,
02/12/2015
Tradicions i entorn
Oliveres de la Terra Alta
Foto:
MS

L'oli i les oliveres de la mediterrània

És ben sabut que l'olivera és l'arbre mediterrani per excel·lència i així ho plasma la nostra cantautora Montse Castellà en una de les seves cançons. Per aquesta raó, i per l'època en que ens trobem, he decidit dedicar el meu primer post a l'olivera i al seu preuat or líquid.

Totes les cultures que han viscut al voltant del Mar Mediterrani han tingut la seva predilecció de cara a l'olivera, des dels egipcis, passant pels grecs, els fenicis, els àrabs i els romans. Si ens fixem en la Bíblia per exemple, la paraula olivera surt al voltant d'una trentena de vegades i s'ha convertit en un símbol de la pau pel fet que Noè va conèixer el final del diluvi universal a través d'una de les seves branques. Per altra banda, diu la llegenda que durant la creació d'Atenes, dos grans déus es disputaven la protecció de la ciutat. Atena, per guanyar-se a la població els va oferir un brot d'olivera, Posidó en canvi, va fer rajar una font d'aigua salada. Els atenencs van preferir el present d'Atena i, per agrair-li, van decidir anomenar Atenes a la ciutat.

Però no només l'olivera com a tal ha format part d'aquestes cultures, tanmateix el seu fruit s'ha usat de múltiples formes i en una gran varietat d'àmbits des de l'antiguitat: en la gastronomia, en la cosmètica, en l'àmbit religiós i com a font de llum entre altres, i tot aquest bagatge ens ha arribat fins a dia d'avui. Si ens fixem en el calendari festiu de les nostres contrades, veurem que durant aquests mesos d'hivern se celebren a molts pobles jornades relacionades amb el món de l'oli: des de tastos a concursos de llançament de pinyols d'oliva. La Fatarella, Jesús, la Serra d'Almos, Santa Bàrbara, Bot, Mòra la Nova, Flix... apleguen a centenars de persones interessades en conèixer de primera mà com s'elabora aquest producte, de quin tipus o varietat se'n produeix i quines propietats té. Altres jornades com la Festa Olea Europea a les oliveres mil·lenàries de l'Arion (Ulldecona) ens recorden el nostre passat i els visitants tenen l'oportunitat de veure com es feia antigament la recol·lecció de les olives en un entorn privilegiat. També es pot viure una experiència similar a Vilalba dels Arcs, on s'elabora l'Oli de la Passió com ho feien els galileus en temps de Crist.

És ben cert que al nostre territori, un dels més productius en el cultiu d'oliveres de tot Catalunya, existeix una cultura oleícola arrelada i, per aquesta raó, s'han creat dues grans entitats que s'encarreguen de vetllar per la qualitat del producte final i donar-lo a conèixer a la resta del país. Tant la DOP Oli de la Terra Alta, que engloba la comarca homònima i tres poblacions de la Ribera d'Ebre com la DOP Oli del Baix Ebre - Montsià són les encarregades de certificar els olis que es fabriquen a les cooperatives i almàsseres de les Terres de l'Ebre i assegurar als consumidors que aquests són productes de confiança.

Tenint en compte tot això, de ben segur que aquests dies aprofitaré per visitar alguna d'aquestes poblacions per conèixer de més a prop les activitats que s'organitzen en referència tant a les oliveres com a l'oli, poder tastar-lo, olorar-lo i, en la majoria dels casos, acompanyar-lo d'una bona clotxa regada amb vinet de la Terra Alta. Ens veiem per allí!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Marc Sampé, sóc pedagog i treballo a l'Oficina Jove de la Terra Alta. M'agrada la cultura popular, descobrir indrets i noves històries, el teatre, el vi i les tradicions de la nostra terra. Participo en diferents moviments associatius de caire social i relacionats amb el món del lleure i, a més, sóc el responsable de comunicació i xarxes socials de la Passió de Vilalba dels Arcs.

19/05/2020
El fet de poder sortir a fer esport a la natura després d’un mes i mig tancats a casa ens ha provocat una sensació desconeguda de guany de llibertat, com si haguéssim assolit una meta després d’un gran esforç i fa que ho assabor
05/03/2018
La part alta del riu Canaletes és, sense cap mena de dubte, un dels paratges més bells de la Terra Alta.
26/02/2017
El passat dimecres me'n vaig assabentar a través de les xarxes socials que des de l'Associació Esportiva Massaluca tenen preparades un seguit de caminade
14/11/2016
Fa setmanes que hem quedat per fer una sortida a les Roques de Benet per la part posterior, una ruta poc transitada pels excursionistes que, atrets per l'encant dels Ports, realitzen l'ascens als illots de conglomerat calcari més emblemàtics del P
12/10/2016
Diumenge de tardor. Solitud. Silenci. La basarda de la nit ens envaeix mentre aprofitem els últims raigs de sol per fer fotografies a contrallum de l’esvelta silueta de Sant Pere. Foscor. El xiulit del vent. Un calfred.
10/04/2016
Caseres és un petit poble de la Terra Alta de gairebé 300 habitants que està situat a la vora del riu Algars, frontera natural entre Catalunya i Aragó.
31/03/2016
Quan arriba la primavera la majoria de pobles de les Terres de l’Ebre es preparen per anar de romeria a l’ermita o santuari pel qual senten autèntica devoció popular.