Numen

Foto: 

Cedida
Imatge de difusió de l'espectacle

Les 5 claus per entendre què és Numen

'Numen, un somni de l’Ebre' es representarà el dissabte 26 de gener a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa
Roser Regolf
,
22/01/2019
Espectacles
En els darrers dies segur que has vist a les xarxes socials que s'està gestant alguna cosa anomenada NUMEN. Amb misteri i expectació ens hem atrevit a intentar esbrinar què és aquest gran esdeveniment, 'Numen, un somni de l’Ebre', que es representarà el dissabte 26 de gener a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Aquí en tens algunes claus!

1. Homenatge a 80 artistes de les Terres de l'Ebre
Durant el 2018, més de 80 artistes de les Terres de l’Ebre van ser premiats per la seva obra en camps com la pintura, el cinema, la comunicació, la fotografia, la música o l’activisme. L’escriptor Valer Gisbert, com a representant del grup organitzador, crea una obra per rendir-los homenatge. Un espectacle particular del dramaturg, que també va ser guardonat al XXXV Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre.

2. Una gala sense repartiment de premis
Reconeguts amb premis que van des de guardons locals fins a l’Enderrock, l’Ondas o la Creu de Sant Jordi; una vuitantena d’artistes i entitats culturals de les Terres de l’Ebre, Baix Maestrat i el Priorat, rebran un homenatge en forma d’obra multidisciplinària. Lluny de ser una gala de premis, 'Numen, un somni de l’Ebre' és una creació del dramaturg Valer Gisbert que, a través del teatre, la música, la dansa o la poesia, té com a objectiu valorar la tasca de les persones que durant l’any han vetllat per la cultura del territori.

  • imatge de control 1per1

3. La deïtat protagonista
Provinent del llatí, Numen representa a cada un dels déus de la mitologia clàssica. Numen és una deïtat pagana dotada d’un poder misteriós i fascinador, una primitiva forma d’art que habita en la natura i atia el foc de les emocions humanes, obrint canals de llum i inspiració en les persones. Numen és la musa de totes les disciplines, i també el fil conductor de l’obra de Gisbert: “Ara Numen dorm al fons de l’Ebre, i només despertarà una vegada per desvetllar en nosaltres somnis d’art, i així poder partir cap a altres contrades; el gest, el cant, la música, el teatre, les imatges, les llums, les ombres i totes les emocions també hi seran presents”, apunten des de l’organització.

4. Una idea gestada en dilluns
Una de les entitats organitzadores és diLLUMS d’arts al forn, un col·lectiu d’amants de l’art que es reuneixen cada dilluns a Tortosa amb el propòsit de compartir il·lusions i projectes, però també de provocar un contacte entre persones que desperte a nous artistes i projectes futurs. Des del col•lectiu, ja han organitzat diversos esdeveniments com 'Versos contra la violència', a més de diferents homenatges a autors com Gerard Vergés, Manuel Pérez Bonfill o Paco del Fruto.

5. Entrada oberta 
Un dels objectius d'aquest esdeveniment és unir en una mateixa sala moltes de les persones que en els darrers temps han estat treballant per la cultura i que són de les Terres de l'Ebre. Per això, l’entrada és gratuïta amb aforament limitat i per assistir-hi t'has d'inscriure a numenebre@gmail.com.  L’obra està organitzada per diLLUMs d’arts al forn, l’Ajuntament de Tortosa i Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre. 

Més informació: 

A

També et pot interessar