Festival de Cinema TRETS

Foto: 

Cedida
'À bout de souffle' de Jean-Luc Godard es projectarà a la jornada prèvia

Les 6 recomanacions del Festival de Cinema TRETS inspirat en la cultura francesa

Aquesta segona edició tindrà lloc a la Ràpita del 4 al 7 de maig
Surtdecasa
,
02/05/2023
Arts
El primer cap de setmana de maig torna a La Ràpita el Festival Internacional de Cinema i Cultures TRETS amb la finalitat d’apropar els espectadors als trets d’identitat de la cultura d’un país mitjançant el cinema. En aquesta segona edició, el festival se centra en la cultura francesa. El festival, organitzat per Cineclub La Ràpita amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Ràpita, se celebrarà del 4 al 7 de maig. "El festival neix vinculat al Cineclub La Ràpita" assegura el programador, Xavier Miró, a Surtdecasa. "Tot i que al llarg de l'any les projectem i programem diferents films, el festival suposa un pas més enllà, en el sentit que tematitzem i agafem un argument per estirar del fil" assegura Miró. Enguany ha estat el cinema i la cultura francesa. "Hem començat per les cultures més properes, països europeus, on és fàcil tindre connexions i referents cinematogràfics" asseguren, després d'endinsar-se l'any passat en la cultura italiana. "Un cineclub és capaç de viatjar per les cinematografies de diferents cultures per descobrir el cinema que no hem vist o recuperar els grans clàssics" diu Miró. "El cinema francès és un cinema d'autor, intel.lectual, amb una part experimental -la Nouvelle vague-, on el creuament de gèneres també és un aspecte important" relata. En aquest article, us destaquem allò que no us podeu perdre d'aquesta edició del festival, juntament amb les reflexions del programador.

1. Jornada prèvia amb 'À bout de souffle' i vins i formatges francesos
'Al final de l'escapada' (títol original en francès: 'À bout de souffle') és una pel·lícula francesa, emblemàtica de la Nouvelle vague, dirigida per Jean-Luc Godard, estrenada el 1960. Un clar exemple d'aquesta corrent cinematogràfica representativa del cinema francès. Alguns dels pioners més destacats del grup van ser els famosos François Truffaut, Jean-Luc Godard, Éric Rohmer, Claude Chabrol o Jacques Rivette, que asseguraven que el cinema estava en procés de convertir-se en un nou mitjà d'expressió al mateix nivell que la pintura i la novel·la. "Històricament, França és un país molt vinculat als inicis i a les grans innovacions i transnformacions cinematogràfiques i, per això, ens resultava molt atractiu aquest país" diu Miró. "Fer un festival de cultures vinculat al cinema és molt estereotipat" admet. "Som conscients que estem caent en l'estereotip groller, però té un pùnt de divertit".

2. Sopar francès d'Alejos & Guillemot Cusine Française amb 'Los paraguas de Cherburgo'
La inauguració oficial serà divendres, novament a l’Auditori Sixto Mir (ASM) amb una vetllada que inclourà un sopar francès d’Alejos Guillemot Cusine Française i la projecció de ‘Los paraguas de Cherburgo’, a més d’un concert de Masha Bukhanets i Yoel González (veu i piano) amb ‘Tribut a Édith Piaf’. Abans de la inauguració, però, l’ASM ja convidarà el públic a una primera projecció cinematogràfica dels film ‘Le Daim’, de Quentin Dupieux, director que també comptarà amb un segon film projectat (‘Au poste!’), en aquest cas diumenge.

  • imatge de control 1per1

3. TRETScelobert amb projecció d'Amélie
El cinema a l'aire lliure és un dels formats més populars de projecció i el que suposa una experiència cinematogràfica més comunitària. En aquest cas, podrem recordar la clàssica comèdia romàntica 'Amélie' a la Glorieta de l'Escola Carles III de La Ràpita. La banda sonora de la pel·lícula de Jean-Pierre Jeunet sonarà a tot volum davant del cel rapitenc.

 

Un fotograma de 'Petite Maman' | Foto: Cedida
4. Sessió de cloenda amb 'Petite Maman'
A l'Auditori Sixto Mir tindrà lloc diumenge, com a clausura, una de les pel·lícules més esperades d'aquesta edició. 'Petite Maman' es va estrenar en 2021, escrita i dirigida per la gran Céline Sciamma. Està protagonitzada per Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz i Stéphane Varupenne. La pel·lícula es va estrenar al Festival Internacional de Cinema de Berlín i a França al mes de juny de 2021. A Espanya es va poder visionar al 69è Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià al setembre de 2021

5. Agnes Varda i la conjunció de cinema i literatura
El cinema i la literatura també dialoguen en aquest festival, i no hi ha res millor, que fer-ho al voltant d'una de les grans figures del cinema francès. La cineasta Agnès Varda serà la gran protagonista de TRETS en la sessió de diumenge. En primer lloc, amb la presentació al migdia del llibre 'Agnès Varda, espigadora de realidades y ensueños', d’Imma Merino. I a les 17 h, a l’ASM, amb la projecció del documental ‘Varda por Agnès’.

6. Extensió als instituts
Una altra de les novetats serà l’espai educaTRETS que portarà cinema de Méliès i Lumière a l’alumnat d’ESO de l’INS Els Alfacs el divendres al matí. "S'ha volgut incloure aquesta part més pedagògica" diu Miró. Amb la voluntat d'apropar el festival a la gent, també s'ha ideat un concurs de fotografia comissariat per la fotògrafa Eva Mascarell, 'DisTRETS', amb imatges vinculades amb la cultura francesa. Les fotos rebudes i seleccionades s'esposaran a l'Auditori Sixto Mir.

Més informació: 

A

També et pot interessar