,
27/02/2015
Jardineria
Processionària del pi

Processionària del pi

Bones amics, aquest mes parlarem de la processionària del pi, donat que aquest any la plaga d'aquest insecte està sent considerable a la nostra zona.

La processionària del pi és la plaga més important en les pinedes mediterrànies, afectant pràcticament a totes les varietats de pi, però també es pot acomodar en cedres i avets. És un insecte que viu als nius que construeix en els arbres.

A la primavera, les erugues baixen dels arbres i viatgen en fila (d'aquí el nom de processionària, ja que es desplacen en grup aliniadament, de manera semblant a una processó). Baixen a la recerca d'un lloc adequat per enterrar-se i fer la metamorfosi per esdevenir crisàlides i posteriorment, a l’estiu, papallones. Ès en el moment de la baixada quan és efectiva la col·locació de trampes per controlar la plaga.

La papallona té una aparença d’arna i només viu de 2 a 3 dies, el just per aparellar-se amb el mascle i posar els seus ous en les fulles dels pins - anomenades acícules -.

Als 30-40 dies, de meitat de setembre a meitat d’octubre, neixen les erugues, essent aquest moment idoni per combatre la plaga químicament. Les erugues es protegeixen de l'hivern creant unes bosses dins les quals s'alimenten de les fulles dels arbres, debilitant-lo i afavorint així l'atac d'altres plagues. Fins i tot, en els exemplars d’arbres petits, poden arribar a assecar-los. De meitat hivern fins a principis de primavera és quan les erugues són més grans, tenen més gana i, per tant, són més voraces, provocant els majors danys; en aquestes bosses passen tot l'hivern fins a completar el seu cicle, a la següent primavera.

L’augment de les temperatures a l’hivern provocat pels canvis climàtics ha fet que, en lloc de desplaçar-se durant la primavera (en processó), hagin avançat al febrer la seva desfilada cap al terra.

La processionària del pi (en aquest cas les erugues) tenen uns pèls en forma de arpó que es dispersen per l'aire, i que, en clavar-se i trencar-se en la pell humana, fan que es desprenguin substàncies que principalment provoquen urticària, a més d'irritació en ulls, nas i pell entre d’altres afeccions. També hem de tenir especial cura si tenim animals domèstics, ja que poden inhalar, xuclar o empassar-se els pèls de les erugues (un símptoma és que bavegen en excés i els provoca urticària, havent de portar-los amb urgència al veterinari).

Finalment, desmentirem el rumor popular sobre el fet de quedar-se calb quan et cau una eruga de processionària al cap.

Ja sabeu, si teniu processionària del pi, ara és el moment de col·locar les trampes per reduir la població que naixerà el proper any. Les trampes es col·loquen a la base del tronc, en forma de con invertit, evitant així que les erugues arribin al terra per enterrar-se. S’ha de tenir la precaució de fer un petit forat en el con per propiciar l'evacuació de l'aigua en cas de pluja. Molta sort !!!

  

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Hola amics, sóc la Cinthia!Després de 25 anys voltant i treballant per aquestos mons de Déu, he tornat allí on m’han vist nèixer. D’arrels pageses, he continuat amb la tradició familiar; però especialitzant-me en lo món de la jardineria. Sóc Enginyer Tècnic Agrícola amb especialitat en hortofructicultura i jardineria i vull compartir els meus temes preferits!

27/02/2015
Bones amics, aquest mes parlarem de la processionària del pi, donat que aquest any la plaga d'aquest insecte està sent considerable a la nostra zona.
19/12/2014
Hola amics, aquest mes ens ha arribat el fred i ens posarem a la feina per entrar en calor.
27/10/2014
Bé nois i noies, ja han passat l'estiuet i les vacances, i ara toca posar-nos de nou amb el nostre jardí.
21/07/2014
Ja estem en ple estiu!! Ara el més important és regar bé les plantes perquè no es deshidratin ...
15/04/2014
Hola amics i amigues! Ara arriba el bon temps, la primavera, època de posar a punt la gespa. Quan tenim una gespa amb calbes, zones despoblades o groguenques, hi ha diverses opcions per millorar-la.
19/03/2014
Una dada curiosa és que en els anys 40 el 70 % de la població espanyola es dedicava a l'agricultura, mentre que l'any 2000 només el 7 %.
03/02/2014
Hola amics , ara per l'època en què estem és moment de preparar el nostre jardí o hort perquè quan arribi la primavera el tinguem perfecte .