Litterarum

Foto: 

Cedida
Les Fugitives presentaran l'espectacle 'El club oblidat. Barcelona Lyceum Club'

Els 6 plats forts del Litterarum 2023

Del 2 al 4 de juny se celebrarà la fira d'espectacles literaris i del llibre ebrenc
Surtdecasa
,
25/05/2023
Espectacles
El públic i els programadors podran gaudir d’espectacles literaris adreçats a totes les edats els dies 2, 3 i 4 de juny, a la plaça de Dalt de Móra d’Ebre i en diferents espais del municipi. El certamen continuarà incloent com a activitats destacades Litterarum Petits, amb una àmplia programació familiar i escolar, i la Fira del Llibre Ebrenc, que oferirà llibres d’autors del territori ebrenc per part de llibreries locals, presentacions de llibres ebrencs i ponències al voltant del món del llibre i les biblioteques. La setzena edició de la Fira d’Espectacles literaris tornarà a reunir creadors, artistes, programadors i assistents, a Móra d’Ebre, amb catorze espectacles literaris i una vintena de presentacions de llibres, a més de tres ponències en la Jornada del Llibre Ebrenc dirigides a biblioteques públiques i escolars. Us hem destacat els plats forts d'aquesta edició.

1. 'El club oblidat. Barcelona Lycem Club', un espectacle literari de caire feminista
Un dels espectacles més destacats d'aquesta edició el que tindrà lloc divendres nit al teatre La Llanterna. 'El club oblidat. Barcelona Lyceum Club' de Les Fugitives. Una peça de marcat caire feminista que rememora el primer Lyceum Club femení a Barcelona. Un espectacle que mostra que les intel·lectuals del nostre país, no només estaven en contacte, sinó que es van unir per crear un espai cultural obert a totes les dones, on organitzaven activitats setmanals com exposicions, xerrades, debats, conferències i fins i tot un grup de teatre amateur. Aquest espectacle es basa en una investigació de Maria Àngels Cabré i amb textos de Carme Montoriol, Aurora Bertrana i Maria Carratalà, tres autores oblidades del segle XIX; o Les Bertranettes, de Queralt Abinyana, Marta Roma i Leonor Falcón, amb textos d’Aurora Bertrana -autora que s’estrena a Litteraruam-.

 

Teatre al Detall presentarà l'espectacle 'El núvol gris, gras i gros' | Foto: Cedida
2. 'El núvol gris, gras i gros' i molta presència d'espectacles infantils
Espectacle familiar dissabte al matí 'El núvol gris, gras i gros' de Teatre al Detall, a les 10h a la Llanterna. Aquesta és la història d'un núvol viatger, que després de córrer món i acumular aigua i més aigua s'ha fet gris, gras i gros. Ara necessita ploure i buscarà un lloc on la seva aigua sigui profitosa i netegi carrers, regui camps i ompli rius. Però cada cop que intenta ploure algú o altre l'atura, ja que "mai plou a gust de tothom". Aconseguirà ploure i ajudar algú? Al llarg del dissabte tindran lloc més activitats per a xiquets a la carpa de Litterarum Petits, una de les grans apostes del festival.

3. 'Intimari', arribat de Menorca
Un dels plats forts del Litterarum son els espectacles musicals. Destaquem, per exemple, el de dissabte a les 20 hores, l'actuació de Guiem Soldevila, que ve de Menorca per presentar el seu 5è disc 'Intimari'. El cantautor menorquí musica a bona part del cinquè disc el poeta i amic Ponç Pons, a qui ja va dedicar el primer treball, 'Nura' (Blau, 2011). Acompanya els versos despullats i essencials amb veu profunda i arranjaments de piano, guitarra, percussions menors i cordes brillants. A més, adapta igualment Ausiàs March i Joan Alcover, entre altres.

4. Sopar maridatge amb Cesk Freixas i la poesia de Roc Casagran
El sopar maridatge amb Cesk Freixas -amb textos de Roc Casagran- i la fusió de patrimoni, gastronomia i literatura al Castell de Móra, un espai patrimonial únic. Té un preu de 24 euros i les entrades se poden adquirir a litterarum.cat o entrapolis.com.

5. Èric Vinaixa i la poesia
L’acte de cloenda serà amb l’Èric Vinaixa amb l’espectacle 'Èric Vinaixa en poesia'. El músic de Miravet ens ofereix un recital a cavall de la música i de la poesia on, per primera vegada, s’endinsa en la literatura més arrelada als seus orígens: Miravet. I més concretament, en la figura del poeta miravetà Roc Llop i Convalia. A més a més, ens recitarà algunes lletres de les seves pròpies cançons i ens explicarà la mística que amaguen, sense oblidar altres autors i poetes, com Joan Salvat-Papasseit, també de procedència miravetana. El resultat és una introspecció en l’univers Vinaixa amb una dinàmica interessant que ens farà endinsar encara més en els seus textos i les seves reflexions: Èric Vinaixa en poesia.

6. I 22 presentacions de llibres!
Després de l’èxit aconseguit l’any passat, en què es van batre rècords, amb més de 850 llibres venuts, enguany, en la 20a Fira del Llibre Ebrenc, hi haurà un total de 22 presentacions de les darreres novetats literàries d’autors ebrencs. Montse Boldú, Joan Roca, Mercè Falcó, Albert Guiu, Cinta Arasa o Rafel Haro seran alguns dels autors que intervindran a la Plaça de Dalt.

A

També et pot interessar