,
12/12/2016
Famílies
El Tio paülsenc d'Ebrefamílies

La història del Tió paülsenc i com crear-lo, en 6 passos!

Enguany lo senyor Tió és Paülsenc! I com Paüls, és un Tió ben especial. La Llum ja té tres anys i ha volgut col·laborar en tot el procés… L’hem buscat per la muntanya molt atents esperant sentir la seua crida. Per fi l’hem trobat! i mos hem arromangat per crear-lo. Fred? Ni una gota! com hem suat! fins i tot portem ferides de guerra. Tot i que hem patit alguns entrebancs que enseguida us expliquem ja el tenim a casa, tapadet i en lo plat ple! mimant-lo perquè cague molts regals estos Nadals…

Avui, quan mos hem despertat hem cuinat un dinar ben energètic (gentilles de verdures) per emportar-mo’l a PAÜLS i puguer fer un pícnic a la preciosa àrea recreativa de Sant Roc, màgica! La sortida d’avui tenia un objectiu clar… trobar i crear el Tió!

Des de l’àrea de lleure se poden realitzar tres excursions fantàstiques en família: Font del Teix (Dificultat: fàcil-1h) , Font del Teix -Ullals (Dificultat: mitjana-1’45h) i Pla de l’Hedra (Dificultat: mitjana-2h). Mos hem decidit per la primera, que no hem acabat perquè el Tió mos ha cridat abans…

Molt atents hem començat a caminar. Investigant rera troncs, marges, fulles i algun rovelló… Cridant-lo i fent silencis per escoltar el so de la muntanya, esperant sentir el Tió. Al final l’hem sentit! L’esperit del Nadal o del Tió…  mos ha portat fins on hi havia un arbre caigut, sortint de la sendera. Aquell arbre que ja havia fet la seva funció al bosc, mos serviria per crear al Tió. I allà mateix hem tret el xerrac i mos hem posat a treballar!

  1. ESCOLLIR L’ARBRE. És important no tallar cap arbre viu, sempre buscar un arbre o branca gran que ja hagin caigut.
  2. XERRAR-LO. Un truc! Us recomano buscar un tronc en moltes rames, deixant-ne dos les podreu utilitzar de cames del Tió.
  3. TALLAR UN NAS amb el xerrac.
  4. ENGANXAR EL NAS amb un cargol (utilitzant una “tornilladora”).
  5. DIBUIXAR UNA BOCA i pegar-la amb cola blanca.
  6. DIBUIXAR DOS ULLS i pegar-los.

Després d’enganxar el nas hem decidit fer una parada per dinar i curar-mos algunes de les rascades i que mos hem fet durant l’expedició. Un cop posades les “tirites” pertinents, hem recuperat forces menjant-mos un bon plat de gentilles i moltes mandarines, com a bons ebrencs!

Mentre enganxàvem la boca del Tió però… hem hagut de còrrer! Fins on estàvem ha acudit un home ferit demanant ajuda, havia caigut mentre feia senderisme i tenia un braç trencat, pobre! Ens hem coordinat amb els serveis d’emergència per apropar-lo fins trobar l’ambulància. Res greu, però hem hagut d’acabar el tió a casa!

LOCALITZACIÓÀrea recreativa Sant Roc – Paüls

RECOMANO: roba i calçat de recanvi, és una zona humida i a l’hivern és fàcil banyar-te. Compte amb les relliscades!

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Este és un espai on trobareu propostes d’activitats gratuïtes per a famílies a les Terres de l’Ebre. Idees actives que proposem a partir de la nostra experiència familiar i que es poden fer en un sol dia. Plans per a exprimir les Terres de l’Ebre aprofitant, sobretot, els espais privilegiats que mos regalen lo Delta i els Ports. 

08/04/2017
Famílies ebrenques compromeses amb el consum local, autogestionat, conscient i ecològic
07/03/2017
Seguint un mapa d’exploradors hem aconseguit trobar la neu, preparar un gelat, fer guerra de boles i donar-li vida al ninot Lluís! La primera nevada dels Ports ens la vam perdre, estàvem tots al llit covant la grip.
18/01/2017
Coneixeu la Serra de les Veles? és un petita muntanya de 95 metres d’altitud situada a Campredó (Tortosa). Al cim, es troba la Torre de Font de Quinto.
02/01/2017
La nit de fi d'any, a casa, tenim el costum de fer el ritual de les veles. Després de sopar, escrivim en un paper tots els propòsits per l'any nou.
12/12/2016
Enguany lo senyor Tió és Paülsenc! I com Paüls, és un Tió ben especial. La Llum ja té tres anys i ha volgut col·laborar en tot el procés… L’hem buscat per la muntanya molt atents esperant sentir la seua crida. Per fi l’hem trobat!
23/11/2016
Avui us hem preparat un recull amb 7 de les BIBLIOTEQUES de les Terres de l’Ebre amb l’agenda infantil més activa!! Perquè a les 5 de la tarda es fa fosc i no volem tancar-mos a casa… i perquè llegir, famílies, mos fa més lliures!
14/11/2016
Avui us contaré com li hem explicat a la nostra filla gran, que ja ha fet tres anys, què significa estar d'aniversari. A les sorpreses, festes, veles i pastissos li hem sumat un joc ben divertit... la celebració de la vida!