Hamill Industries

Foto: 

Flaminia Pelazzi
Hamill Industries inaugurarà l'espai expositiu

Lo Pati estrena un espai expositiu en una façana

És la primera experiència en aquest format a Catalunya i estarà dedicada a l'art digital
Surtdecasa
,
19/01/2023
Arts
Lo Pati ha creat un nou espai expositiu poc convencional que portarà el nom de La Façana de Lo Pati. Aquest espai dedicat a l'art digital tindrà la forma d’una gran pantalla de 6x3 metres situada a l’exterior de l’edifici i disposarà de programació pròpia a partir del dissabte 21 de gener a les 19h, coincidint amb la inauguració. "La particularitat que té és que en lloc de ser un espai físic, una habitació o una sala, és una pantalla. La Façana de Lo Pati tindrà una programació pròpia durant tot l'any, independent de la programació que tindrem a l'interior del Centre d'Art" ha explicat a Surtdecasa, la directora, Aida Boix. "És un projecte que comencem a gestar fa tres anys quan veiem la necessitat de tenir disponible una altra sala d'exposicions més enllà de l'única sala gran de 400 metres que tenim actualment. Davant la impossibilitat de fer obres, i davant el dubte que tingui sentit que en una mateixa sala es puguin integrar dues propostes artístiques diferents, comencem a pensar una alternativa, i ens ve al cap que potser no cal una sala" explica Aida. Det fet, la idea de la pantalla surt de la sensació que les arts visuals potser no necessiten una sala sinó més aviat un suport on ser emeses. Per això, podríem dir que aquesta proposta respon a dues necessitats. Per un costat, augmentar l'oferta artística, i per l'altre, apropar l'art contemporani més enllà dels límits que imposa el mateix edifici. "Com hem fet amb moltes de les propostes programades, la nostra intenció és sortir del cub blanc del centre d'art, i això ho aconseguim, situant aquesta sala expositiva a l'exterior. Convertim la plaça Mari Chordà en un espai d'accés directe al contingut expositiu del Centre d'Art" diu Boix.

La temàtica del cicle canviarà cada any, tot i que tindrà un pes important la natura i el paisatge. "Com era el primer cicle de la Façana de Lo Pati veiem interessant poder-ho unir amb aquest fil conceptual que travessada resta de programació Lo Pati" assegura la directora. "La idea és que es puguin emetre obres d'art digital i arts visuals d'artistes nacionals i internacionals, produïdes generalment per aquest site específic que és la pantalla" diu Boix. Durant tot el 2023, el cicle mostrarà el treball a sis artistes digitals que a través de la creació i la manipulació d’imatges (reals, processades o sintètiques) reflexionaran al voltant d'aquesta representació del paisatge. A més, els creadors s’han proposat qüestionar i explorar els seus límits, proposant una reflexió sobre la relació entre el món virtual i el món físic. El ventall serà molt ampli: des de la manipulació onírica de la imatge fotogràfica de Hamill Industries a 'Slow Violence', a la cronofotografia del treball de Xavi Bou; de les noves tècniques d’enregistrament de vídeo a través de drons i el collage procedural al 'Luftraum' de Dirk Koy, als patrons hipnòtics basats en la manipulació de fotografia en moviment del 'Serial Parallels' de Max Hattler, fins a arribar a la imatge sintètica creada mitjançant codi a 'Fluctus' de Lia, o a la nova creació d’art generatiu del cicle Bancals d’Anna Carreras.

  • imatge de control 1per1

La primera sala expositiva en aquest format de Catalunya
Es tracta de la primera sala expositiva exterior en aquest format de Catalunya, asseguren des del Centre d'Art. Pel que fa als referents sobre espais expositius en façanes, Boix fa referència a alguns expemples que tindrien certes semblances amb La Façana de Lo Pati. Per un costat, el Kursaal de Donosti on s'han projectat diferents instal·lacions artístiques a la façana de l'edifici; el Centro Botin també de Donosti o el centre d'art i tecnologia de Saragossa, ETOPIA, que en aquests casos tenen una pantalla led enorme on es projecten peces d'art contemporani.

