El paisatge, filtrat per l'artista

El Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, Lo Pati, inaugura la primera exposició de la seva nova etapa el 28 de març
Surtdecasa Ebre
,
22/03/2014
Arts

El centre d'Art de les Terres de l'Ebre ha començat amb força la seva nova etapa, marcada per nou lideratge. Si el passat dissabte 15 de març la sala de Lo Pati s'omplia de gom a gom per rebre la pel·lícula La Plaga, de Neus Ballús, el proper divendres 28 de març aquest mateix espai diàfan i emblanquinat acollirà la primera exposició del 2014. Paisatge Motor: Geografies és una mostra que englobarà diferents disciplines, però totes elles amb un nexe en comú: el paisatge com a punt de partida del treball de l'artista.

L'exposició pretén ser un punt de trobada, una frontera que es transforma, amb un arrelat nexe comú, que determina l’acte creatiu. De fet, percep el paisatge com a motor de la narració i, per tant, el detonant de la curiositat de l’artista. L'exposició inclourà cinc propostes molt diferents que van des de la intervenció en espais públics, a la videocreació passant pel paisatgisme sonor, la fotografia i la instal·lació.

  • imatge de control 1per1

Els artistes

L'artista Albert Gusi, que habitualment desenvolupa la seva obra en el camp de la fotografia emmarcat en l’acció performativa, presentarà a Lo Pati "A mapamar una illa". La idea, que bé podria tractar-se d'una acció forogràfica, consisteix en cartografiar una suposada illa del Delta amb unes mesures subjectives més que estàndars. “L'he “mapamat”, li he pres la mida, l'he fet meva, convençut del repte explícit de mostrar-la amb altres valors com si es tractés d’un joc”, explica l'artista. També es podrà veure el relat hipotètic de Laura Marte, artista que va estar documentant les coeteres de Deltebre i ara ha contemplat que aquests símbols poden organitzar-se com a motor per generar un paisatge simbòlic i misteriós. “La disposició d'aquestes construccions pel Delta recorda un laberint amb un una clara estructura simbòlica", explica.

També l’artista sonor Mikel R. Nieto, del País Basc, que ha estat treballant el paisatge sonor del Delta del Llobregat, arriba al Delta de l'Ebre per continuar aquesta recerca contínua en format d’instal·lació sonora. A partir de l'enregistrament de sons i d'entrevistes amb persones del Delta i Amposta, l'artista ha volgut comprendre millor quines són les estructures socials que marquen aquest paisatge. En definitiva, un vincle entre natura i societat, a través del so.

La fotografia pròpiament dita vindrà de la mà de Marc Serra que ensenyarà el treball “Fora de camp”, el descobriment del paisatge que conviu amb el referent fotografiat. L’artista ha generat l’obra enquadrant i re-enquadrant part d’una escena, on el resultat són imatges que plantegen una realitat amplificada i on l’enquadrament pren un sentit destacat. La construcció del seu treball parteix de conjectures sobre l’absurd, de l’accidental, conceptes necessaris per desenvolupar una posició crítica envers el ritme natural de la vida i el ritme imposat pels mitjans audiovisuals.

La videocreació anirà a càrrec de Zoraida Roselló i Paolo Piras, instal·lats entre Santa Bàrbara i Barcelona, que presenten un projecte nascut amb la voluntat d’observar l’arròs com a paisatge protagonista del Delta de l’Ebre. El seu viatge és un viatge marcat per la casuística i la lògica de l’absurd. Ells expliquen l'obra com “una espècie de tàngram audiovisual, en set parts, celebrant el poder suggestiu de la numerologia i simbolitzant una gènesis divina del món”.

 

Actuació del grup Ocellot

La inauguració de l'exposició el dia 28 de març comptarà amb l’actuació d'Ocellot, una de les bandes catalanes que exploren millor la vessant psicodèlica. Un estil musical que encaixa amb la idea del paisatge com a punt de partida. El conjunt peresentarà el seu disc Molsa Molsa, en formació de guitarra i veu, sintetitzadors, baix i bateria. Una nova dimensió amb més volum, més intensa i hipnòtica del moment dolç que viu la producció indie nacional.


--

Més informació: Enllaç
 

A

També et pot interessar