Tivissa

Foto: 

Josep Gutiérrez
Església de Tivissa

Cinc raons per visitar Tivissa en festes

Del 18 al 27 de juliol, aquest poble de la Ribera d'Ebre celebra la seva Festa Major
Anna Zaera
,
14/07/2014
Fires i festes
Vius a les Terres de l'Ebre i encara no coneixes Tivissa? Estem convençuts que aquest és un dels pobles amb més encant del territori. I ho diem sense embuts. La seva ubicació, als peus de la serra de Llaberia, el presenta com un poblet mediterrani que mira al mar des de la muntanya, envoltat de roques, pins i conreus. Després d'accedir-hi a través d'un passadís de pins, els carrerons estrets i les façanes et recorden la postal d'una autèntica vida de poble. A part de les restes de muralla, l'edifici històric que domina el poble és l'església, des d'on sorprenen les visites a la plana de la Ribera, i des de les afores, les vistes del riu Ebre. Les festes majors són un bon moment per visitar-lo, per això, et detallem allò que no et pots perdre.

*La Dansa de Tivissa: No ens equivoquem si diem que és un dels atractius de la festa. El que fa aquest poble diferent dels altres. Aquesta dansa – que més que una dansa és un recorregut de persones pels carrers del poble agafats de la mà- ha estat recuperada fa uns anys pels veïns de Tivissa. Abans es ballava per la festa de la vuitada, celebrada desprès del dia de corpus, i ara té lloc durant les festes majors. Noi i noia formen una cadena llarguíssima de gent, que va recorrent tots el racons de Tivissa, al so de la música de la dansa interpretada per una banda musical. Enguany, els amics de la xaranga Xim Xim Mig Grau acompanyaran la festa i, en finalitzar, hi haurà un refrigeri per als participants. Un altre fet singular és que tothom porta la samarreta de la festa que -normalment amb colors llampants- es confecciona especialment per a l'ocasió. Us animem a lluir la samarreta oficial d’aquest any!

*El correfoc: Habitualment té lloc després de la dansa i és considerada la nit més màgica i esperada de l’any o, com a mínim, de les festes. L’olor de pólvora i la música dels Diables de Sant Andreu tornaran a omplir els carrers de la vila. El recorregut anirà de la plaça de la Baranova fins al Camp de Futbol, passant per tots els carrers del centre del poble. L'estructura del nucli de Tivissa, amb carrers estrets, porxos d'entrada a la població i gran nombre de petites places junt amb la gran quantitat de foc que s'hi llança, fan que el recorregut estigui ple de sorpreses i de gresca.

*Les Tivitapes: Voleu provar la gastronomia local? Durant gairebé tots els dies de festa podeu fer-ho en format de tapes fent un recorregut pels bars de Tivissa on podreu degustar una minitapa durant tot el dia preparada pels restauradors locals. Els horaris dels bars estan especificats a cada talonari i, per a més informació i venda, als bars del poble i a Ebresport. 

*El ball de nit: Els tradicionals balls de festa major són un dels actes més destacats a Tivissa. Amb una bona orquestra, tots els veïns i veïnes del poble surten a gaudir de la festa. El més remarcable és l'ambient que s'hi viu, on grans i joves gaudeixen de l'esdeveniment, en què hi participa tothom. Enguany hi actuarà l'orquestra Ágora, l'Atalaia i la Junior's, entre altres concerts, ballades de sardanes, cinema i nits per als joves.

*Patrimoni i memòria de la Batalla de l'Ebre: No se'ns escapa que la Ribera d'Ebre va patir directament les conseqüències de la Batalla de l'Ebre, per això, durant les festes majors és un bon moment per recordar a les noves generacions el que va passar. Una bona manera de fer-ho és a través del patrimoni. El divendres 18 de juliol a la tarda està prevista una conferència sobre la Legió Còndor a la Batalla de l’Ebre, a càrrec dels professors de la UB, David Iñiguez i David Gesalí (Universitat de Barcelona). També es parlarà de l’accident d’avió del Coronel Von Scheel (el nazi que va morir a Tivissa) estavellat a la Serra de Llaberia, a càrrec de Pablo Ruíz (Associació ACREH) i es podran veure la mostra de diorames de l’accident realitzat per Ruíz. El dissabte 18 també està prevista una visita comentada al Canal del Roc (Miranda de Llaberia), lloc de l’accident de l’avió ju-52 de Hans Wende.

--
Més informació: 
Programa Complet (Enllaç PDF) 

  • imatge de control 1per1

  

A

També et pot interessar