Quarteto Maurice

Foto: 

Cedida
Quarteto Maurice actuarà el 17 de febrer

Lo Pati apropa la improvisació i les noves músiques amb el cicle OUT.SIDE

Amposta acollirà les sessions del 17 de febrer i el 14 d'abril
Anna Zaera
,
12/02/2018
Música
"Parlar de "noves músiques" és una etiqueta imperfecta per a anomenar propostes inusuals dins de diferents gèneres: clàssica-contemporània, improvisació lliure, minimalista o electrònica en formats no sempre habituals que a vegades impliquen altres disciplines artístiques. Tot i partir d'una certa varietat estilística", diu Luis Codera, impulsor del cicle OUT.SIDE, a Surtdecasa.cat. "El denominador comú dels projectes és que estan allunyats de la "normalitat" de les propostes musicals habituals".
"El fet que el cicle estigui present a diversos centres d'art escampats pel territori català és un aspecte molt particular del cicle. L'àmbit de les noves músiques està molt centralitzat a la zona urbana de Barcelona"

Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre s’ha sumat per segon any consecutiu a la proposta d'OUT.SIDE, que inclou diferents Centres d’Art Contemporani, un cicle del qual també participa l’Arts Santa Mònica, de Barcelona, el Centre d’Art Tecla Sala, de l’Hospitalet de Llobregat, i el Centre d’Art La Panera, de Lleida. Tots quatre s’han coordinat i han sumat esforços per promoure i escampar arreu del territori una música experimental que encara és molt difícil trobar dins l’ecosistema cultural del país, amb l’objectiu de donar visibilitat a aquestes noves propostes sonores més innovadores i trencadores.

"El fet que el cicle estigui present a diversos centres d'art escampats pel territori català és un aspecte molt particular del cicle. L'àmbit de les noves músiques està molt centralitzat a la zona urbana de Barcelona, i donar a conèixer aquestes propostes a altres localitats és fonamental. En primer lloc, perquè la situació és injusta de cara al públic; i en segon lloc, perquè de cara als músics del nostre àmbit ens és imprescindible la creació d'un circuit que permeti que cada proposta pugui tenir un recorregut major i així poder-la consolidar artísticament i aprofitar l'esforç i recursos que la possibiliten", explica Codera.

L'espai també té un significat en aquest projecte. "És un cicle musical a centres d'art, fet que comporta que l'espai, l'acústica, la relació amb el públic i el format són diferents d'una situació en una sala de concerts. La programació del cicle pretén aprofitar aquestes particularitats i proposar situacions úniques als assistents"

Les dues sessions a Amposta
Lo Pati acollirà dos de les actuacions OUT-SIDE: la primera, aquest dissabte 17 de febrer a les 20h i serà un monogràfic del compositor austríac d’origen suís Beat Furrer, un dels compositors europeus més importants que acaba de ser guardonat amb el prestigiós premi Ernst von Siemens per la seva aportació a la música contemporània europea i per la seva influència en les noves generacions. En aquest monogràfic a Lo Pati, interpretaran la seva música la cantant nord-americana Christie Finn, el grup italià Quartetto Maurice i Crossinglines Ensemble, un dels grups catalans de música contemporània més actius del país.

L’altre concert serà el dissabte 14 d’abril en dos sessions, a les 12 i les 19h. Es tracta del projecte LIKT, una proposta singular que conjuga disciplines artístiques per endinsar l’espectador en una experiència sonora, visual i olfactiva. Ideada per Yolanda Uriz, Ferran Fages i Lali Barrière, tres artistes compromesos amb les pràctiques més experimentals i arriscades.

En total, en aquest nou cicle d’OUT.SIDE, que enguany incorpora la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i enceta col·laboració amb les Sampler Sèries de L’Auditori de Barcelona, s’han programat onze propostes de sis projectes diferents. Així, a banda del que es podrà veure a Lo Pati, també hi haurà un taller amb concert pedagògic a càrrec del duo català Za! i l’EMMCA (Escola Municipal de Música - Centre de les Arts de L'Hospitalet), i els concerts 'The so called laws of nature', amb Frames Percussion; 'SYNTHS', amb Keith Fullerton Whitmann, Thomas Ankersmit i Thomas Lehn; i 'Patterns in a Chromatic Field', amb Duo Espigolé Wise.

En un món artístic especialment precaritzat, Codera assegura que "OUT.SIDE es posiciona en contra de la filosofia low cost de realitzar el màxim de propostes possibles i aposta per dignificar la feina dels músics més experimentals", diu Codera. "Creiem que, a la llarga. és una estratègia imprescindible per aconseguir millors fites artístiques".

Més informació: 

A

També et pot interessar