,
22/10/2014
El nostre temps
L'experiència de l'estigma expressada pels usuaris de la Llar Residència Amposta

Dia Mundial de la Salut Mental

Des de la Llar Residència Amposta, de la Fundació Pere Mata, portem a terme el projecte d'un blog, El Nostre Temps, amb l'objectiu que els usuaris i, ocasionalment els professionals que treballen i conviuen amb ells, puguin expressar-se i també donar a conèixer a la resta de la comunitat tot el que es fa a La Resi, com l'anomenem carinyosament. A més, ara El Nostre Temps arriba a Surt de Casa (als qui agraïm aquesta oportunitat) i confiem en què, d'aquesta manera, algunes de les coses més importants o interessants que tenim per oferir puguin arribar a molta més gent. Per inaugurar aquesta iniciativa, hem decidit publicar una entrada sobre el que es va fer a La Resi amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.

Aquest dia, el 10 d’octubre, vam decidir fer un treball sobre els conceptes de Salut Mental, Malaltia Mental i Estigma associats a aquesta.

La primera qüestió que ens sorgeix sobre el tema és el perquè de la necessitat de participar activament en aquest dia. Doncs, perquè el tema de la Salut Mental i, més concretament de la Malaltia Mental, ens afecta directament. Per això, volem compartir amb vosaltres les nostres experiències, sentiments, emocions i donar a conèixer el col·lectiu apropant-lo a la gent.

El primer concepte treballat ha estat el terme Salut Mental i el seu significat per a nosaltres. En una primera aproximació han sorgit moltes idees :

Però, després del debat, hem decidit que per a nosaltres Salut Mental és el bon funcionament de la ment que fa que puguem desenvolupar la vida quotidiana en normalitat i amb més facilitat que actualment.

Hem continuat discutint, però aquest cop sobre què és la  Malaltia Mental des del nostre punt de vista. Han aparegut diferents definicions, com:

Finalment, hem quedat en què la Malaltia Mental és una alteració de tipus emocional, cognitiu i/o del comportament que afecten als processos psicològics bàsics com la motivació, la conducta, la percepció, el llenguatge i dificulta una conducta normalitzada i un desenvolupament ple de la vida quotidiana.

Per acabar amb el treball, hem realitzat un debat sobre l’Estigma i els efectes que té aquest en nosaltres, les etiquetes i els prejudicis enfront el nostre col·lectiu.
Han sorgit diferents idees enfront l’estigma com l’etiqueta, el rebuig social, el prejudici i els estereotips associats tant a la Malaltia Mental com al Malalt Mental. Apareixen paraules com judici, desconeixement, por, manca d’empatia, etc. Debatent amb els companys apareixen diferents experiències que hem decidit plasmar en les diferents etiquetes que hem omplert.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Aquest blog està gestionat pel propi personal de la Llar Residència i les seves entrades són obra dels usuaris, donant-los així l’oportunitat d’utilitzar-ho com una eina integradora i de comunicació amb la comunitat.

19/01/2017
Aquest és un recull d'articles escrits per un usuari de la Llar Residència Amposta, en Javier Jornet Jornet.
24/02/2015
A la Llar Residència Amposta creiem que un dels objectius que ha
24/11/2014
Durant el mes de maig, en una de les entrades al blog