Surtdecasa Ebre
,
03/06/2013
Arts

La literatura catalana “perifèrica” assalta els escenaris

El Litterarum tindrà lloc del 30 de maig al 2 de juny a Móra d'Ebre
Donar a conèixer els autors de llengua catalana a través de muntatges de teatre, concerts, audiovisuals, interpretacions o recitals. Aquest és l'objectiu de Litterarum, que tindrà lloc del 30 de maig al 2 de juny a Móra d'Ebre. Enguany podríem concretar una mica més: donar a conèixer aquells autors que, sense pertànyer als centres lingüístics i literaris, han apostat pel català com a llengua i han defensat la seua singularitat lligada a les arrels d'un territori concret, ja sigui el català que es parla al País Valencià, a Lleida o a l'Ebre.
 
Un any més, la programació torna a destacar per la diversitat de propostes i la concentració d'espectacles de qualitat en tres dies. Litterarum comptarà amb 13 espectacles literaris en diversos espais del municipi. Entre ells, hi ha la interpretació del poema Lluna d'estiu de Jordi Pamiàs, un escriptor nascut a Guissona (Lleida), un dels descobridors de la tradició poètica de les terres de Ponent i pont entre les antigues i les noves generacions de poetes lleidatans. També el poeta valencià Vicent Andrés Estellés estarà present a través del músic Bertomeu que barreja llops creats en directe, amb guitarres acústiques i veu. També la lleidatana Meritxell Gené ens presenta el seu últim treball discogràfic anomenat Així t’escau la melangia, un disc d’homenatge al poeta lleidatà Màrius Torres. 
 
Les Terres de l'Ebre estaran representades pels textos de l'ampostí Yannick Garcia que seran musicats per Albert i la Banda dels Tretze. Aquest espectacle anirà acompanyat d'un audiovisual que reforçarà encara més la potència de la quotidianitat que reflexen els textos. També el grup Lo gitano blanc interpretarà textos d'Artur Bladé, Gerard Vergés o el mateix Andreu Carranza, alma mater del grup. I d'Amposta a la Ribera, passant per Deltebre. Perquè el poeta Eduard Cardona serà un dels membres de la troup de poetes que s'anirà passejant pel municipi, fent parades als establiments per recitar poemes acompanyats de música de jazz, només a canvi d'una mica de menjar i beure.
 
També tres grans escriptors dels grans i que van ser cèlebres en les diferents èpoques que van viure tindran la seua quota d'espectacle a Móra d'Ebre. Emili Teixidor, Joanot Martorell i Àngel Guimerà simulen trobar-se per escriure un text a sis mans. Aquest espectacle teatral s'endinsa en les personalitats d'aquests escriptors i, a través del diàleg a tres, es mostra el tarannà eixut de l'Emili, amb les ínfules de l'Àngel o les fantasies del Joanot. 
 
Un altre dels plats forts és La Lluna d’estiu, un muntatge poètic basat en un dels llibres de l'escriptor lleidatà Jordi Pàmias, amb música del compositor de Castellserà, David Pradas. Un recorregut pels records d’infantesa del poeta, sobre l’absència del pare i de la mare i sobre les seues passejades per la Segarra, dirigida per Jaume Jovells que, juntament amb Núria Miret, protagonitza l’obra.
 
El toc més transgressor el posarà Rosa Pou, l'útima sensació a la capital. Aquesta artista polifacètica posarà música i lletres fresques a Móra d'Ebre. Un estil poc usual que segurament sorprendrà els àvids de noves tendències.
 
A més, Litterarum se celebra conjuntament amb la desena Fira del Llibre Ebrenc, que oferirà als visitants presentacions literàries de llibres ebrencs i la possibilitat d'intercanviar opinions de prop amb els autors. A més, una de les principals novetats d'enguany és el "cara a cara" entre escriptors i editors, amb la finalitat que els autors aconsegueixin oportunitats de publicar.
 
Litterarum per als més petits
Durant els tres dies, s'han habilitat diferents espais per poder apropar el món de la literatura a xiquets i xiquetes de fins a 12 anys. Un dels espais és la Bibliofira, un espai d'iniciació a la lectura on hi haurà monitors que intentaran conèixer els gustos dels més joves per aconsellar-los títols o dir-los on és el millor lloc per llegir. També hi haurà un espai de creació, on es motivarà a que siguin ells mateixos qui donen cos a una història a partir d'un full en blanc. També la fantasia tindrà el seu racó i hi haurà conta-contes durant els tres dies que durarà el certamen. Com a obra infantil, es representarà Un raspall i altres animals i Els contes de la Mercè, una selecció de contes i poemes infantils de Mercè Rodoreda, on també té cabuda una adaptació de la seua obra més emblemàtica La Plaça del Diamant.
 
  
-
Tota la informació: 
   

També et pot interessar