Arts
,
2023

Exposició ‘Nativitat Yarza Planas’

Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de La Galera, s’uneix a la celebració de Santa Àgueda, la patrona de les dones, amb l’exposició ‘Nativitat Yarza Planas’. L’any 2022 es van commemorar els 150 anys del naixement de Nativitat Yarza Planas i des de l’Institut Català de les Dones, es va crear aquesta exposició i es van impulsar diversos actes arreu del país, per posar en valor la tasca de Yarza, que va fer importants aportacions a la lluita pels drets de les dones, la laïcitat i les lluites socials. 

Des de l’Associació de Dones de la Galera s’ha cregut oportú acollir aquesta exposició, per donar a conèixer en profunditat la personalitat de Nativitat Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya, un referent del feminisme i un referent pel conjunt de la societat catalana.

Horari: 

De dimecres a divendres: de 9:30 a 13:30h
Dissabtes, diumenges i festius: de 12 a 14h

Inauguració: 

Dissabte 4 de febrer, 12:30h

Sinopsi: 

Nativitat Yarza Planas, va ser mestra, alcaldessa, republicana, antifeixista, laïcista i miliciana. Va esdevenir alcaldessa de Bellprat el 14 de gener del 1934, encapçalant la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya. Fou alcaldessa fins que va ser substituïda per disposició militar després dels fets d’octubre. Després de l’alçament militar del 18 de juliol de 1936, i ja com a militant del PSUC, es va allistar de miliciana i va realitzar tasques de suport al front d’Aragó fins que, amb la desmobilització de les dones del front republicà, va tornar a la rereguarda, on va fer de mestra. Amb la fi de la Guerra Civil, el 1939, va marxar a l’exili, passant per diversos camps i instal·lant-se definitivament a Tolosa de Llenguadoc, on va morir en l’oblit als 87 anys.

A través dels 8 plafons que conformen l’exposició coneixerem la tasca portada a terme per Nativitat Yarza al món de l’ensenyament i a la societat. Mestra innovadora, que va seguir les tesis de l’Escola Nova, promovent la convivència a les aules entre nois i noies i agrupant-los per nivell d’aprenentatge i no per edat.

Tant en l’àmbit educatiu com en el social i polític, Yarza estava fermament compromesa amb el feminisme. Una gran dona lluitadora i compromesa, primera alcaldessa de Catalunya elegida per sufragi universal que, malauradament, va patir l’exili a França i va morir en l’abandó i l’oblit més absolut.

Aquesta exposició ens ajudarà a recuperar la seva memòria, recollir el seu testimoni i reconèixer la seva tasca política, essent pionera de la política municipal i referent per a les dones que avui ocupen càrrecs polítics.

Organitza: 

Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa, Ajuntament de la Galera i Punt d'Interès Artesanal

  • imatge de control 1per1