Escola de Teatre i Circ d'Amposta

Foto: 

Anna Zaera
Alumnes de l'Escola de Teatre i Circ d'Amposta (EtcA)

Vuit experiències d'aproximació al teatre

Els alumnes de l'Escola de Teatre i Circ d'Amposta (EtcA) ens expliquen què els ha despertat el primer curs
Anna Zaera
,
01/08/2014
Espectacles
”Tant en el grup de joves com en el d’adults, el que ha primat ha estat la descoberta. Descobrir el teatre, descobrir la pròpia expressivitat, descobrir moltes potencialitats, descobrir la capacitat i les eines de la creació”, diu Jordi Príncep, director de l'Escola de Teatre i Circ d'Amposta (EtcA) poc després d'haver acabat el que ha estat el primer curs d'aquesta escola pionera a les Terres de l'Ebre.

L’ EtcA aposta per oferir una formació des d’una metodologia rigorosa, amb un llenguatge teatral actual, que resulti una bona base des d’on poder accedir posteriorment als estudis professionals. “Al primer curs es posa especial èmfasi en apropar-nos a un llenguatge nou, com és el teatre físic i el gestual”, explica Príncep, “a través del cos, la veu i la interpretació”. Després d'aquest primer curs, on han participat alumnes de diferents edats i formacions, la intenció de la direcció és el curs vinent seguir ampliant cursos, entre els que n'hi haurà específics de tècniques circenses i anar consolidant aquest projecte, així com seguir impulsant aquelles iniciatives que permetin donar a conèixer el teatre físic i el circ a les Terres de l’Ebre. “Considerem interessant continuar impulsant al territori un projecte que fusioni art dramàtic i circ com a dos disciplines que possibiliten repensar i innovar en la creació escènica i que aporten noves possibilitats culturals, artístiques, socials i educatives”. I és que, al llarg de l'any, aquesta experiència acadèmica ha anat acompanyada de reptes superats amb èxit com és la participació dels estudiants a la Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta, amb la creació del Circ Mozzarella, un itinerant de circ de principis de segle que arribava a la ciutat. 

El curs va finalitzar el passat mes de juny amb la Mostra d’Espectacles de Creació protagonitzats pels alumnes, on van poder posar damunt l’escenari el resultat del treball realitzat durant el seu primer curs, que tenia com a resultat un espectacle de creació pròpia. És en aquest escenari, amb els nervis dels preparatius i entre bastidors, on vam poder parlar amb alguns dels alumes del grup d’adults perquè ens expliquessin què ha significat aquesta experiència.

  • imatge de control 1per1

Jesús FerréJesús Ferré: “M'ha impressionat molt la creació d'un personatge sense disfressa. També valoro molt el grau de concentració aconseguit en les classes, el treball en equip i l'aprendre a confiar en el company. Als meus 41 anys he començat des de zero amb el teatre i puc dir que, en part, dóna un sentit especial a aquesta segona etapa de la meva vida”.
 

Abigail GarciaAbigail Garcia: “Fa bastants anys que faig teatre. Diria que n'estic enamorada! Sóc mestra i puc assegurar que el teatre, i també el circ, ajuda a comunicar més enllà del llenguatge. Aquí hem après a treballar el cos, la tècnica, la veu, a escoltar els companys a l'escenari i, sobretot, hem après el valor de saber divertir-nos junts”. 

 

Claudia AmelaClaudia Amela: “Faig el Batxillerat escènic i sempre m'havia agradat el teatre i la música. A part, tinc molta dificultat per exterioritzar els sentiments i el teatre m'ha permès aprendre a treure el que porto dins, a explorar les possibilitats artístiques que tenen els meus sentiments per crear personatges i situacions”. 

 

Raquel ArribasRaquel Arribas: “Sóc mestra d'Educació Infantil i, per a mi, el teatre és una bona manera d'ajudar els infants a expressar-se. Quan ets professora has de conèixer la tècnica per saber aplicar-la. A més, des del punt de vista més personal, vaig pensar que seria una bona manera d’alliberar tensions i de perdre la por que tenim a moltes situacions de la vida quotidiana” 
 

Benjamín FranchBenjamín Franch: “Sóc dissenyador gràfic i músic, i ja de petit era un gran aficionat a anar a les obres de teatre del meu poble, Deltebre. Enguany he tingut l'oportunitat de fer realitat una de les meves il·lusions: fer teatre. I no l'he deixat escapar. M'ha agradat veure en primera persona allò que passa entre bastidors, la preparació abans d'una obra, els assajos i els resultats de l'aprenentatge plasmats a l'escenari”

Enrique VelascoEnrique Velasco: “Aquesta és una gran aposta per Amposta. La promoció de la cultura és la demostració del que és un poble. Un poble sense cultura, és un poble mort! Jo no faig teatre des d'un punt de vista utilitarista, sinó que l'únic que pretenc és estar obert a l'experiència i poder compartir-ho amb la gent”

 

Maria ToledoMaria Toledo: “He acabat el Grau Superior d'Educació Infantil i volia provar-ho. En realitat, sóc molt pallasseta i m'agrada fer molts papers de riure. La representació del Circ Mozzarella a la Festa del Mercat a la Plaça va ser una experiència de teatre de carrer única!” 


 

 

Eva GinéEva Giné: “M'hagués agradat estudiar teatre, però com sol passar, a casa sempre t'ho treuen del cap perquè et diuen que no et guanyaràs la vida. Ara que va sorgir l'oportunitat vaig pensar: 'Anem a intentar-ho! Mai és tard'. Ho estic disfrutant molt i em fa molta pena que s'acabi el curs. Sort que a l'octubre tornarem! Aquí he aprés a improvisar i sobretot a escoltar els altres”

--
Més informació: 

www.etca.cat

  
 

A

També et pot interessar