Apicultura

Foto: 

Olga Tomàs

Les 7 experiències al voltant del món de la mel

El Centre d'Interpretació de la Mel del Perelló t'endinsa en el fascinant món de les abelles
Olga Tomàs
,
03/08/2015
Família
Els experts asseguren que sense abelles s'acabaria el món. Diuen que, si arribessin a desaparèixer, perdríem les hortalisses que formen part de la nostra dieta com els carabassons, els melons, les síndries i, així, seguint aquesta cadena, l'amenaça arribaria fins a l'espècie humana. El Perelló és un dels indrets on podem endinsar-nos en el món de les abelles i de la mel, i descobrir coneixements imprescindibles i també moltes curiositats que faran que els més petits de la casa obrin els ulls com a plats, i els més grans entenguin alguns perquès fins ara sense resoldre. Sabies que les abelles obreres són les encarregades d’alimentar l’embrió que es convertirà en abella reina amb gelea reial? Que les reines viuen tres anys i les obreres només uns mesos gràcies a les propietats d’aquest aliment? Acompanya'ns en el nostre recorregut i posa dia per fer-lo tu sobre el terreny!

1. Endinsa't en el món de les abelles
El Centre d'Interpretació de Mel Múria és un dels millors amfitrions del món de les abelles. Com es crea el rusc, les abelles obreres i els abellots, l’origen de la mel, la gelea real, pròpolis, pol·len i la cera, i molt més, és el que t’ofereix aquest centre ubicat al Perelló. També descobriràs l’evolució de la feina dels apicultors i els fòssils d’abelles en ambre, que són autèntiques joies de la història de la naturalesa.  A més, a la botiga que hi ha just a la sortida de la ruta, podràs adquirir tot tipus de mel i productes derivats del treball de les abelles. Aquesta activitat es pot realitzar durant tot l’any. Els horaris són de 10 a 13h i de 17 a 19h.


2. Converteix-te en apicultor
Si t’agrada el contacte amb la natura, poder veure com treballen les abelles és tot un luxe. A 4km del Perelló es troben les finques on s'extreu la matèria primera. Allí et convertiràs en apicultor per unes hores i veuràs com les abelles obreres, treballadores incansables, fan mel. I si tens sort, segur que assisteixes a algun naixement! Una activitat per a tots els públics que deixa embadalits grans i petits, i que es realitza al llarg de tot l’any. Això sí, pels matins.

3. Cera per fer espelmes
Del rusc o arnes, en surten moltes coses, no només la mel. Una d’aquestes és la cera que s’utilitza per fer espelmes. Al Perelló tindràs la possibilitat de fer aquestes espelmes d’una manera didàctica i divertida en una de les aules del Centre d’Interpretació. Una activitat per a grups que agrada especialment als nens i nenes.

4. La millor pastisseria amb mel
L’oli d’oliva, la farina, les ametlles, l’anís, la mel i algun altre secret són els ingredients per fer un bon cóc amb mel. Un pastís típic de les Terres de l’Ebre i especialment del Perelló, terra d’oli d’oliva i mel. Així que, si t’agraden els dolços, no et podràs resistir a aquest taller per a grups que s'organitza a l’aula didàctica del Centre d’Interpretació. I el millor de tot és que després te l’endús cap a casa!


5. Coneix els tipus de mel
En aquest taller, primer coneixeràs els diferents tipus de mel i el seu origen floral. Després, les tastaràs i faràs uns fruits secs deliciosos! La idea és seguir tot el procés fins arribar a l’etiquetatge del pot. Uns fruits secs que seran un plaer per al paladar.

6. Tast de mel
Sabies que la intensitat del gust de la mel va molt lligada al seu color? Al tast de mel, provaràs des de la mel de romaní a la de taronger, passant per la de bruc i la d’eucaliptus. Una experiència sensorial perfecta per realitzar en grups!

7. Cosmètica Natural
La mel té un poder hidratant que és de domini públic. Però què sabeu de les propietats del pol·len i el pròpolis en cosmètica? Es pot elaborar gel de bany, i a través d'olis essencials, estics labials i crema recuperadora. A través d’aquest taller podràs conèixer alguns dels trucs per poder fer-ne o si més no gaudir-ne.

 

 

Més informació: 

Muria - Centre d'Interpretació Apícola
www.melmuria.com

    

A

També et pot interessar