Riu Ebre

Foto: 

Cedida
Noèlia Domènech

Noèlia Domènech: "Els nostres avantpassats tractaven el Delta amb molta més consciència"

Juntament amb Josep Juan presenten el documental 'SEDiMENTS' que se suma a la lluita per la supervivència del Delta de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
17/12/2018
Entorn
Noèlia Domènech (Freginals, 1984) ha posat la seva càmera al servei del projecte 'SEDiMENTS', un documental que aborda la importància de la gestió de la terra per al bon estat de la conca de l’Ebre i del seu Delta. Domènech, que ha culminat tres anys de feina juntament amb el realitzador del Poblenou del Delta Josep Juan, assegura que aquest projecte ha estat l'herència del seu amic poeta Jon Gras, desaparegut just quatre dies després que s'iniciés el projecte amb la presentació de la Campanya pels Sediments l’1 de febrer de 2015 amb la col·laboració de SEO/BirdLife, PDE i Ecologistes en Acció. La peça tracta exemples de casos on s'ha aconseguit revertir aquesta dinàmica de manca de sediments a través de diferents tècniques com regulant les comportes de fons de les preses, com a Barasona. Hem parlat amb Noèlia Domenèch.
És un tema que a mi també m'interessa i volia continuar el projecte que Jon havia deixat a mitges

- Com va sorgir aquest documental 'SEDiMENTS'?
Vaig conèixer a Jon quan teníem 12 anys i vam passar tota l'adolescència i joventut fent projectes i, bàsicament, sent amics. A través seu vaig conèixer a Josep Juan i quan Jon ens va deixar m'hi vaig posar en contacte. Feia quatre dies exactes que havien començat aquesta campanya pels sediments i em va proposar que m'unís al projecte. Vaig començar algunes gravacions, ja que Josep estava al Brasil i no podia. I a mi personalment és un tema que també m'interessa i volia continuar el projecte que Jon havia deixat a mitges.

- Ets del Delta?
No, jo sóc de Freginals i és cert que potser mai havia estat conscient com ara de la problemàtica dels sediments, però arran del documental, em vaig unir a la lluita. I volia aportar alguna cosa.

- Quines van ser les primeres experiències de gravació que van servir-te per comprendre millor aquesta lluita? 
La primera gravació va ser al Parlament de Catalunya i me'n vaig adonar que realment els polítics no escoltaven. No tenien molta intenció de fer res. I allà va ser quan vaig veure que si tots no fèiem una mica, allò no portaria a cap lloc.

- Veus molta diferència entre la mobilització ciutadana i el recorregut polític d'aquesta lluita?
La gent que anem a les manifestacions tenim la preocupació que el Delta no desaparegui, però mira, quan vam presentar el documental a Amposta tampoc hi havia cap representant polític. I això és un mal senyal. Perquè el missatge no arriba a qui té el poder de prendre les decisions. Nosaltres com a realitzadors podem transmetre la problemàtica, però si ningú l'escolta...

- De totes les experiències que has tingut durant la gravació, quin creus que ha estat el moment més revelador?
Una de les experiències que recordo més va ser un experiment de l'IRTA que consistia en abocar una sèrie de sediments al canal i després avaluar si això mateix podia fer-se al riu. Anàvem acompanyats de científics i tècnics del parc i es va comprovar que era una acció totalment viable, el problema és que val diners, i els diners no arriben. O fer un bypass als embassaments, que és una acció que fan a altres països com per exemple la Xina i està comprovat que funciona.

 

Noelia Domènech
- Algun testimoni del documental que t'hagi impactat especialment?
El de Polet. Ell ha viscut al Delta tota la vida i, en certa manera, ell és el Delta. Els nostres avantpassats tractaven el Delta amb molta més consciència. Hi havia èpoques de l'any en què obrien els canals per mantenir els sediments, però sembla que la nostra generació ens hem anat carregant el Delta pels nostres propis interessos.

- Aquest projecte se suma al treball que Jon Gras, Josep Juan i Polet han fet en defensa del riu...
Sí, ells porten molts anys. Van fer una travessia i tot baixant per l'Ebre i després en van fer un documental. De fet, la productora de Josep es diu River Movies... Però aquest documental està obert, el volem anar ampliant a mesura que vagin sortint nous projectes i noves lleis. Tenim clar que aquest és un documental de lluita. Per tant, amb Josep Juan hem decidit que el tornarem a obrir si apareixen coses transcendents que considerem que poden canviar les coses.

- En aquest cas, com és un documental denúncia, el valor artístic està en un segon pla?
Sí... Intentem que la part visual estigui bé, però la prioritat és el contingut. 

- Des del punt de vista d'investigadors, què heu descobert que encara no tinguéssim clar sobre la falta de sediments que arriben al tram final del Delta?
Més que explicar la problemàtica, el que hem intentat és descobrir per què passa. Quins són els motius i quines serien les possibles solucions. Perquè n'hi ha de solucions. Però els embassaments i les hidroelèctriques són un gran problema. Vam estar parlant amb John Day sobre el Delta del Mississipí i tenen el mateix problema, l'única diferència és que estan molt més conscienciats. Vam veure que hi havia moltes coses en comú.

- Quin és el missatge últim del documental?
Que fer manifestacions està molt bé, però el que canviarà les coses és que el missatge arribi als polítics.

- Què ha significat per tu continuar la lluita del teu amic Jon Gras?
És bonic però és dur. Jo no vaig tenir temps d'assimilar el que havia passat que ja estava gravant. Però si no ho feia jo... Em semblava que no era just que no continués tot el que ell havia començat. També ha estat una forma de tenir-lo present. Sabem que estaria molt content perquè nosaltres hem fet el que ell va començar, però no li va donar temps d'acabar.

Més informació: 

A

També et pot interessar