Lamb

Foto: 

Cedida
'Lamb' de Valdimar Johannssson inaugurarà el mónFILMAT d'enguany

Les 10 recomanacions per un mónFILMAT inspirat en la muntanya

El festival de cinema tindrà lloc del 2 al 10 de juliol amb 12 llargs i 28 curts
Surtdecasa
,
27/06/2022
Arts
Ja tenim aquí la setena edició de mónFILMAT, el festival de cinema que té com a protagonista el paisatge. Enguany la muntanya serà una de les temàtiques leitmotiv que farà avançar el festival inspirant la trama, sigui en la ficció o el documental, la creació d’autor o l’animació. Com sempre, mónFILMAT proposa una experiència cinematogràfica col·lectiva per això acompanya les seves projeccions amb diàlegs o sopars a l'aire lliure. En total, el Festival Internacional de Cinema i Paisatge, ha programat dotze llargmetratges i 28 curtmetratges. Us hem fet una selecció d'aquelles projeccions que no us podeu perdre. Enguany, moltes de les pel·lícules han estat premiades en els principals festivals de l'estat espanyol i també s'inclouen estrenes dels directors catalans més aclamats en el gènere. Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, el festival recupera l'espai Lo Casino d'Amposta, com a seu principal i, per segon any, també projectarà films a Tortosa i La Ràpita.

1. Libertad
La directora catalana Clara Roquet ofereix amb 'Libertad' un film carregat de sensibilitat i paisatge. Una història d’amistat femenina, un ‘coming of age’ en tota regla però també una reflexió sobre dos universos familiars que xoquen. El brillant debut de Clara Roquet s’emportà el Premi a la Millor Direcció Novell i Millor Actriu Secundària en els Premis Goya.

 

  • imatge de control 1per1

Un fotograma de 'La cima' | Foto: Cedida
2. La cima
Aquest film coproducció Espanya-França d'Ibon Cormenzana està inspirat en la muntanya, molt present a mónFILMAT 2022, aquí té forma d’amenaça, de superació, de supervivència. La història entres dos escaladors a la base de l’Annapurna, la muntanya més perillosa del planeta. Dos actituds que xoquen a l’hora d’enfrontar-se a un repte més gran que la pròpia vida.

3. Destello bravío
Un dels debuts més lúcids del cinema recent. Ainhoa Rodríguez és capaç de construir una proposta cinematogràfica on ‘lo rural’ s’agermana amb ‘lo màgic’. Calidoscopi de personatges femenins en un entorn real i fictici alhora, suspès en el temps, on el costumisme dona la mà a ‘lo surreal’. Premi Especial del Jurat i Millor Muntatge en el Festival de Màlaga.

4. Lamb
Una pel·lícula islandesa de Valdimar Johannssson que us diem que és imprescindible. S’emportà el Premi a la Millor Pel·lícula i a la Millor Actriu en el Festival de Sitges i el Premi a l’originalitat en el Festival de Cannes. El debut del director islandès és una faula sobre la maternitat, sobre allò que ens fa humans i la distància envers el món animal. Atmosfèrica, contundent i amb moltes capes per a la reflexió. Una brillant Noomi Rapace per al Film d’Inauguració de mónFILMAT 2022.

4. Aftersun
Lluís Galter ho torna a fer, i perdoneu la rima. Sis anys després de portar-nos ‘La substància’ a mónFILMAT, el director de Figueres ens porta el seu nou film, una proposta de difícil classificació... 'Aftersun' és una pel·lícula de suspens, un film d’aprenentatge, un exercici de nostàlgia de la infantesa perduda. Una pel·lícula que no s’ancora a res, una experiència que heu de viure i deixar-vos portar...

 

Un fotograma del documental d'animació 'Flee' | Foto: Cedida
5. Flee
El danès Jonas Poher Rasmussen presenta un dels films d’animació més rellevants de l’any passat que va carregar-se de premis i nominacions per allà on es programava. 'Flee' és un excel·lent documental d’animació sobre un refugiat afgà que resideix a Dinamarca i que ens explica la seva història, la seva i la de milers de persones que arrisquen la seva vida per trobar una vida millor a Europa.

6. Duo
I aquí una de les directores més aclamades del festival. Meritxell Colell torna a estar present a la programació. A les persones que vau tenir la sort de gaudir de la projecció de ‘Con el viento’ en el mónFILMAT 2018 acompanyada de la presència i presentació de la seva directora Meritxell Colell ara podreu saber què va passar amb la seva protagonista -la ballarina Mònica- quan va deixar Burgos per tornar a Buenos Aires. Si aquella era una reflexió al voltant de la família, a 'Duo' la reflexió gira al voltant de la parella. Film en què realitat i ficció conversen i es difuminen.

7. Alcarràs
Sense dubte, l'estrelleta de la programació. La que tothom vol veure. El film de Carla Simon aconseguí la fita històrica d’emportar-se el Premi a la Millor Pel·lícula en el Festival de Berlín. Una història costumista, amb actors i actrius no professionals que ens parla de la supervivència del sector agrícola encarnada en una família de pagesos de Lleida. Història local que es converteix en universal gràcies a la capacitat de la directora per embolcallar-nos d’emoció, com ja feu en el seu film debut 'Estiu 1993' que inaugurà mónFILMAT 2017. No podríem tenir Cloenda més encertada.

 

Un fotograma de 'Memòria' | Foto: Cedida
8. Memòria
El director tailandès Apichatpong Weerasethakul surt del seu país per submergir-nos en la selva colombiana a la recerca d’un misteri: un so que té obsessionada a la protagonista del film -amb el rostre d’una solvent Tilda Swinton-. La recerca de l’origen del so és només el principi d’un viatge sensorial, una experiència cuinada a foc lent, una odissea on el temps s’atura... si hi connecteu i accepteu el repte gaudireu d’una autèntica epifania.

9. The Juniper tree
Un mónFILMAT 2022 en la que la muntanya és el leitmotiv ha permès ‘recuperar’ aquest film de principis dels ’90 del segle passat que fou el debut de Björk a la gran pantalla. Una història de bruixes que ens trasllada a l’edat mitjana islandesa en la qual dues germanes busquen una llar que els aculli i les accepti. Film no estrenat comercialment que s’ha convertit en pel·lícula de culte de la que 'The Witch' de Robert Eggers n’és deutora inexcusable.

10. L'espill
I finalment la nota ebrenca a la programació. El director de L’Ampolla Mario Pons ens proposa una nova aproximació a un entorn que ens és proper. El fet local per parlar de l’universal. Gent d’aquí que va haver de creuar els Pirineus per poder sobreviure, gent d’allà que volen sobreviure aquí. 'L’espill' és un exercici que ens interpel·la a mirar el nostre reflex, encarnat en la figura d’Hilairie Arasa. Territori, compromís i lluita.

Més informació: 

Web Lo Pati
Facebook mónFILMAT
Instagram mónFILMAT

A

També et pot interessar