,
08/04/2017
Famílies
10 anys de La Vianda - Finca Penyaflor

De Calçotada! Celebrem los 10 anys de La Vianda

Famílies ebrenques compromeses amb el consum local, autogestionat, conscient i ecològic

Unes 40 famílies del territori compromeses amb un consum respectuós i saludable mos hem trobat a la Finca PermaculturaPenyaflor d’Aldover per celebrar la primera dècada de La Vianda. I ho fem fet al més pur estil ebrenc! 900 calçots, cata de vins, concurs infantil de trobar cucs, intercanvi i, sobretot, bons aliments i molt bon rotllo! 

Avui des d’Ebrefamílies us expliquem què és La Vianda, us animem a reflexionar sobre els hàbits alimentaris familiars i a sumar-vos al canvi! Vivim en un món exprés que se’ns menja el temps per gaudir en família, per relaxar-nos, per comprar de manera conscient, per cuinar pausadament… El model de consum actual està dissenyat per satisfer les necessitats immediates que aquest sistema frenètic genera, però no per cuidar a les persones a llarg termini, ni als petits comerços o al planeta en general. Quina herència deixarem als nostres fills? El món no està preparat per assumir els residus i costos d’aquesta sobreproducció que fa anys que se’ns escapa de les mans. Cada decisió que prenem repercuteix en la nostra salut i la de les persones que estimem. Pensem-hi! 

Objectiu: consumir productes frescos, lliures de químics, no processats, de temporada, de proximitat i sempre que puguem ecològics. I fer-ho en comunitat per enriquir-nos encara més! 

 

Què és La Vianda?

La Vianda és un Grup de Consum que ara compta amb la implicació de 22 famílies de les Terres de l’Ebre compromeses amb l’alimentació saludable i un model de consum respectuós. Un moviment en xarxa cada cop més estès arreu del país i que neix amb la idea d’abastir-se setmanalment de productes locals, ecològics i d’origen respectuós. Una pràctica que a més permet reduir la quantitat d’envasos, fomenta l’economia local, ensenya a viure en comunitat, a escoltar-se, organitzar-se, resolvent conflictes, cooperant i creixent personalment en l’experiència i l’intercanvi de coneixements.

Una dècada compartint aquest projecte comú que va creixent i aporta salut i beneficis a les persones i empreses del territori compromeses amb l’entorn i els seus habitants.

 

Productes i prioritats

És important que siguem conscients que, quan consumim productes de grans superfícies, encara que siguin ecològics, la majoria no són de proximitat o comerç just. A La Vianda hi ha uns 500 productes, tot i que no es serveixen al mateix temps. Depèn si hi ha costos de transport, comanda mínima o si són productes de llarga conservació.

· Setmanalment: verdura

· Quinzenalment: fruita, fruits secs, ous, pa i pastisseria,…

· Cada 1, 2 o 3 mesos: arròs, llegums secs, farines, vi, formatges i làctics, sabons, xampú, cosmètica i neteja, liquats vegetals, conserves, cafè, te, sucre, mel,…

· Puntualment o segons temporada: torrons i caves, oli, alvocats, cireres, pollastres, vedella i xais, cítrics,…

 

Les prioritats segueixen sobretot tres eixos:

· Ecològics i de comerç just, amb segell o amb certificat de confiança.

· De proximitat i de petits productors.

· Amb impacte positiu i transformador a nivell ètic, social i mediambiental.

 

 

Funcionament

La Vianda és treball cooperatiu. Ofertar productes, enviar comandes a proveïdors, rebre els productes, distribuir-los, actualitzar llistat, facturar,… Cada família té assignada una tasca que realitza quan li va bé i a la que dedica unes dues hores al mes. Les decisions es prenen de manera horitzontal a través d’una assemblea mensual que té lloc a la seu, ara ubicada al Raval de Cristo – Roquetes (C/ Cervantes, nº7). Al mateix local és on cada família té la seva prestatgeria i on es rep la comanda.

 

Suma’t a La Vianda! un altre món és possible

Podríem dir que el consum és un acte polític. Cada euro que gastem en la compra decidim si li donem al nostre veí o al gerent d’una multinacional. Amb els nostre actes, per petits que siguin, li podem donar valor a l’agricultura i als productors locals. A la nostra terra! Com podem tenir productes barats de l’altra punta de món? Evidentment no es contempla el cost energètic, social i mediambiental que això suposa per a tothom. 

Contacteu amb La Vianda per saber com funciona a lavianda.roquetes@gmail.com o al telèfon 606 520 233

Per entrar a formar-hi part hi ha un període de prova de 2 mesos. Després es paga una quota d’entrada i mensualment paguem el local entre totes, ara són 12€ però l’objectiu si sumem prou famílies es baixar la quota per sota dels 10 euros. Fem assemblees cada mes aproximadament i, de tant en tant, ens trobem a les finques dels membres, per fer reunions i per xalar!

