Sortida botànica Picampall - Flor

Foto: 

Picampall
Sortida botànica

Fer pedagogia pel respecte ambiental

L’Associació Picampall organitza cursos i sortides per fomentar el coneixement i la sensibilització socio-ambiental envers la natura
Marina Pallás
,
25/04/2017
Entorn
La biòloga Sofia Rivaes és portuguesa, però des de l'any 1995 viu a Deltebre. Va arribar amb una beca Erasmus per 10 mesos el darrer any de la carrera i encara no ha marxat. Des de fa 10 anys està a la junta directiva de l'Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l'Ebre, que organitza cursos i sortides entre la ciutadania per fomentar el coneixement i la sensibilització socio-ambiental envers la natura i la seua biodiversitat. Durant 10 anys va tenir una empresa de consultoria ambiental i des de fa 6 que treballa com a tècnica de camp i laboratori a l'IRTA de La Ràpita, en el Programa d'Ecosistemes Aquàtics, al mateix temps que fa alguns encàrrecs d’assessoria ambiental com a professional autònom. Però la part d'investigació associada a la conservació, assegura, és la que més l'apassiona.

“Les Terres de l'Ebre tenen un potencial increïble pel que fa a la natura, dos parcs naturals, hàbitats de muntanya, aiguamolls, hàbitats marins, entre altres. El nivell és molt alt, però també hi ha molts problemes de conservació i moltes vegades molta ignorància pel que fa al seu valor real i els beneficis que ens poden portar, tant naturals com econòmics, si pensem en la quantitat d'activitats sostenibles que s'hi poden desenvolupar”, opina la biòloga Sofia Rivaes.

El nom de l’entitat (Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l'Ebre) no és en va. El nom 'Picampall' és el nom comú que es dóna al delta a la subespècie de Repicatalons que és resident a les Terres de l'Ebre. Com explica la biòloga, el nom científic de l'espècie és Emberiza schoeniclus witherbyi, que és l'ocell que surt al seu logo, i és típic dels hàbitats de canyissar. “Com és un ocell emblemàtic, que té un nom comú molt nostre aquí al delta i a les Terres de l'Ebre, ens va semblar que seria una bona opció triar-lo com a nom. A més, només el nom d'Associació Ornitològica de les Terres de l'Ebre ja el tenia una associació de cria d'ocells en captivitat, però no se centra en la conservació dels hàbitats com nosaltres”, concreta.

Observació ornitològia

Ara mateix la propera activitat programada de l'associació és la Sortida Botànica a la Platja de l'Arenal de l'Ampolla, el proper 29 d'abril, amb el Doctor en botànica Toni Curcó. Aquesta sortida és l’única activitat que fan des dels inicis de l'Associació, és una constant. “Anem canviant d'hàbitats, per així aprendre més i conèixer millor el nostre entorn pel que fa a la vegetació i les plantes. A més, Toni és un expert, coneix moltes anècdotes i curiositats sobre botànica i les plantes, per la qual cosa la sortida es fa molt amena i divertida”, detalla Rivaes.

Des de l'any passat, l'Ajuntament de l'Ampolla va demanar a l’Associació l'encàrrec de desenvolupar algunes de les seues activitats al seu terme, pel que van decidir inicialment fer l'activitat 'Salvem els amfibis', que està englobada dins del programa 'Save the frogs', que organitza xerrades a tot el món promovent el coneixement dels amfibis i alertant sobre les amenaces per a la seua conservació. Aquesta activitat consisteix en una xerrada inicial on es fa una introducció a les espècies d'amfibis presents a les Terres de l'Ebre, la seua biologia i identificació. També es tracten aspectes relacionats amb la conservació dels amfibis, mesures de gestió i amenaces. Després de la xerrada, ja fent-se de nit es fa una sortida per observar algunes espècies d'amfibis i conèixer els seus hàbitats. Arribats a aquest punt, es descobreixen les basses temporals de l'Ampolla, doncs és allí on es busquen els amfibis, que es detecten millor per la nit.

“Quan l'Ajuntament ens va demanar que proposéssim alguna activitat al seu terme vam pensar que aquesta s'adequaria a donar a conèixer les seues basses temporals, ja que l'Ajuntament també estava interessat en crear un itinerari de visita a aquestes basses”, argumenta la biòloga. “Enguany, vist l'èxit de l'any passat, vam proposar dues activitats més, la sortida botànica i un curs de dos dies sobre les aus marines de l'Ampolla, que inclou una sortida a mar per observar les espècies de mar endins i que des de la costa són molt difícil observar”.

Aquesta activitat de 'Salvem els amfibis' es porta a terme a les basses temporals de l'Ampolla, que estan fora del delta (La bassa de Farnós i la bassa del Mig, per exemple). Segons expliquen des de l’Associació, aquestes basses temporals, a més de ser desconegudes per a la majoria de la gent, tenen un paper molt important durant l'època de cria del amfibis i és important mantenir-les en bones condicions mantenint la seua dinàmica natural (el que inclou no assecar-les ni posar-hi aigua, no introduir peixos o espècies exòtiques, etc). “De vegades organitzem també jornades de voluntariat per tal d'apropar-les a la seua condició natural: fem control de vegetació, arreglar els marges per afavorir l'entrada i sortida dels amfibis...”, diu Rivaes.

De cara a les properes, activitats, a més de la sortida botànica i la dels ocells marins encara es poden fer les sortides 'Els rapinyaires nocturns del Delta', 'Els insectes dels Ports' i el curs 'Els ocells imprescindibles dels Ports i del Delta'. L’Associació també participa fent algun taller al Delta Birding Festival i donant xerrades a les escoles sobre les Terres de l’Ebre, el Delta i algunes de les seues espècies emblemàtiques com per exemple el flamenc.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar