Aida Boix

Foto: 

Cedida
Aida Boix davant de l'obra de Mari Chordà

Aida Boix: "Un nou festival artístic en què el tema principal serà la llum i el color ocuparà els carrers d'Amposta"

La nova directora de Lo Pati ens explica algunes de les noves propostes de l'any 2018
Surtdecasa Ebre
,
14/01/2018
Arts
Aida Boix (Amposta, 1989) és la nova directora de Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre, un càrrec que ha exercit de forma provisional des del passat mes d’agost i que ara s’ha ratificat després d’haver guanyat el concurs públic convocat per l’Ajuntament d’Amposta. Boix és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, on també va cursar el Màster d’Estudis Avançats en Història de l’Art en l’especialitat l’Art en la Societat, i ha treballat al departament de recerca i investigació del Museu del Vaticà i al MACBA, en aquest últim centre ho va fer a través d’una beca. També ha estat l’encarregada de la catalogació, inventariat i conservació del fons d’art municipal d’Amposta, una tasca que forma part dels objectius fundacionals del centre d’art i que, per això, des del govern municipal es va pensar de seguida amb ella com a substituta provisional de l’anterior director, Vicent Fibla. Hem parlat amb ella perquè ens avanci quins seran els reptes d'aquest nou cicle de Lo Pati.
"La funció de Lo Pati no es pot limitar només a un espai expositiu, ha de difondre un discurs contemporani sobre les arts visuals"

- En què creus que posarà l'accent aquesta nova etapa de Lo Pati?
La programació es dividirà entre els cinc principals àmbits temàtics que configuren l’art contemporani. Es podrà gaudir tant de mostres de cinema, concerts de música, activitats que englobin el teatre i la dansa, exposicions d’arts plàstiques o el vídeo art i l’art digital. Per a nosaltres, és molt important acostar el centre tant a la població d’Amposta com a la resta de les Terres de l’Ebre. Hi haurà activitats i exposicions arreu del territori i procurarem que tant la població com els artistes que viuen aquí o ens visitin se sentin integrats i puguin participar-hi.

- Quines propostes noves teniu en ment?
Cal destacar un nou festival artístic que ocuparà els carrers i les places de la ciutat en què el tema principal serà la llum i el color. Hi haurà també una nova jornada artística en la que pretenem donar èmfasi a la creació contemporània i a la simbiosi entre l’art i les arts escèniques, creant un espectacle conjunt entre artistes plàstics i escènics buscant la unió entre les dues disciplines per crear un format pràcticament de laboratori.  El resultat d’aquesta unió serà un peça creada in situ i ens permetrà apropar el procés de creació a la població, amb la peculiaritat d’introduir en la creació artistes del món acadèmic amb intèrprets ja consolidats. Entre moltes altres activitats hi haurà també un nou cicle de concerts de grups emergents a més de tallers i activitats que configuraran una important oferta educativa.

- Quina ha de ser la funció de Lo Pati a les Terres de l'Ebre?
La funció de Lo Pati no es pot limitar només a un espai expositiu, ha de difondre un discurs contemporani sobre les arts visuals. Entenem el centre com un important equipament per a potenciar el pensament crític i ens ha d’ajudar a destacar el foment del pensament contemporani. Hem de treballar per a identificar el talent, facilitar els recursos necessaris tant a artistes com a investigadors i hem de dissenyar i produir projectes per a ser exhibits al centre i a altres espais.

- Quina creus que és la millor herència que reps de les anteriors etapes amb Blai Mesa i Vicent Fibla?
La feina que s’ha fet des de la inauguració del centre l’any 2010 fins a l’actualitat ha estat inqüestionable. La millor herència, sense cap dubte, és la important tasca que van desenvolupar tant Blai Mesa ficant les bases del Centre d’Art i iniciant un projecte molt ambiciós, com la feina feta per Vicent Fibla en els últims anys que ens ha permès traspassar la frontera de les Terres de l’Ebre i convertir-nos en un centre de referència a tot el territori.

- Com veus el panorama de la creació contemporània a l'Ebre? Quines propostes o artistes destacaries pel seu interès?
En els últims anys les Terres de l’Ebre ens hem situat en el mapa de la creació contemporània tot i estar lluny del principal nucli creatiu del país. Propostes com Eufònic o el Festival a Cel Obert han contribuït molt activament en aquesta consideració. Tot i així, penso que no podem oblidar la gran importància que la Biennal d’art Ciutat d'Amposta ha tingut en el desenvolupament de la creació contemporània a l’Ebre. A més, aquest any se celebrarà la quinzena edició i per aquest motiu penso que cal destacar la gran feina que a fet l’artista Manel Margalef, que actualment continua al cap davant d’una proposta com aquesta, que va ser i és de vital importància en la creació i configuració del Centre d’Art Lo Pati.

  • imatge de control 1per1

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar