Lo Roget - Ascó

Foto: 

Cedida
Sortida ornitològica a bord de Lo Roget

Descobrim l’essència de l’Ebre a bord del llagut Lo Roget

L’embarcació realitza sortides per interpretar la natura de la ribera de la mà de professionals de la Reserva Natural de Sebes
Judit Monclús
,
20/09/2018
Entorn
A banda i banda, aigua. Més enllà, la frondositat dels boscos de ribera que et transporten per un paratge que es podria assimilar al de la selva amazònica. Verd i blau. Mil tonalitats que es barregen. Aubes i salzes imponents que es desdibuixen mentre s’aixeca la boira. Esclat de llum i espectacle aeri. Blauets, bernats pescaires i corbs marins que pugen i baixen sobre la llera del riu recreant formacions perfectes en forma de V. Espectacle i privilegi de la natura que acompanya l’aigua mentre solca la Ribera d’Ebre. Una funció natural, sense additius ni colorants afegits, que es pot contemplar a bord de Lo Roget d’Ascó. L’embarcació, una rèplica a mida de les embarcacions tradicionals que van navegar per la principal artèria natural ebrenca durant segles, ofereix un servei de visites ornitològiques per descobrir la fauna, la flora i l’ecosistema fluvial des de dins del mateix riu.
“No té res a veure l’entorn que tenim ara amb el que teníem fa cinquanta anys"

Armats amb prismàtics i telescopis, els visitants que gaudeixen d’aquesta ruta des de Lo Roget compten amb les explicacions d’un grup de biòlegs de la Reserva Natural de Sebes. La millor manera de comprovar in situ la riquesa del patrimoni natural de la zona. A mesura que el vaixell navega corrent avall, obtenen una classe pràctica sobre la geologia i morfologia del riu, explicacions sobre els paisatges espectaculars que conformen el Pas de l’Ase, la història de la navegació fluvial i la petjada conjunta que, home i naturalesa, han deixat en aquests paratges.

“No té res a veure l’entorn que tenim ara amb el que teníem fa cinquanta anys. Ara ja no hi ha bancs de còdols nets perquè el riu ja no té la capacitat d’arrossegar-ne grans quantitats. Ara, en canvi, hi ha molta més vegetació a les vores però les fluctuacions de nivell són molt més petites que abans. Ho expliquem perquè volem contextualitzar el lloc per on es fa el recorregut, que és idíl·lic i fantàstic, però donant-li valor perquè la gent el pugui gaudir i conèixer de primera mà”, explica Pere Josep Jiménez, coordinador de la Reserva Natural de Sebes.

Els navegants també coneixen les problemàtiques respecte la salinització de les aigües del riu Ebre degut a les característiques geològiques que té la zona, com han canviat els nivells de les riuades fixant-se molt bé en les roques que entren dins del riu i que han quedat marcades per aquests episodis d’avingudes i les eventualitats que comporta l’existència d’espècies invasores. Però, a la vegada, també reben la visió positiva de tot plegat, com ara la riquesa extraordinària del tram superior del riu on encara s’hi pot observar alguna llúdriga o diferents espècies d’aus que en altres indrets són més difícils de trobar. Per fer la visita més personalitzada i perquè els participants es puguin moure amb facilitat per l’interior de l’embarcació, ja sigui per badar o per fotografiar, les places per realitzar aquests recorreguts són limitades a 25 persones. Per tant, cal inscripció prèvia a Ascó Turisme.

I mentre el blauet vola arran de l’aigua a una velocitat inimaginable i els bernats pescaires fan honor al seu nom, lo Roget finalitza el seu itinerari amb un aperitiu a bord regat a glops de la cervesa artesana Lutra, elaborada a la mateixa reserva natural i amb gust de menta i regalèssia.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Sortides previstes: 
Diumenge 16 de setembre, 9:45h
Dissabte 29 de setembre, 9:45h
Dissabte 13 d'octubre, 9:45h

Web Ajuntament d'Ascó

A

També et pot interessar