David Zambrano

Foto: 

Albert Vidal
David Zambrano

David Zambrano: "Després de tants anys d'experiència, sé que s'improvisa de la mateixa forma en la dansa que en la vida"

Del 16 al 29 de juliol, el Deltebre Dansa presenta més de 40 espectacles de dansa a Deltebre
Anna Zaera
,
16/07/2018
Arts
Tret de sortida al festival Deltebre Dansa, que se celebrarà fins al 29 de juliol a Deltebre. Un dels professors més veterans i més carismàtics és David Zambrano (Veneçuela, 1960). Ell aporta als estudiants l'experiència de més de tres dècades d'aprenentatge com a coreògraf i intèrpret amb la improvisació com a eix del seu treball. El taller de creació que ell fa és l’oportunitat de realitzar, en exclusiva, un procés de creació conjunt durant cinc dies. L’objectiu és crear una peça conjunta alhora que es propicia l’expressió personal i col·lectiva experimentant amb el cos per descobrir nous llenguatges. El treball final s’exhibirà a l’Espai B en un passi exclusiu per als participants professionals. Hem parlat amb ell.
"Estic a favor de la descentralització de la creació artística des que vaig començar a meva carrera. Em sembla summament positiu per al nostre desenvolupament artístic"

- Per què vas decidir expressar-te a través de la dansa?
No va ser solament una decisió, més aviat va ser una obligació. La dansa és la millor manera que conec per expressar els meus pensaments més profunds, que van més enllà de les paraules. Estic completament enamorat d'ella. M'encanta observar-la, ballar-la, transmetre-la...

- En quin moment de la teva carrera et trobes? 
En aquests moments estic en un període de transició. Estic a punt d'obrir un centre d'arts a Brussel·les. Allà m'enclaustraré 10 anys ballant, organitzant esdeveniments i pintant. A la meva edat, 58 anys, em sento com un nen de 13 anys encara. Descobrint inimaginables formes d'expressar-me corporalment. 

- Creus que ets mestre o aprens dels teus alumnes? Què has après recentment d'ells?
De les meves classes, he après durant tota la meva carrera. Els meus estudiants arribats de tot el món han estat de gran estímul per seguir transmetent la meva dansa. Les seves preguntes i feedbacks m'han ajudat moltíssim a desenvolupar la meva creativitat artistica. Una cosa curiosa, mai he preparat les meves classes. Les preparo durant les mateixes classes i amb el grup concret d'estudiants que tingui en aquell moment, les improviso. 


David Zambrano al Deltebre Dansa                                                                                           Foto: Albert Vidal

- Com entens la improvisació en la vida i en la dansa?
A la meva edat, i després de tants anys d'experiència, sé que s'improvisa de la mateixa forma en la dansa que en la vida, perquè la meva vida és la meva dansa i la meva dansa és la meva vida.

- Apostes pel diàleg entre cultures en els teus projectes. Quina riquesa veus en aquest intercanvi cultural?
L'intercanvi cultural ha estat la font de les grans idees en tots els aspectes de les nostres vides, per tant, també en el ball. És el que ens ajuda a innovar i aprendre molt més els uns dels altres. Tota la meva vida artística des que vaig sortir de Veneçuela als 21 anys, l'he dedicat a l'intercanvi cultural dins dels meus treballs d'escena i dins de les meves classes.

- Quin creus que és el major potencial del Deltebre Dansa?
L'intercanvi cultural.

- Has estat involucrat en el projecte des del principi i segueixes com a professor. Com creus que ha evolucionat el projecte del Deltebre Dansa? Veus interessant el tema d'acostar la dansa professional a la gent del poble?
El que passa a Deltebre durant el període del festival és una cosa única al món. És com una màgia miraculosa. El que Roberto Oliván ha aconseguit portant l'art de la dansa i el circ al públic general ha estat fenomenal. Fa uns anys, hi anaven unes 100 o 200 persones cada dia, ara en van més de mil i la gent es baralla per aconseguir una entrada. Al dia següent, el poble sencer parla del que van veure. Crec que en aquests anys, s'ha educat al públic a entendre una mica més el valor de la dansa a les nostres vides a través de les classes impartides durant les dues setmanes del festival.

- Estàs a favor de la descentralització de la creació artística per la qual ha apostat Oliván? Com veus aquest fenomen?
Estic a favor de la descentralització de la creació artística des que vaig començar la meva carrera. Em sembla summament positiu per al nostre desenvolupament artístic.

Més informació: 

A

També et pot interessar