,
03/06/2014
Noves tecnologies

WWDC 2014: Nous OS X i iOS

 

Adéu a la etapa de disseny de OS X. Arriba el minimalisme d’iOS. Arriba OS X Yosemite. Colors blancs plans, espais translúcids que varien segons el fons de pantalla, despareix la profunditat del Dock, noves icones d’aplicacions, retoc de la tipografía, nova barra de menú i neteja d’elements sobrants al Finder.

El nou Centre de Notificacions millor la funcionalitat i permet afegir aplicacions (witgets) propis de Mac com Calendari, Temps, Borsa, Recordatoris, Rellotge mundial, Twitter i Facebook. Falta saber si podrem afegir-ne de tercers.

Spotlight ja no apareix a un racó com una recerca del sistema. Ara apareix una barra per a escriure al mig de la pantalla (similar a la que trobem a Google) i ens permet no només buscar dins de l’ordinador sin no també ofereix resultats de Wikipedia, Mapes d’Apple, Bing, Mac App Store, iTunes Store, iBook Store, webs de notícies, cartellera, etc.

Apple sembla que vol menjar-se part del pastís de Dropbox, oferint-nos iCloud Drive. Queda integrat completament al Finder, com una carpeta més, no és una aplicació diferent. Els preus: es mantenen les 5 GB gratuis d’iCLoud i passen a costar 0,99 €/mes per 20 GB i 3,99 €/mes per 200 GB.

Una sorpresa ha estat Mail. No pel disseny si no perquè permetrà enviar arxius adjunts de fins a 5 Gb. Com? En Mail Drop. En lloc d’adjuntar un arxiu que aniria al servidor de correu del destinatari i que, sent de molta capacitat, no es podria enviar, Mail pujarà este arxiu a iCloud des d’on el descarregarà quan el receptor del correu el tingue a la bústia d’entrada.

Safari fa un gran salt de qualitat, de primeres, oferint un dels navegadors més ràpids funcionant en multipestanyes si el comparem amb les últimes versions de Firefox i Chrome per a OS X. Afegeix la finestra privada, que ja tenen els competidors mentats, per a navegar sense que quede registrat al historial. Entre altres, la possiblitat de veure totes les pestanyes o una manera d’oferir els resultats molt visual quan escribim la URL.

Sense dubte una de les grans novetats és la sincronització total entre OS X i iOS gràcies a Hotspot, SMS, Telèfon i Handoff. Les opcions d’esta nova aliança són:

  • Hotspot: consultar informació sobre l’estat de l’iPhone des del menú Wi-Fi d’OS X.
  • Rebre i enviar SMS des dels missatges del Mac.
  • Contestar o fer trucades des de l’iPhone via Mac: podem tenir el telèfona a la jaqueta, a la motxilla o carregant-se en un altra habitació. Rebrem la trucada al Mac i podrem utilitzar els altaveus i micròfon propis com un mans lliures. També fer-les des del Mac consultant la nostra agenda de contactes.
  • Handoff: via Wi-Fi obrir a iOS el que estem veien al OS X i viceversa. Mails, pàginas de Safari, arxius d’iWork, cites de calendari o contactes.

OS X Yosemite estarà disponible a la tardor, es tractarà d’una actualització gratuïta (com va passar ja en Mavericks) però no se sap encara quins aparells seran compatibles.


 

Apple ha presentat finalment iOS 8, un sistema que arriba per a retocar l’actual, però sobretot per aportar eines als desenvalupadors i noves funcions als usuaris.

Comencem amb les notificacions interactives. Gràcies a aquesta nova funció, podrem contestar un missatge o fer M’agrada a Facebook directament sobre la notificació, ja sisgue des de la pantalla bloquejada o mentre estem utilitzant-ne un altra. Seguint en aquest línia també trobarem accessos directes als nostres contactes favorits a la pantalla de multitasca, permetent-nos interactuar amb ells des d’allà mateix.

Spotlight també inclourà resultats de l’App Store, iTunes o Wikipedia.

El teclat també es millora amb la funció QuickType, una millora en el text predictiu. No és una funció realment novedosa, però es veurà beneficiada en un possible iPhone de 4,7".

S’ha millorat la interacció a Mail, afegint nous gestos i funcions com llegir després, integració amb Calendari per afegir esdeveniments o desplaçar cap a baix mentre redactem un nou correu per tornar a la bústia d’entrada.

Missatges afegeix la possiblitat de crear grups, nombrar-los i la funció mol interessant de “No molestar”. Integració d’adreces de Mapes i un botó integrat per a enviar missatges de veu, que pel que s’ha pogut veure funciona molt bé.

Fotos comença eliminant el límit de fotos que pot sincronitzar a través d’iCloud, continuant amb funcions més avançades d’edició de fotografia: brillo, contrast, exposició, ombres i blancs, i tot sincronitzat al moment entre dispositius. La mala notícia és que ocuparà espaci a iCloud, la bona és que els preus han baixat considerablement, com hem comentat anteriorment.

Un dels temes més esperat era la comunicació entre aplicacions, i la primera novetat d’Apple ha estat iCloud Drive. Un directori comú d’arxius sincronitzat al núvol i al que tindran accés totes les aplicacions. Un gran punt per a la gestió de documents.

El control sobre el nostre estat de salut també té millores, concretament, HealthKit. Una plataforma integrada d’Apple per a que desenvolupadors puguin treballar en aquest sentit, ja sigui des del punt de vista de l’usuario o des d’una perspectiva més especialitzada amb un API disponible.

S’esperaba més de Siri, però el més destacable és el que ja se sabia: integració de Shazam

 

Vos espero com cada dimarts a les 12.30 h. a l'espai Pantallasso Blau de La Punta del Diamant, a Ràdio Tortosa 103.3 FM o www.radiotortosa.cat.


 

Per cosetes del dia a dia, podeu seguir-me a Twitter

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Alberto Lamote de Grignon va nàixer amb una “Master System II” baix del braç i va creixer entre revolucions tecnològiques, series, pel·lícules i música rock. Dissenyador gràfic de professió i col·laborador a la ràdio local, passa el dia entre iMacs, iPads, iPods, iPhones i altres coses començades en “i”. Aquí trobareu les webs, aplicacions i aparells més útils per al dia a dia.

17/06/2014
E3 2014 de Los Ángeles
01/06/2014
Trolldor. La llista negra de Twitter.
22/05/2014
Comencem el post amb els millors navegadors per a tablets: Google Chrome
01/04/2014
  Static