Joan Bagés: “Les noves músiques necessiten nous espais, més oberts i perceptibles”

El músic de Flix impulsa Nit Electro-Sonora al Castell de Flix que lligarà patrimoni històric, paisatge i creació
Surtdecasa Ebre
,
18/05/2013
Arts

Flix va ser el primer municipi de les Terres de l’Ebre on va arribar la revolució industrial i ara serà també el primer on arribarà la revolució musical en forma de nit electro-sonora. Encara queden dies, però la "moguda" es prepara tan grossa que és millor que se sàpiga amb una mica d’antelació. Serà una activitat sonora i musical singular que es desenvoluparà durant el 3 d’agost i fins ben entrada la matinada del dia 4, a Ca don Ventura i al castell de Flix, i que fusionarà patrimoni històric i cultural, paisatge i creació artística. “Les noves músiques necessiten nous espais, més oberts, flexibles i que siguin més perceptibles”, argumenta Joan Bagés, l’ideòleg de tot plegat. “L’escenari del castell de Flix sota les estrelles li dóna un punt poètic a la música, la dansa i les projeccions que es faran”, afegeix.

Joan Bagés Rubí (Flix, 1977) és un enfant terrible de la música acusmàtica, un corrent relativament minoritari de la música contemporània nascut a França als anys 50 que mescla els sons electrònics amb sons del món real tractats també electrònicament. Amb aspecte de xiquet revoler, Bagés ha apostat per l’experimentació musical en el camp de l’acusmàtica, potser per això va fer les maletes i se’n va anar a estudiar a la Universitat de París i al Conservatori d'Aulnay-sous-Bois. L’any passat va obtenir el Doctorat en “Estètica, Ciència i Tecnologia de les Arts –Especialitat música” per la Universitat de París. Però, tot i que des del 2004 resideix a la capital francesa, Bagés assegura que continua vivint a Flix. “Avui en dia no és tant important on tinguis la residència” m’assegura una mica distorsionat des de l’Skype.

De fet, ell ha muntat la Nit Electro-Sonora al Castell de Flix / Ca Don Ventura des de l’ordinador de casa. Va fer una convocatòria a través del facebook i se li han anat sumant músics i propostes a través d’un “Call for Works”. Així a Flix s’hi podran escoltar peces composades per més de 60 músics d’arreu del món, una vintena dels quals provinents de Catalunya, l’Estat espanyol, França, Argentina i el Japó, estaran presents a la Nit Electro-Sonora. Un d’ells el músic i compositor argentí Matias Giuliani que realitzarà durant el dia diverses entrevistes a la gent de Flix per donar forma a la seva obra performance i instal·lació a l’interior del Castell. Concretament, Giuliani realitzarà un muntatge visual i sonor amb els materials que haurà enregistrat durant el dia i establirà un diàleg els components de l'Associació de Músics de Flix. L'obra quedarà durant tota la nit com una instal·lació a un passadís de l'interior del castell, on també es podrà sentir una instal·lació del músic i estudiós barceloní Anki Toner.

A l’exterior del castell, just quan el sol comenci a pondre’s el sol, s’iniciaran els concerts. Primer el de presentació a càrrec de l’Ensemble Interface d’Alemania. Després la música acusmàtica de l’SCRIME de Bordeaux (França) a càrrec de Christian Eloy. Seguit pel dj’s flixanco Tow Truck, que forma part del comitè organitzador i que es combinarà amb el Jazz experimental d’Hipopòtam. Es continuarà amb una actuació de l’Ensemble Hodos acompanyada per una coreografia del ballarí i coreògraf tortosí, Roberto Olivan. S’hi sumarà una altra proposta sonora de Bagés treballada amb l’Orquestra de l’Escola Municipal de Música de Flix. Ja a la matinada sonarà l’electrònica del segell Spark, amb Vicent Fibla, director de la Mostra d’Art Sonor de les Terres de l’Ebre, Eufònic. I per acabar hi haurà un concert de matinada amb obres acusmàtiques interpretades pel basc Iñigo Ibaibarriaga (saxo, electrònica i vídeo). Es tracta d’un interessant projecte musical sobre la industrialització i desindustrialització jugant amb fragments de música contemporània per a saxo i imatges industrials, un tema molt apropiat per a un municipi on La Fàbrica ha marcat la vida de cinc generacions de flixancos.

Això serà a la nit, però durant el dia a Ca Don Joan hi haurà una instal·lació de ceràmica de l’artista de Riba-roja Adrià Cid, i hi sonaran les obres electroacústiques, amb o sense vídeo, de 43 artistes internacionals entre els quals hi ha el japonès Tomonari Higaki. També hi haurà una conferència informal del professor del Conservatori de Música de Tortosa, Joan Vidal.

L’ideòleg de la Nit Electro-Sonora al Castell ha estat Joan Bagés però el projecte compta també amb el suport de l’Ajuntament de Flix, de l’Associació Cultural la Cana i dels serveis territorials de Cultura. “Està bé fer coses a Barcelona o París però també està bé fer-les a les Terres de l’Ebre”, afirma Bagés que creu fermament que tot el que un país ha invertit en la formació de la seua gent ha de retornar d’alguna manera. “Jo sento que vull fer coses aquí i crec que se’n poden fer moltes”, afirma. Aquesta mateixa filosofia és la que li ha permès muntar a Tortosa “Les morfologies del temps”, un concert de poc més d’una hora, a càrrec del duo suís de flautes, veu i electrònica Ums 'n Jip que van actuar amb alguns dels membres del Col·lectiu Mixtur de Barcelona, del qual Bagés en forma part. Serà el diumenge 28 d’abril al Taller Cinta Dalmau de Tortosa, i faran dialogar obres purament electroacústiques de Medin Peiron, Ariadna Alsina, Joan Bagés i Oliver Rappoport.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar