A vore

Foto: 

Cedida
Espectacle 'A vore'

Jotes, sintetitzadors i aixades

L'espectacle 'A vore' a La Ràpita el dijous dia 5 de setembre
Surtdecasa Ebre
,
02/09/2019
Espectacles
Un dels espectacles més inspiradors i originals gestats a les Terres de l'Ebre i que neix d’entendre la música i la dansa com un mirall de la nostra identitat en constant evolució. Per fer-ho, l’espectacle mostra com col·lisionen les arrels i la cultura globalitzada.
"Per què la música tradicional i la electrònica semblen estar tan lluny per al públic, quan responen a les mateixes necessitats i pulsions de les persones? Poden conviure?"

Més que un espectacle, podríem considerar-lo un retrat descomplexat dels processos sociològics que van des de la globalització fins al colonialisme cultural a través de la música. Per fer-ho, s'alimenta d'una tradició cultural autòctona d'una zona molt concreta de la Catalunya nova, que ha sobreviscut com ha pogut al vendaval globalitzador i a les cultures adquirides. Està centrat en les terres de l'Ebre, però podia ser de qualsevol lloc. "Per què la música tradicional i la electrònica semblen estar tan lluny per al públic, quan responen a les mateixes necessitats i pulsions de les persones? Poden conviure? Podem assumir que ens pot agradar lo d'abans, lo d'ara, i barrejar estes expressivitats amb llibertat?" Aquestes són les preguntes que van motivar el realitzador Ramon Balagué a muntar aquest projecte que s'ha convertit en una aposta del Mercat de les Flors, Fira Mediterrània de Manresa i l'Auditori de Barcelona i que mescla dansa, música, paisatges sonors, terra i vida amb una perspectiva de recerca antropològica i festiva, barrejant i confluint contemporaneïtat i tradició.

"Tenim una gran riquesa, autòctona, que és un regal. I podem triar de recordar-la i continuar-la, cadascú a la seua manera, com qui protegeix una espècie en vies d'extinció", diu Balagué. "I el que als anys 90 era caspós, ara hi ha gent que comença a valorar-ho com a part d'una identitat que s'està perdent a causa de la globalització". Amb la intenció de donar a conèixer aquest patrimoni, a l'escenari es barregen diferents disciplines. Dues ballarines d'estils molt diferents: una tradicional, Carme Balagué, i l'altra contemporània, Sònia Gómez. També forma part del combo el músic de dolçaina Pau Puig, el grup de música acústica i electrònica Astrio, i Ramon Balagué en el paper d'ideòleg i cantador.


Tradició, contemporaneïtat, recerca, públic, memòria i festivitat
Els artistes que hi formen part recalquen que 'A vore' no és un espectacle nostàlgic. "No vol posar en escena danses fossilitzades. En tot cas, les vol entendre. I viure-les des de la intensitat del present", asseguren. Per això, és un espectacle que comparteix l'imaginari popular entès no com a folklore sinó com a comunitat que ens identifica, comunitat que transmet idees i valors, comunitat que viu coses de manera conjunta i individual", expliquen.

"Tradificció" com a suma de la paraula tradició i ficció és el concepte que s'han inventat per entendre que tota tradició també forma part d'un relat inventat i que pot reinterpretar-se amb el temps. "No estem inventant res nou, però sí que per nosaltres l'actitud amb la que ens hem apropat a este patrimoni nostre ha estat diferent. Sent respectuosos amb el material, ens hem donat llibertat per crear totalment", diu Balagué.

 'A vore' és en realitat un projecte de recerca musical i moviment que treballa a partir de l'expressivitat tradicional, els ritmes, paraules i les danses documentades en llibres com 'Del folkore tortosí' de Moreria, un llibre-tòtem que recull costums, ballets, pregàries i cançons de les Terres de l'Ebre, i també recupera melodies de l'estil de Perot, Mariano Manta. Tot això ha estat la matèria primera per començar aquest joc que podria convertir-se en un futur en un grup estable de creació. 

  • imatge de control 1per1

Espectacle 'A vore'
Dijous 5 de setembre, 19h
La Ràpita
A

També et pot interessar