Rihihiu

Foto: 

Cedida

Rihihiu, un crit convertit en festival a les masades de Santa Bàrbara

El nou festival d'arts escèniques de petit format neix amb l'objectiu de recuperar el patrimoni immaterial i la història, amb una relectura contemporània de la tradició
Surtdecasa
,
21/09/2021
Arts
El Rihihiu era un crit que feien les dones de Santa Bàrbara per avisar als veïns que havien arribat a la llar o al tros. El Rihihiu era una manera de dir a les persones de la vora, moltes vegades separades fins i tot per quilòmetres, que estaven preparades per a trobar-se, per a compartir àpat o per a fer un intercanvi de verdures de l’hort. Una manera de relacionar-se sintètica, un avís, un toc per a dir: hi sóc, i tu, a l’altra banda, em sents. A partir del simbolisme d'aquesta pràctica les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló -amb la complicitat de l'Ajuntament de Santa Bàrbara, associacions locals i Surtdecasa.cat- han impulsat la primera edició del Rihihiu, un festival participatiu d’arts vives a les masades.

"Es tracta d'un festival d'arts escèniques de petit format on es pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble articulant representacions artístiques contemporànies a les masades de Santa Bàrbara. La intenció és dibuixar un circuit cultural a través de les masades de Santa Bàrbara. Mitjançant aquestes construccions que van donar lloc al nucli urbà dibuixarem una topografia del patrimoni local al qual donarem vida a través de diverses manifestacions artístiques contemporànies" asseguren des de l'organització. La programació estarà pensada per abordar diferents temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals amb una perspectiva de gènere, fent així una relectura des d’un punt de vista contemporani, de la vida i l’articulació actual d’aquesta en un context rural com és el de Santa Bàrbara, posant en valor el seu patrimoni immaterial així com el paisatge rural on s’assenta la nostra localitat.

 

La ballarina Carmen Muñoz | Foto: Cedida
Del 15 al 17 d'octubre, la programació acollirà el fotògraf Quim Giró, la ballarina Carmen Muñoz, la cantant Ana Tijoux, la geògrafa i antropòloga Rosa Cerarols (Konvent Puntzero), l'especialista en patrimoni Marta Lloret (Caçadora de Masies), el clarinetista Miquel Àngel Marín o l’Associació Vent del Sud, entre d’altres. Entre els actes més destacats, el gran concert participatiu de Rihihiu el dia 16 d'octubre a les 18:30h o l'espectacle 'Estudio sobre la histeria' al Molí de Vallès, un espai on per primera vegada tindrà lloc una activitat artística. Diumenge, serà el dia del diàleg i també el moment en que varies organitzacions locals com Vent del Sud i el Grup Teatral planer intervindran amb una performance sobre Pubilles i Marfantes.

La vida en femení dins d'una masada i al poble; la mitologia i les llegendes vinculades a l'imaginari col·lectiu; els mecanismes de comunicació entre masades; el diàleg intergeneracional al voltant de la història local; tots aquests conceptes dibuixaran aquest circuit cultural a les masades de Santa Bàrbara.

Més informació: 

Instagram Rihihiu

A

També et pot interessar