Anna Zaera
,
31/01/2017
Arts

YOZ, la fragilitat i la potència de la natura

El fotògraf de Flix Pàtric Marín reflexiona al voltant de la història natural a 'YOZ'
YOZ

Foto: 

Pàtric Martin
Una de les imatges de l'exposició 'YOZ' de Pàtric Marín
És una de les propostes fotogràfiques més interessants inspirades en la naturalesa en l'actualitat. El fotògraf de Flix Pàtric Marín reflexiona al voltant de l'evolució natural a 'YOZ, història natural'. Després de captivar el públic francès al festival de la Jeune Photographie Européenne 'Circulations' (París), ara arriba a Barcelona. Una mostra que va acompanyada del primer llibre d'autor del treball 'YOZ' i 30 catàlegs en edició limitada de l'exposició.
"L'obra 'YOZ' ve del cor dels nostre boscos, de la descoberta i visibilitat dels elements més fràgils, aquells en què mai ens fixem"

"L'obra 'YOZ' ve del cor dels nostre boscos, de la descoberta i visibilitat dels elements més fràgils, aquells en què mai ens fixem. Però el final del treball té un desenllaç dràstic i rotund, l'aparició real de les partícules materialitzades en un entorn humà. És l'encontre del misticisme i la realitat", explica l'autor que, en el seu moment, ja explicava en una entrevista a Surtdecasa la seva fascinació per la potència de la naturalesa enfront de la mà de l'humà. Una realitat que només queda a l'abast d'aquells que decideixen trencar amb l'estructura de la raó. "És convenient poder mostrar aquesta realitat imaginada, nascuda en un pla infinit metafísic sense humanitat per veure que la vida que ens hem muntat és massa hermètica i desconnectada del misteri de la natura", continua.

'YOZ', una paraula que ens sembla tan sintètica com plena de significats, que ens remet a un jo final, a un tot que intuïm però també ens és aliè. "En el començament del treball no tenia cap consciència del que volia dir aquesta paraula, va sorgir del no-res", assegura Marín. "Movent pedres i branquillons mentres fotografiava em va venir al cap aquest mot". "Totes les paraules estan quasi inventades o tenen significat… i després d'una cerca, vaig descobrir que hi ha una llengua denominada uzbek, que encara és vigent a les àrees més remotes de Turquia. En aquesta llengua yoz vol dir primaveral".

La natura com a totalitat
L'autor assegura que aquesta mostra l'ajuda a posar un zoom en aquest cicle infinit que és la natura. "Parlaríem més aviat de l'estratificació del temps i de l'espai. De com ens relacionem amb elements propers que són un univers en si mateixos; d'un món que hi cap dins un altre infinitament… desconfigurant la més petita de les masses atòmiques per veure que dins comença un altre cicle infinit". 

'YOZ' no és una teoria científica, sinó més aviat, una narració minimalista que explica la teoria de l’evolució natural a petita escala. Per a Marín, és la imatge fixada de com una passejada per un bosc es transforma en alguna cosa màgica quan passa algun petit esdeveniment. Un petit esdeveniment que és alhora molt gran. Com un llangardaix buscant la llum artificial per caçar insectes, un meteorit que impacta al terra, o les formigues fent cercles i buscant una possible sortida.

Més informació: 

També et pot interessar