El cicle Miratges estarà comissariat per Irma Vilà i Òdena, investigadora i productora cultural especialitzada en art, ciència i tecnologia. Arrelada a la ciència i l’enginyeria, però vitalment propera a la praxi creativa i a la recerca en cultura, Irma Vilà orquestra i s’integra en projectes internacionals, híbrids d’investigació en ciència, cultura i comissariat, exemples paradigmàtics d’aquest entrellaçament entre art i ciència. És vice-directora i comitè artístic d'ISEA2022 Barcelona, International Symposium on Electronic Art, comissària i assessora de NEO, el programa d’art, ciència, tecnologia i societat de Cosmocaixa. A més, és professora a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) dels Graus de Multimèdia, del Grau de Disseny i Creació Digitals, del Grau d’Arts i co-directora de la revista Mosaic.

I quins seran els projectes que podrem veure?

'Slow Violence' de Hamill Industries, del 21 gener al 20 març. El duet d’artistes audiovisuals Hamill Industries -format per Anna Díaz i Pablo Barquín- presentaran la peça Slow Violence. Una reflexió sobre la transformació geològica i la destrucció d'ecosistemes vius, on contemplem els efectes i canvis produïts a la superfície de la Terra. Els treballs de Hamill Industries han estat reconeguts internacionalment i han participat en certàmens com el SÓNAR, l’Ars Electronica, el Semipermanent i s’han exposat al Barbican Museum de Londres.
Més informació

 

Xavi Bou presentarà 'Ornitographies i Murmurations' | Foto: Cedida
'Ornitographies i Murmurations' de Xavi Bou, del 21 de març al 20 maig.
Xavi Bou presentarà un exercici de poesia visual que revela la trajectòria de vol de les aus mitjançant una tècnica innovadora que permet captar les estructures efímeres que els ocells formen a l’aire quan es mouen. La projecció a La Façana de Lo Pati es complementarà amb quatre lones de grans dimensions distribuïdes en diferents espais d’Amposta.
Més informació

'Luftraum' de Dirk Koy, del 21 de maig al 20 de juliol. Dirk Koy és un artista assentat a Basilea que utilitza els drons com a eines artístiques per crear collages d'edificis i infraestructures urbanes. El 2016 va fundar Dirk Koy Bild und Bewegung, que desenvolupa gràfics en moviment i pel·lícules experimentals. A La Façana de Lo Pati, presentarà una composició creada a partir de fragments d’imatges d’espais urbans.
Més informació

'Serial Parallels' de Max Hattler, del 21 de juliol al 20 de setembre. Un retrat experimental d'una de les ciutats més verticals del món: Hong Kong. Aquesta pel·lícula de 9 minuts s’apropa a l'entorn construït d’aquesta metròpoli des d’una perspectiva tecno conceptual, aplicant la tècnica de la pel·lícula d'animació a la imatge fotogràfica.
Més informació

'Fluctus' de Lia, del 21 de setembre al 20 de novembre. Lia és una artista pionera en la implementació del software art i arribarà a Amposta amb una peça d’art generatiu en la qual la natura i els paisatges vius —o fins i tot alienígenes— serveixen d’inspiració.
Més informació

'Bancals' dAnna Carreras, del 20 de novembre fins al 21 de gener del 2024. Anna Carreras presentarà una obra de nova producció que ampliarà el la trajectòria d'aquesta programadora creativa i artista digital interessada en l’experimentació en comunicació interactiva. Carreras ha centrat el seu treball en l'ús dels algorismes generatius, codi creatiu i tecnologia interactiva com a mitjà de comunicació i generador d'experiències. Ha desenvolupat i exposat instal·lacions digitals per a Cosmocaixa, Expo Saragossa, Fòrum Barcelona 2004 o Mobile Art Week, entre altres, i ha rebut premis internacionals com un Lleó d'Or de Cannes o un Google DevArt.
Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar