,
02/01/2017
Famílies

BENVINGUT 2017! ritual de veles i barquets

La nit de fi d'any, a casa, tenim el costum de fer el ritual de les veles. Després de sopar, escrivim en un paper tots els propòsits per l'any nou. Els comentem en família i aprofitem per fer una reflexió de lo que més i menys mos ha agradat, i d'allò que voldríem canviar o millorar.

Què necessitem?

  • Veles. Les que utilitzem són 100% de cera d'abella, el fum no és tòxic i queden unes formes més espectaculars que amb veles sintètiques. Les comprem a Arnes (poble per exel·lència de la mel) i és possible que també en trobeu al Perelló (també un poble referent).
  • Recipient. On enganxar-les i deixar-les cremar tota la nit.
  • Papers
  • Bolígraf

Després de menjar-mos els 12 grans de raïm, brindar, abraçar-mos.. encenem les veles! ho fem a sobre d'un recipient de fang, cadascú la seua, i el col·loquem damunt del llistat de propòsits. Deixem que les veles cremin fins consumir-se, necessitarem la cera desfeta per l'endemà poder seguir amb el ritual.

Lo dia 1 quan mos despertem pengem el llistat de propòsits en un lloc visible de casa, on el deixarem la resta de l'any per mantindre vives les intencions. També comentem la forma que ha deixat la cera de les veles al cremar-se, cada un expliquem què mos transmet. Agafem la cera i sortim a buscar un curs d'aigua! un barranc, un rierol, lo mar.. Este any mos hem decidit per la Caramella (Roquetes-Els Ports), un racó al que li tenim una estima especial.

Hem caminat fins a trobar un lloc que ens agradés per fer el ritual. Pel camí hem aprofitat per conèixer per què es congela i es fon l'aigua dels bassots. Hem saltat damunt del gel i l'hem trencat en mil trossets! i alguna relliscadeta... També hem entès la rossada que cobreix de blanc les vores del camí.

Sabeu fer papiroflexia? tranquiles! natros tampoc! però seguint vídeos com este és molt fàcil. Mireu quins barquets més xulos...

Fets los barquets, col·loquem un tros de cera de les veles dins de cada un i demanant un desig els soltem a l'aigua! fins que es desfan i desapareixen... I així tanquem un cicle i en comencem un altre. Amb 365 motius per somriure! i no deixar-ho de fer fins l'any que ve ;) 

L'aprenentatge ens fa ser millors

Feliç 2017 EBREFAMÍLIES!!

 

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Este és un espai on trobareu propostes d’activitats gratuïtes per a famílies a les Terres de l’Ebre. Idees actives que proposem a partir de la nostra experiència familiar i que es poden fer en un sol dia. Plans per a exprimir les Terres de l’Ebre aprofitant, sobretot, els espais privilegiats que mos regalen lo Delta i els Ports. 

08/04/2017
Famílies ebrenques compromeses amb el consum local, autogestionat, conscient i ecològic
07/03/2017
Seguint un mapa d’exploradors hem aconseguit trobar la neu, preparar un gelat, fer guerra de boles i donar-li vida al ninot Lluís! La primera nevada dels Ports ens la vam perdre, estàvem tots al llit covant la grip.
18/01/2017
Coneixeu la Serra de les Veles? és un petita muntanya de 95 metres d’altitud situada a Campredó (Tortosa). Al cim, es troba la Torre de Font de Quinto.
02/01/2017
La nit de fi d'any, a casa, tenim el costum de fer el ritual de les veles. Després de sopar, escrivim en un paper tots els propòsits per l'any nou.
12/12/2016
Enguany lo senyor Tió és Paülsenc! I com Paüls, és un Tió ben especial. La Llum ja té tres anys i ha volgut col·laborar en tot el procés… L’hem buscat per la muntanya molt atents esperant sentir la seua crida. Per fi l’hem trobat!
23/11/2016
Avui us hem preparat un recull amb 7 de les BIBLIOTEQUES de les Terres de l’Ebre amb l’agenda infantil més activa!! Perquè a les 5 de la tarda es fa fosc i no volem tancar-mos a casa… i perquè llegir, famílies, mos fa més lliures!
14/11/2016
Avui us contaré com li hem explicat a la nostra filla gran, que ja ha fet tres anys, què significa estar d'aniversari. A les sorpreses, festes, veles i pastissos li hem sumat un joc ben divertit... la celebració de la vida!