 

 

La Vianda una llavor que dóna vida a nous projectes

Projectes que milloren les nostres vides i que fan que tinguem un món millor. Fent una pinzellada ràpida us podem explicar que de La Vianda han sorgit iniciatives com La Granera, el Grup de recerca i conservació de llavors autòctones de les Terres de l'Ebre. L’Espaiet, un grup de criança del que també en formem part i que va començar a La Vianda amb l‘elaboració de bolquers reciclables per acabar convertint-se en un espai de joc i aprenentatge en família. O l’empresa Cresol, de solucions energètiques.

Des de La Vianda també es fomenta el consum d’energia alternatiu (per exemple: Som Energia), la banca ètica (per exemple: Triodos), el reciclatge, l’accessibilitat a persones amb discapacitat, la cooperació amb altres moviments socials o el programari lliure.

A més, La Vianda ha participat 2 anys al projecte Aula Camp i Taula, de foment del consum ecològic en escoles, famílies, productors/es amb ajuntaments, associacions i un consell comarcal. També hem realitzat xerrades, jornades, cursos i hem visitat finques i projectes més que interessants.

 

Orígens i altres cooperatives del territori

L’any 2007 el Casal Popular Panxampla acollia la primera xerrada de La Vianda i nou mesos després es feia la primera comanda. Deu anys més tard La Vianda està en plena forma i oberta a seguir sumant famílies! 34 famílies han passat en total, a banda de les 22 actuals.

La dècada-aniversari s’ha celebrat a la Finca Permacultura Penyaflor d’Aldover, un centre d’experimentació i divulgació de tècniques respectuoses amb les persones i la terra. Un espai on s’organitzen tallers, cursos i activitats sobre temes relacionats amb tots els àmbits de la permacultura: economia, salut, educació, cultura, artesania, gestió i conreu de la terra, relacions humanes, bioconstrucció…. un espai on es teixeixen relacions i on s’obren ventalls d’opcions que existeixen per deixar un planeta més net, fèrtil i acollidor per a totes les generacions que venen.

A la trobada Viandera han acudit altres grups de consum amics: Lo Farcellde Xerta i La Panerade l’Ametlla de Mar, dos grups que van néixer de la mà de la Vianda; Arromangue-mosde la Ràpita, El Cabasset de Vinaròs; L’Empeltre, del Matarranya-Terra Alta i El Cabàs d’Amposta són altres grups de consum de les Terres de l’Ebre, que estan o han estat actius durant aquests últims 10 anys

 

Si voleu conèixer més sobre La Vianda us convidem a mirar este VÍDEO.

MAIL CONTACTE: lavianda.roquetes@gmail.com

TELÈFON: 606 520 233

*Les imatges de la pàgina corresponen a la celebració dels 10 anys de La Vianda – Finca Penyaflor

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Este és un espai on trobareu propostes d’activitats gratuïtes per a famílies a les Terres de l’Ebre. Idees actives que proposem a partir de la nostra experiència familiar i que es poden fer en un sol dia. Plans per a exprimir les Terres de l’Ebre aprofitant, sobretot, els espais privilegiats que mos regalen lo Delta i els Ports. 

08/04/2017
Famílies ebrenques compromeses amb el consum local, autogestionat, conscient i ecològic
07/03/2017
Seguint un mapa d’exploradors hem aconseguit trobar la neu, preparar un gelat, fer guerra de boles i donar-li vida al ninot Lluís! La primera nevada dels Ports ens la vam perdre, estàvem tots al llit covant la grip.
18/01/2017
Coneixeu la Serra de les Veles? és un petita muntanya de 95 metres d’altitud situada a Campredó (Tortosa). Al cim, es troba la Torre de Font de Quinto.
02/01/2017
La nit de fi d'any, a casa, tenim el costum de fer el ritual de les veles. Després de sopar, escrivim en un paper tots els propòsits per l'any nou.
12/12/2016
Enguany lo senyor Tió és Paülsenc! I com Paüls, és un Tió ben especial. La Llum ja té tres anys i ha volgut col·laborar en tot el procés… L’hem buscat per la muntanya molt atents esperant sentir la seua crida. Per fi l’hem trobat!
23/11/2016
Avui us hem preparat un recull amb 7 de les BIBLIOTEQUES de les Terres de l’Ebre amb l’agenda infantil més activa!! Perquè a les 5 de la tarda es fa fosc i no volem tancar-mos a casa… i perquè llegir, famílies, mos fa més lliures!
14/11/2016
Avui us contaré com li hem explicat a la nostra filla gran, que ja ha fet tres anys, què significa estar d'aniversari. A les sorpreses, festes, veles i pastissos li hem sumat un joc ben divertit... la celebració de la vida!