca i Patrimoni havia aconseguit teixir un circuit cultural a la Ribera d'Ebre, ara l'aposta és per donar nova vida a un equipament dels més antics del lloc: la Unió Social, amb gairebé 100 anys d'història. "Fa ja un any que els companys de la junta de la Unió Social em van convidar a col·laborar", assegura Joan Bagés, que sosté la idea que aquesta entitat i aquests espais necessiten ser repensats en l'era post-fàbrica. "Cal un nou projecte que faci apropar més aquesta associació a la gent. Que la gent se la faci seva. Que l'utilitzi. Els temps que vénen demanen més generositat, treball i capacitat de cooperació amb altres entitats del poble; sense oblidar les xarxes globals", assegura Bagés.

Repensant l'equipament
De moment, un grup de socis, amb la col·laboració de Josep Vila Campabadal -músic i gestor cultural per la UOC- han començat a treballar-hi. "Cal pensar des d'allò petit, allò pròxim, allò cooperatiu i, sobretot, tenir en compte les col·laboracions", assegura Bagés, que diu que ja han començat a construir des de sota, netejant els espais, revisant permisos, i recuperant la base de dades de correus electrònics.

Com el Sirga, vol trobar un lloc físic
"Cal comprendre aquest projecte com una deriva, una versió, una evolució del projecte inicial de Sirga motivat pel meu ressentir personal i artístic actual, i alhora, de l'anàlisi de la situació del nostre territori. Voldria aportar coses en la gestió cultural que es fa a les nostres terres i tinc la intuïció personal que aquest nou projecte a Flix ens pot aportar moltes coses", diu Bagés. Aquest nou equipament vol seguir apostant per la filosofia del Sirga. "Donar a conèixer, amb un to positiu, la nostra població a diversos indrets del món creant xarxes de col·laboracions entre poblacions i institucions molt diverses, de Flix a Nova York, passant per Ascó, Vinebre o Miravet", diu. "La idea és revertir el pensament que la creació es produeix només als nuclis urbans i que la gent dels pobles tenen el rol de guardians d'una suposada expressió artística pròpia dels pobles".

Perifèria com a concepte
"Des de Sirga ens vam sumar a un corrent de pensament ebrenc que connectava amb activitats d'agitació cultural com Bouesia, Eufònic, A Cel Obert, entre d'altres, i que també connectava amb joves periodistes i pensadors que estan actuant al territori", explica Bagés, posant de relleu que aquests corrents culturals no volen reproduir models existents sinó "pensar la nostra activitat des de la perifèria".

Bagés recorda que el Sirga Festival va veure la llum gràcies a la voluntat de diverses persones, tant de les administracions com de l'àmbit de la cultura, i aquest tarannà és el mateix que intentarà construir a la Unió Social. "Al Sirga sempre hem intentat fer interaccionar músiques d'arrel tradicional, instruments provinents de medis rurals amb nous tipus d'escriptura musical". Ara aquesta mateixa filosofia deixarà de ser itinerant per fixar-se en un espai concret que actuarà com a irradiador creatiu.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar