La Fatarella

Foto: 

Cedida
Vista aèria de La Fatarella

5 formes de descobrir La Fatarella

El municipi de la Terra Alta ofereix diferents atractius tant en l’àmbit gastronòmic com de paisatge
Roser Regolf
,
18/09/2018
Entorn
Entre la Serra de La Fatarella i la plana de les Camposines trobem el municipi de La Fatarella. Tot i que els papers que plasmaven el passat de la població es van cremar durant la Guerra Civil, se sap per la fisonomia del poble que per la Terra Alta van passar diversos episodis rellevants de la nostra història. Els perxes, la muralla incorporada en les façanes de les cases, els marges, les cabanes i la resta de construccions de pedra seca mostren el patrimoni natural i cultural de la població. Et descobrim què fer i què menjar si visites aquesta localitat de la Terra Alta.

1. Recórrer els espais de la Batalla de l’Ebre

La ruta de Sant Bertomeu transcorre per alguns dels indrets on va tenir lloc la Batalla de l’Ebre. El recorregut se sol iniciar amb la visita a l’Espai Històric de les Devees, on el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) ha recuperat les trinxeres de la guerra i hi ha posat cartells informatius.

El camí segueix cap als Montagudells, on ens endinsarem en un paisatge de pins que ens portarà fins a la plana de les Camposines. Durant el trajecte podrem veure més trinxeres i alguns refugis de batalla, i si el dia ens acompanya, també podrem gaudir de les vistes panoràmiques i de les restes d’una pedrera i dels forns de calç i de ges.

Arribant a les Camposines deixarem enrere els pins blancs per trobar-nos amb el conreu de secà. Enmig del paisatge agrícola arribarem a l’ermita de Sant Bertomeu, datada del segle XIII, on trobarem el Memorial de les Camposines, un espai habilitat pel COMEBE per rendir homenatge als participants de la Batalla de l’Ebre.

La ruta de Sant Bertomeu és un itinerari de dificultat baixa d’uns 8,5 quilòmetres i es pot fer caminant o amb bicicleta.

> Podeu consultar la ruta completa aquí.


2.  La ruta dels Perxes

Els carrers de La Fatarella presenten un element arquitectònic característic: els perxes. Trams de carrer coberts per arcades o embigats de pedra que uneixen diverses cases. Amb aquest recorregut a través de les façanes de les cases podreu conèixer tots els racons del poble i els seus orígens medievals. Tot i que si donem un tomb pel poble ja ens adonarem de la seva presència, és recomanable sortir de la plaça de l’Església, on veurem l’església renaixentista de Sant Andreu, de la qual destaca la façana barroca del 1769. Enfront trobarem ca la Carme de Feltret, una construcció civil senyorial.

Més endavant, si anem cap a la dreta, trobarem cal Xico, una casa que formava part de la muralla que tancava el poble.

Si continuem pels carrers del municipi, podrem veure el Perxe de cal Gatet (a la foto), el de cal Fillo o el Perxe de Polilla, fins que arribem a les portes de l’antiga muralla.

Perxe de cal Gatet - La Fatarella

Passejant per la resta de carrers sinuosos trobarem fins a quinze elements destacables, com cal Sant, conegut per les màscares esculpides a la façana, la cooperativa agrícola Sant Isidre, la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia o el mirador de la Terra Alta.

La ruta dels Perxes és una passejada que podem fer a peu per dins la població i consta d’una mica més d’un quilòmetre.

> Podeu veure l’itinerari complet en aquest enllaç.
 

‘Lo cistell amanit’
Un dels aspectes destacables de La Fatarella és el gran nombre de rutes turístiques que es poden dur a terme. La ruta ‘Lo cistell amanit’ és l’únic itinerari amb un menú de productes locals.

La sortida consisteix en una excursió de 8 quilòmetres per descobrir el patrimoni local i recorre la ruta de les sénies fins a l’Hospital dels Pobres i la Bassa de les Forques, espais recuperats durant el camp de treball d’aquest any. Té una durada de quatre hores i mitja sota un preu de 30€ per persona.

> Podeu trobar més informació en aquest enllaç o a la web de l’Ajuntament de La Fatarella.

 

Sénia de ca la Marta



3. Degustar els productes de la zona

Els fruits de l’agricultura de secà són els protagonistes de la Terra Alta. La Fatarella produeix un oli d’oliva verge de gran qualitat, elaborat majoritàriament amb olives empeltre i arbequines, inclòs dins la DOP Oli de la Terra Alta. Al desembre se celebra la Festa de l’Oli, on es poden degustar els diferents productes locals.

L’avellana també és un producte essencial en el cultiu i la gastronomia de la zona. Amb les avellanes s’elabora la coca d’avellanes, un postre típic de la localitat que es pot trobar a les pastisseries del poble.

Un altra de les estrelles de la Terra Alta, com ja es coneix, és el vi. I encara que la producció vinícola del municipi és més aviat petita, destaquen en les varietats blanques la garnatxa blanca, el macabeu i la parellada; i entre les negres, la garnatxa peluda, l’ull de llebre, la garnatxa negra i carinyena. Per altra banda, per les característiques del terreny i el clima, també despunten els vins rancis, que s’obtenen mitjançant criança tradicional en bótes de roure o amb envelliment especial a l’aire lliure, a sol i serena.

A més, tampoc ens hem d’oblidar de l’elevada qualitat dels diferents embotits derivats del porc, que s’elaboren de forma artesanal. Els productes més preuats són la llonganissa, amb un punt picant, i la botifarra blanca i la de ceba.



4. Descobrir la gastronomia local

Si heu fet gana amb la matèria primera heu de tastar els plats típics del poble: la clotxa, la truita amb suc, el romesco i la tortada.

La clotxa consisteix amb pa de pagès al qual se li buida la molla i s’omple amb sardina de casco a la brasa, alls i tomàquets escalivats. La barreja es rega amb oli d’oliva i es tapa amb la molla que s’ha extret al principi.

Clotxa
 

El romesco és un plat de fesols amb fetge i retalls de carn de porc, mentre que la truita amb suc està feta amb patata i ceba guisada amb una picada d’all i julivert, tomàquet, safrà i farina.

Pel que fa als dolços, de postres no només tenen la coca d’avellana, sinó que també és típica la tortada, un pastís de tres pisos que se sol elaborar a l’hivern, per a les Festes de Sant Blai.



5. Les festes populars

Diuen que no es coneix un poble fins que s’ha estat a les seves festes majors. Si vols viure-les a la Fatarella tens dues oportunitats.

Les festes de Sant Blai, o la Festa Major d’Hivern, se celebren el cap de setmana més proper al dia 3 de febrer, en honor al patró del poble. Tres dies plens de festa, però sobretot de tradició i cultura, on destaca el ball de les tortades i la subhasta de llenya en honor al sant.

Les Festes de la Misericòrdia són a l’estiu, concretament el primer cap de setmana d’agost. Sis dies d’actes i activitats per a tots els gustos i edats, on si hi aneu de ben segur que us quedaran ganes de repetir.

Lo Cistell Amanit - La Fatarella 2018
Dissabte 29 de setembre, 10:30h
La Fatarella
XX Festa de l'Oli - La Fatarella 2018
Dies 8 i 9 de desembre
La Fatarella
Jornades Gastronòmiques - La Fatarella 2018
Dies 8 i 9 de desembre
La Fatarella

Més informació: 

A

També et pot interessar