F/F Föhn

Foto: 

Cedida
Assaig de F/F Föhn

'F/F Föhn', un muntatge sobre el vent

Codirigit per Mariaelena Roqué i Oriol Escursell és un work in progress que es representarà per primera vegada a Amposta
Surtdecasa Ebre
,
11/10/2018
Espectacles
El vent no només ens fueteja la cara sinó que també ens altera els ànims. Científicament no està del tot demostrat però són nombrosos els estudis que relacionen casos de suïcidi, atacs de pànic o migranyes amb els vents que bufen. També la creativitat d’alguns artistes s’associa a una determinada meteorologia com per exemple la tramuntana a Dalí. L’efecte Föhn o Foehn, per la seva pronuncia alemanya, és l’efecte termodinàmic que es produeix quan una massa d’aire entra en contacte amb una muntanya i es produeix un brusc escalfament d’aquest aire al descendir per la vessant oposada. Aquest canvi brusc incideix en la salut mental de les persones. Aquest tema extrapolat a tots els vents –la tramuntana, el mestral, el vent de dalt...- és sobre el que reflexiona l’espectacle 'F/F Föhn – efecte Foehn', una coproducció de Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre i el Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta, el festicAM, que es representarà per primera vegada aquest divendres 12 d’octubre i dissabte 13 a Lo Pati, a les 20:00 hores.

Es tracta d’un espectacle “transdisciplinari” concebut com un 'work in progress' col·lectiu que connecta d’una manera holística diferents disciplines artístiques: teatre, circ, dansa, però també arts plàstiques i arts sonores i visuals. El projecte el capitaneja l’artista Mariaelena Roqué, co-fundadora de la Companyia Carles Santos, que torna a Lo Pati després de l’'Àpat Kaníbal' del 2015 amb una proposta totalment diferent però que també incorpora algunes de les seves creacions i escenografies, algunes d’elles inèdites; i Oriol Escursell, de la companyia de circ L’Últim Vals, autor entre altres de l’espectacle de circ i dansa 'NAQBA'. Tots dos dirigeixen un grup d’actors i artistes, entre els quals també hi ha estudiants de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI) i de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta (EtcA). “Tots interactuen entre tots traspassant les seues pròpies disciplines”, explica Mariaelena Roqué. Així, per exemple, els artistes plàstics intervindran en algunes obres o peces escenogràfiques de Roqué per transformar-les i aquesta transformació també formarà part de l’acció. “És també una interacció intergeneracional perquè hi intervenen artistes consolidats i emergents”, afegeix per la seva banda la directora de Lo Pati Aida Boix.

Una projecte que seguirà evolucionant
Alguns dels elements que formaran part de l’escenografia és la gran paret central i mòbil de Lo Pati, que els participants fan girar o hi pugen dalt, o un “magma” de mànegues de reg que simbolitzen la connexió amb la terra i el que ens envolta. El procés de gestació de l’obra també s’ha anat documentant en format audiovisual i aquest material visual i sonor s’editarà i es reinterpretarà per projectar-se durant l’acció tant a nivell visual com a nivell sonor. “La nostra idea és que aquest espectacle tingui recorregut més enllà del festicAM i continuï construint-se”, afirma Roqué tot precisant que serà una acció “d’alt risc” que passa al moment i en directe i que això pot provocar que l’obra que es representi divendres sigui diferent de la del dissabte.

  • imatge de control 1per1

Concretament, en l’espectacle que s’ha estat coent durant quinze dies, intervindran els artistes Cristina Torta, David Sales, Eva Giné, Jacint Hierro, Joel Chalé, Laura Alcalà, Mariaelena Roqué, Oriol Escursell, Raquel Arribas, Sergio Gonzalez i Silvia Capell. L’espai sonor i músiques anirà a càrrec d’Edgar De Ramon, la projecció visual, de Jordi Giner, mentre que l’assistent de vestuari serà Virginia Prades. Els tutors dels estudiants que hi intervindran són Antònia Ripoll i Santi Valldepérez, d’ESARDI; i Bienve Borràs, de l’EtcA.

A

També et pot interessar