Joaquim Chancho: “La pintura és per a mi una forma d'autoconeixement”

El pintor de Riudoms col·labora amb l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa
Surtdecasa Ebre
,
18/05/2013
Arts
“Començo probablement de la mateixa manera que ho fa el músic, tocant dues o tres notes i tot seguit quinze, vint o cinquanta, o sigui, una primera línia, i posteriorment moltes més”, diu  el pintor Joaquim Chancho recordant un text que va escriure el 1999 en el que feia referència a la seva manera de encarar una tela en blanc.
 
“A partir d’aquest primer traç, cada nova intervenció serà la conseqüència de la retroacció entre la idea i el registre dels materials sobre un suport, fins arribar a un resultat final, moltes vegades diferent al dels plantejaments inicials”, afegeix aquest pintor nascut a Riudoms el 1943 que acaba de publicar un llibre en què reflexiona al voltant del seu procés de treball.
 
Saber quin és el procés de treball d'un artista sempre comporta conéixer amb profunditat detalls íntims de la seua personalitat. Es tracta d'una inspiració, d'un plantejament tancat, d'un camí que se sap on comença però mai on acaba. Chancho, intentant respondre la pregunta, aprofita per desmuntar alguns dels mites més extesos. “Moltes vegades no és la inspiració el que et porta a agafar el pinzell”, diu en contra del tòpic. “La inspiració com a detonant creatiu és propi del romanticisme”, afegeix.
 
Les obres de Chancho solen ser quadres de gran format on dominen les figures geomètriques, les repeticions i seqüencialitats de les formes. Com apunta la crítica d'art Assumpta Rosés, l'obra de Chancho reflexa -al seu entendre- “dibuixos formats pels camps i camins, estructures de parets de pedra o rajola, entrellaçats de l'escriptura, la modulació dels teixits, les acumulacions de materials industrials o els camps laberíntics dels recorreguts”.
 
Chancho assumeix que, durant els gairebé quaranta anys que porta de carrera, l'elogi que més aprecia entre els que contemplen els seus quadres és que parlin de “rigor”. “M'agrada transmetre que la meva obra és autèntica, que té una consistència que no admet dobles morals”. De fet,  suposem que aquesta rigorositat s'obté de ser el més fidel possible a un mateix. “Comences a pintar com un desig de llibertat fins que es converteix en una revisió contínua de la teva vida”, diu,“la pintura és una forma d’autoconeixement”.
 
És per això que la tècnica només és la base per despegar. “La tècnica es resumeix en quatre coneixements bàsics. Després no hi has de pensar i has de trobar la teva manera de fer”, explica aquest pintor que es nota que és també professor, a més de catedràtic emèrit de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
 
Chancho viu actualment entre entre Barcelona i el Pla de Santa Maria, on té el seu taller, aquest trànsit entre el poble -indret on crear- i la ciutat – indret on exposar i divulgar- representa també la seqüencialització topogràfica del seu procés de treball. “L’art contemporani, com d’altres manifestacions humanístiques i cientifiques, es donen en les grans urbs”, diu, “allà es donen les condicions òptimes per desenvolupar i confrontar el seu treball”, explica, “tot i que moltes vegades l'obra es gesta lluny d'aquestes grans ciutats”.
 
De fet, ell ha exposat en algunes de les sales més prestigioses del món. "La meva pintura és veu igual a Riudoms que a Corea", diu. “Independentment dels gustos estètics propis de cada país, quan la pintura té quelcom d’universal, quan no cau en els paranys de la particularitat, pot ser entesa a tot arreu. Cada vegada és més freqüent trobar artistes a les antípodes geogràfiques que plantegen les mateixes situacions”.
 
Aquest artista ha visitat Tortosa durant la Setmana Cultural de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació per presentar el llibre Joaquim Chancho: Desplaçaments de la pintura - coeditat per la Diputació i Viena Edicions -, a càrrec d'Assumpta Rosés,  on ha realçat la tasca formativa d'aquest centre. “L'Escola d'Art i Disseny és una aposta valuosa per a la formació humanística que tant necessitem”, conclou el pintor.
 
   

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar